Zdrowie

Naukowcy odkrywają brakujące powiązanie między śmieciowym jedzeniem a rakiem, co może wyjaśniać eksplozję nowotworów u młodych ludzi

  • 18 kwietnia, 2024
  • 4 min read
Naukowcy odkrywają brakujące powiązanie między śmieciowym jedzeniem a rakiem, co może wyjaśniać eksplozję nowotworów u młodych ludzi


Naukowcy uważają, że odkryli brakujące ogniwo pomiędzy tym, jak jedzenie niezdrowej żywności zwiększa ryzyko raka.

W badaniu przeprowadzonym w Singapurze oceniano wpływ metyloglioksalu – związku uwalnianego w organizmie podczas rozkładania słodkich i tłustych pokarmów – na gen pomagający zwalczać nowotwory.

Po pierwsze, naukowcy odkryli, że metyloglioksal był w stanie tymczasowo wyłączyć zdolność genu BRCA2 do ochrony przed powstawaniem i rozwojem raka.

Lekarze wiedzą od dziesięcioleci, że jedzenie niezdrowej żywności wiąże się ze znacznie większym ryzykiem zachorowania na raka, nawet jeśli dana osoba nie jest otyła, ale dokładny mechanizm wciąż nie jest znany.

Może to przynajmniej częściowo wyjaśniać, dlaczego nowotwory wśród młodych, pozornie zdrowych Amerykanów stają się tak powszechne, zwłaszcza nowotwory jelita grubego.

Naukowcy z National University of Singapore odkryli, że metyloglioksal, którego organizm wytwarza więcej podczas jedzenia niezdrowej żywności, może hamować działanie genów chroniących przed rakiem, takich jak BRCA2

Naukowcy z National University of Singapore odkryli, że metyloglioksal, którego organizm wytwarza więcej podczas jedzenia niezdrowej żywności, może hamować działanie genów chroniących przed rakiem, takich jak BRCA2

Powyższy wykres przedstawia zmianę wskaźników zachorowań na nowotwory na całym świecie

Powyższy wykres przedstawia zmianę wskaźników zachorowań na nowotwory na całym świecie

Zespół zauważył również, że badanie zaprzecza wieloletniej teorii zwanej paradygmatem „dwóch trafień” Knudsona, która głosi, że geny takie jak BRCA2 muszą być całkowicie nieaktywne w organizmie, aby zwiększać ryzyko raka.

Geny te mają pomóc chronić organizm przed rakiem, chociaż wykazano, że u pacjentów, którzy odziedziczyli wadliwe kopie od rodziców, występuje zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak nowotwór piersi i trzustki.

Doktor Ashok Venkitaraman, autor badania i dyrektor Centrum Badań nad Rakiem przy Uniwersytecie Narodowym w Singapurze, powiedział Medical News Today: „[M]etyloglioksal powoduje zniszczenie białka BRCA2, zmniejszając jego poziom w komórkach”.

„Efekt ten jest tymczasowy, ale może utrzymywać się wystarczająco długo, aby zahamować funkcję BRCA2 zapobiegającą nowotworom”.

Zauważył, że powtarzające się narażenie, na przykład poprzez spożywanie między innymi przetworzonej żywności i czerwonego mięsa, zwiększy zakres uszkodzeń genów takich jak BRCA2”.

Zespół przyjrzał się wpływowi metyloglioksalu na komórki osób, które odziedziczyły wadliwą kopię BRCA2 i w związku z tym były bardziej narażone na rozwój raka.

Odkryli, że ekspozycja na metyloglioksal upośledza supresję nowotworu.

„Dobrze udokumentowano, że niektóre osoby są obarczone wysokim ryzykiem zachorowania na raka piersi, jajnika, trzustki lub innego rodzaju, ponieważ odziedziczyły od rodziców wadliwą kopię genu zapobiegającego nowotworowi – BRCA2” – stwierdził dr Venkitaraman.

„Nasze ostatnie odkrycia pokazują, że komórki takich osób są szczególnie wrażliwe na działanie metyloglioksalu, substancji chemicznej wytwarzanej, gdy nasze komórki rozkładają glukozę w celu wytworzenia energii.

„Odkryliśmy, że metyloglioksal hamuje funkcję BRCA2 zapobiegającą nowotworom, ostatecznie powodując uszkodzenia w naszym DNA, które są wczesnymi sygnałami ostrzegawczymi rozwoju raka”.

Ponadto dr Venkitaraman zauważył, że wysoki poziom metyloglioksalu jest powszechny u osób chorych na cukrzycę i stan przedcukrzycowy.

„Nasze najnowsze odkrycia pokazują, że metyloglioksal może tymczasowo inaktywować takie geny zapobiegające nowotworom, co sugeruje, że powtarzające się epizody nieprawidłowej diety lub niekontrolowanej cukrzycy mogą z czasem „skumulować się” i zwiększać ryzyko raka” – stwierdził.

Zespół przestrzegł jednak, że ponieważ badanie przeprowadzono na komórkach, a nie na ludziach, potrzebne są dalsze badania na ten temat.

Badanie uzupełnia długą listę badań sugerujących, że dieta może mieć wpływ na ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza raka jelita grubego.

Na przykład badania przeprowadzone w Cleveland Clinic wykazały, że osoby poniżej 50. roku życia, które stosowały dietę bogatą w czerwone mięso i cukier, miały niższy poziom cytrynianu, który powstaje, gdy organizm przekształca żywność w energię, i wykazano, że hamuje wzrost nowotworu.

Nowe badanie opublikowano w zeszłym tygodniu w czasopiśmie Cell.


Źródło

Warto przeczytać!  Jaja tasiemca znalezione w mózgu mężczyzny powiązane z niedogotowanym boczkiem