Nauka i technika

Naukowcy odkrywają, w jaki sposób ograniczone czasowo jedzenie wpływa na ekspresję genów w obszarach ciała, mózgu

  • 6 stycznia, 2023
  • 3 min read
Naukowcy odkrywają, w jaki sposób ograniczone czasowo jedzenie wpływa na ekspresję genów w obszarach ciała, mózgu


Badania wykazały korzyści zdrowotne wynikające z ograniczenia czasowego jedzenia, w tym wydłużenie życia, co sprawia, że ​​praktyki takie jak przerywany post są gorącym tematem w branży wellness. Jednak nie jest jasne, w jaki sposób wpływa na organizm na poziomie molekularnym i jak te zmiany oddziałują na wiele układów narządów. Naukowcy wykazali na myszach, jak ograniczone czasowo jedzenie wpływa na ekspresję genów w ponad 22 różnych obszarach ciała i mózgu. Ekspresja genów to proces, w którym geny zostają aktywowane i reagują na otoczenie, wytwarzając białka.

Odkrycia, opublikowane w Cell Metabolism, mają implikacje dla szerokiego zakresu schorzeń, w których jedzenie ograniczone czasowo wykazało potencjalne korzyści, w tym cukrzycę, choroby serca, nadciśnienie i raka.

„Odkryliśmy, że istnieje ogólnoustrojowy, molekularny wpływ ograniczenia czasowego jedzenia u myszy” – powiedział profesor Satchidananda Panda, starszy autor i kierownik katedry Rity i Richarda Atkinsonów w Salk. „Nasze wyniki otwierają drzwi do bliższego przyjrzenia się, w jaki sposób ta interwencja żywieniowa aktywuje geny zaangażowane w określone choroby, takie jak rak”.

W badaniu dwie grupy myszy karmiono tą samą wysokokaloryczną dietą. Jednej grupie zapewniono swobodny dostęp do żywności. Druga grupa była ograniczona do jedzenia w ciągu dziewięciu godzin dziennie. Po siedmiu tygodniach próbki tkanek pobrano z 22 grup narządów i mózgu o różnych porach dnia i nocy i przeanalizowano pod kątem zmian genetycznych. Próbki obejmowały tkanki wątroby, żołądka, płuc, serca, nadnerczy, podwzgórza, różnych części nerek i jelit oraz różnych obszarów mózgu.

Warto przeczytać!  Myriad Genetics, Inc. (NASDAQ:MYGN) otrzymuje od analityków wspólną rekomendację „Trzymaj”

Autorzy odkryli, że 70 procent mysich genów reaguje na jedzenie ograniczone czasowo.

„Zmieniając pory posiłków, byliśmy w stanie zmienić ekspresję genów nie tylko w jelitach czy wątrobie, ale także w tysiącach genów w mózgu” – powiedział Panda.

Ograniczone czasowo jedzenie miało wpływ na prawie 40 procent genów w nadnerczach, podwzgórzu i trzustce. Narządy te są ważne dla regulacji hormonalnej. Hormony koordynują funkcje w różnych częściach ciała i mózgu, a brak równowagi hormonalnej jest zaangażowany w wiele chorób, od cukrzycy po zaburzenia stresowe. Wyniki dostarczają wskazówek, w jaki sposób jedzenie ograniczone czasowo może pomóc w radzeniu sobie z tymi chorobami.

Co ciekawe, nie wszystkie odcinki przewodu pokarmowego zostały dotknięte w równym stopniu. Podczas gdy geny zaangażowane w dwie górne części jelita cienkiego – dwunastnicę i jelito czcze – były aktywowane przez jedzenie ograniczone czasowo, jelito kręte, na dolnym końcu jelita cienkiego, nie. To odkrycie może otworzyć nowy kierunek badań w celu zbadania, w jaki sposób praca zmianowa, która zaburza nasz 24-godzinny zegar biologiczny (zwany rytmem okołodobowym), wpływa na choroby układu pokarmowego i nowotwory. Poprzednie badania przeprowadzone przez zespół Pandy wykazały, że jedzenie ograniczone czasowo poprawiło zdrowie strażaków, którzy zazwyczaj pracują w systemie zmianowym.
Naukowcy odkryli również, że jedzenie ograniczone czasowo wyrównało rytmy dobowe wielu narządów ciała.

Warto przeczytać!  Przełom terapii genowej w leczeniu utraty słuchu związanej z wiekiem

„Rytmy okołodobowe są obecne w każdej komórce” — mówi Panda. „Odkryliśmy, że jedzenie ograniczone czasowo zsynchronizowało rytmy okołodobowe, tworząc dwie główne fale: jedną podczas postu, a drugą tuż po jedzeniu. Podejrzewamy, że umożliwia to organizmowi koordynację różnych procesów”.


Źródło