Zdrowie

Naukowcy odkryli kluczową bakterię, która utrzymuje ochronną barierę śluzu jelitowego w przypadku diety o niskiej zawartości błonnika

  • 29 kwietnia, 2024
  • 6 min read
Naukowcy odkryli kluczową bakterię, która utrzymuje ochronną barierę śluzu jelitowego w przypadku diety o niskiej zawartości błonnika


Ten artykuł został zrecenzowany zgodnie z procesem redakcyjnym i polityką Science X. Redaktorzy podkreślili następujące atrybuty, zapewniając jednocześnie wiarygodność treści:

sprawdzone fakty

recenzowana publikacja

zaufane źródło

czytać korektę


Mikroflora pochodzenia ludzkiego zapobiega defektom śluzu u myszy karmionych dietą w stylu zachodnim (WSD) w sposób zależny od błonnika. Wybór uczestników z wcześniej opublikowanego badania interwencyjnego32, w którym uczestnicy zwiększali spożycie błonnika pokarmowego przez 12 tygodni. Spośród dziesięciu osób, które odpowiedziały najlepiej, obliczono zmiany w składzie bakterii B. Przesunięcie w strukturze społeczności bakterii jelitowych u 5 uczestników badania wybranych jako dawcy do przeszczepienia mikroflory przed i po interwencji HF. C Schematyczne przedstawienie eksperymentu FMT człowiek-mysz z użyciem myszy leczonych antybiotykami. Kredyt: Komunikacja przyrodnicza (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-47594-w

× zamknąć


Mikroflora pochodzenia ludzkiego zapobiega defektom śluzu u myszy karmionych dietą w stylu zachodnim (WSD) w sposób zależny od błonnika. Wybór uczestników z wcześniej opublikowanego badania interwencyjnego32, w którym uczestnicy zwiększali spożycie błonnika pokarmowego przez 12 tygodni. Spośród dziesięciu osób, które odpowiedziały najlepiej, obliczono zmiany w składzie bakterii B. Przesunięcie w strukturze społeczności bakterii jelitowych u 5 uczestników badania wybranych jako dawcy do przeszczepienia mikroflory przed i po interwencji HF. C Schematyczne przedstawienie eksperymentu FMT człowiek-mysz z użyciem myszy leczonych antybiotykami. Kredyt: Komunikacja przyrodnicza (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-47594-w

„Dieta zachodnia” o niskiej zawartości błonnika powoduje uszkodzenie ochronnej bariery śluzowej w jelitach, a takie uszkodzenie może zwiększać ryzyko zapalenia i infekcji. Badając bakterie jelitowe osób, które zwiększyły spożycie błonnika pokarmowego, naukowcy z Uniwersytetu w Umeå odkryli, że bakteria jelitowa Blautia odgrywa kluczową rolę w ochronie bariery śluzowej. Wyniki publikowane są w czasopiśmie Komunikacja przyrodnicza.

„Nasze wyniki przyczyniają się do lepszego zrozumienia współdziałania bakterii jelitowych i warstwy śluzu, co może ostatecznie doprowadzić do opracowania nowych strategii leczenia chorób związanych z zachodnią dietą, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego” – mówi Sandra Holmberg, doktorantka. .D. student Wydziału Biologii Molekularnej Uniwersytetu w Umeå.

Aby chronić się przed bilionami mikroorganizmów w naszych jelitach, nasz organizm potrzebuje skutecznych mechanizmów obronnych. Jedną z głównych zabezpieczeń jest warstwa śluzu pokrywająca ścianę jelita. Zwykle śluz ten jest nieprzepuszczalny dla bakterii, dzięki czemu utrzymuje zdrową odległość od bakterii jelitowych. W jelicie grubym, gdzie jest najwięcej bakterii, bariera ta zostaje zachowana poprzez ciągłe wydzielanie przez nasz organizm śluzu.

Dieta kształtuje skład bakterii jelitowych i barierę śluzową. Poprzednie badania wykazały, że jeśli myszy karmione są zachodnią dietą o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, a jednocześnie ubogą w błonnik pokarmowy, zmienia się skład społeczności bakteryjnej jelit, wydzielane jest mniej śluzu, a pozostały śluz staje się przepuszczalny dla bakterii.

