Zdrowie

Naukowcy odkryli, że plastikowe opakowania żywności mogą zawierać szkodliwe substancje chemiczne wpływające na hormony i metabolizm

  • 23 kwietnia, 2024
  • 3 min read
Naukowcy odkryli, że plastikowe opakowania żywności mogą zawierać szkodliwe substancje chemiczne wpływające na hormony i metabolizm


Ten artykuł został zrecenzowany zgodnie z procesem redakcyjnym i polityką Science X. Redaktorzy podkreślili następujące atrybuty, zapewniając jednocześnie wiarygodność treści:

sprawdzone fakty

recenzowana publikacja

zaufane źródło

czytać korektę


Kredyt: Nauka i technologia o środowisku (2024). DOI: 10.1021/acs.est.3c08250

× zamknąć


Kredyt: Nauka i technologia o środowisku (2024). DOI: 10.1021/acs.est.3c08250

Plastik to bardzo złożony materiał, który może zawierać wiele różnych substancji chemicznych, a niektóre z nich mogą być szkodliwe. Dotyczy to również plastikowych opakowań do żywności.

„Znaleźliśmy aż 9936 różnych substancji chemicznych w jednym plastikowym produkcie używanym jako opakowanie żywności” – powiedział Martin Wagner, profesor na Wydziale Biologii NTNU.

Wagner od kilku lat zajmuje się chemikaliami w wyrobach z tworzyw sztucznych. Należy do grupy badawczej na NTNU, która opublikowała swoje ustalenia w dwóch artykułach w: Nauka i technologia o środowisku. Doktorat głównymi autorkami obu badań są kandydatki Molly McPartland i Sarah Stevens z NTNU.

Zakłócanie hormonów i metabolizmu

W jednym z badań naukowcy przyjrzeli się 36 różnym produktom z tworzyw sztucznych używanych do pakowania żywności. Produkty te pochodziły z pięciu krajów; w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Korei Południowej, Niemczech i Norwegii.

„W większości tych plastikowych produktów znaleźliśmy substancje chemiczne, które mogą wpływać na wydzielanie hormonów i metabolizm” – powiedział Wagner.

Funkcje te są absolutnie niezbędne. Hormony są posłańcami organizmu. Są wydzielane przez różne gruczoły i umożliwiają różnym narządom komunikację między sobą. Metabolizm to suma różnych procesów, które umożliwiają organizmowi wykorzystanie składników odżywczych w celu dostarczenia organizmowi energii i substancji potrzebnych do funkcjonowania.

W drugim badaniu naukowcy przyjrzeli się różnym kombinacjom chemicznych tworzyw sztucznych, aby sprawdzić możliwy wpływ, jaki wywierają na receptory sprzężone z białkiem G. Receptory te odgrywają ważną rolę w przekazywaniu sygnałów w organizmie.

„Zidentyfikowaliśmy 11 kombinacji chemicznych produktów z tworzyw sztucznych, które wpływają na te receptory sygnałowe” – mówi profesor nadzwyczajny Wagner.

Naukowcy odkryli nowe sposoby, w jaki te mieszaniny chemiczne mogą wpływać na przekazywanie sygnałów w organizmie.

„Te i poprzednie odkrycia pokazują, że plastik naraża nas na działanie toksycznych chemikaliów. Potwierdzają teorię, że musimy przeprojektować plastik, aby był bezpieczniejszy” – stwierdził Wagner.

Wcześniej nie było pewności, czy chemikalia mogą przedostać się do środowiska w normalnych warunkach, czy też pozostaną związane w plastiku. Jednak kilka lat temu inna grupa badawcza udowodniła, że ​​większość produktów z tworzyw sztucznych wypłukuje chemikalia po zanurzeniu w wodzie.

Wagner był również częścią tej grupy badawczej. Podczas badania odkryli substancje chemiczne, które mogą wpływać na płodność u ludzi.

Ponieważ plastik zawiera tak wiele różnych substancji chemicznych, badacze wciąż mogą zidentyfikować tylko kilka z nich na raz. Oznacza to, że nadal niewiele wiemy na temat skutków działania większości tych substancji chemicznych.

Więcej informacji:
Sarah Stevens i wsp., Plastikowe opakowania żywności z pięciu krajów zawierają substancje chemiczne zaburzające funkcjonowanie układu hormonalnego i metabolizmu, Nauka i technologia o środowisku (2024). DOI: 10.1021/acs.est.3c08250

Molly McPartland i wsp., Beyond the Nucleus: Plastic Chemicals Activate G Protein-Coupled Receptors, Nauka i technologia o środowisku (2024). DOI: 10.1021/acs.est.3c08392

Informacje o czasopiśmie:
Nauka i technologia o środowisku


Źródło

Warto przeczytać!  Światowy Dzień Nadciśnienia 2024: Jak obniżyć ciśnienie krwi dbając o wątrobę | Wiadomości dotyczące stylu życia