Zwiększa to ryzyko infekcji i stanów zapalnych, ponieważ bakterie jelitowe mogą zbliżyć się do organizmu. Ponieważ infekcja i zapalenie są raczej wyjątkiem niż regułą, nie jest jasne, które bakterie jelitowe są ważne dla regulacji śluzu i jaki jest mechanizm.

We współpracy z badaczami z Niemiec i Finlandii pracownik naukowy Björn Schröder i jego grupa dokładnie to zbadali, obserwując osoby, które zmieniły dietę, a następnie wykorzystując modele mysie do badania wpływu bakterii jelitowych na funkcjonowanie śluzu.

W trzymiesięcznym badaniu zdrowi uczestnicy zwiększyli dzienne spożycie błonnika pokarmowego o 10 gramów, co odpowiada około czterem jabłkom lub 3 decylitrom płatków owsianych. Aby zbadać znaczenie zwiększonego spożycia błonnika, na początku i na końcu badania zebrano bakterie jelitowe.

Te bakterie jelitowe następnie przeszczepiono myszom, które karmiono zachodnią dietą o niskiej zawartości błonnika. W grupie zwierząt, którym przeszczepiono bakterie jelitowe, od początku badań obserwowano uszkodzenie warstwy śluzu. Odwrotną sytuację zaobserwowano w grupie ze zwiększonym spożyciem błonnika pokarmowego, gdzie warstwa śluzu wyglądała dobrze.

„Wynik podkreśla znaczącą rolę, jaką błonnik pokarmowy odgrywa dla naszych bakterii jelitowych, co z kolei przyczynia się do utrzymania ważnej bariery śluzowej” – mówi Rachel Feeney, doktorantka na Wydziale Biologii Molekularnej Uniwersytetu w Umeå.

Naukowcy dokładniej zbadali skład bakteryjny bakterii jelitowych i zaobserwowali między innymi, że ilość bakterii Blautia była wyższa po okresie zwiększonego spożycia błonnika. Jego obecność korelowała również z funkcją śluzu mierzoną u myszy.

W dodatkowych badaniach na myszach, w których do diety zachodniej dodano wyłącznie Blaucję, można było zauważyć podobną poprawę funkcji śluzu, jak zaobserwowano wcześniej podczas przeszczepiania ludzkich bakterii bogatych w błonnik.

Korzystając ze specjalistycznej techniki pomiaru śluzu, naukowcy odkryli, że nawet cząsteczki wydzielane przez Blautia mogą bezpośrednio stymulować wydzielanie śluzu, co wyjaśnia, w jaki sposób ich obecność może utrzymać funkcję śluzu w środowisku o niskiej zawartości błonnika.

Podczas dalszych poszukiwań tożsamości cząsteczek wydzielanych przez Blautia naukowcy odkryli krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – struktury, które wcześniej okazały się korzystne dla zdrowia jelit. Co zaskakujące, cząsteczki te były w stanie bezpośrednio poprawić działanie śluzu, co opisuje mechanizm działania bakterii.

Dodatek Blautia zmniejszył także nasilenie zakażenia jelitowym mysim patogenem podobnym do wywołującej chorobę u ludzi bakterii E. coli.

„Dlatego doszliśmy do wniosku, że Blautia może również mieć działanie ochronne w przypadku infekcji” – mówi Vishnu Prasoodanan, doktorant na Wydziale Biologii Molekularnej Uniwersytetu w Umeå.

Więcej informacji:
Sandra M. Holmberg i wsp., Komensal jelitowy Blautia utrzymuje funkcję śluzu okrężnicy przy niskim spożyciu błonnika poprzez wydzielanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, Komunikacja przyrodnicza (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-47594-w

Informacje o czasopiśmie:
Komunikacja przyrodnicza


Źródło

Warto przeczytać!  Czy badanie krwi może wykryć ryzyko niewydolności serca? Co odkrywają badania profesora pochodzenia indyjskiego