Naukowcy twierdzą, że choroba Parkinsona może rozpocząć się od bakterii w jelitach
- Ponad 10 milionów ludzi na całym świecie cierpi na chorobę Parkinsona.
- Naukowcy nadal nie znają głównej przyczyny choroby, na którą obecnie nie ma lekarstwa.
- Naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach zidentyfikowali w badaniach na zwierzętach konkretny szczep bakterii jelitowych, który może być przyczyną choroby Parkinsona.
Ponad 10 milionów ludzi na całym świecie cierpi na chorobę Parkinsona (PD) — chorobę ośrodkowego układu nerwowego, która wpływa na zdolność organizmu do poruszania się.
Choroba Parkinsona może również powodować demencję, depresję i trudności z
Podczas gdy naukowcy nadal nie znają bezpośredniej przyczyny choroby Parkinsona, większość uważa, że występuje ona poprzez kombinację
Teraz naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach zidentyfikowali konkretne szczepy
Badanie to zostało niedawno opublikowane w czasopiśmie odpoziomy.
„Desulfovibrio bakterie są (a) pospolitymi bakteriami w glebie, wodzie i (i) odchodach zwierzęcych” – wyjaśnił dr Per Saris, profesor na Wydziale Mikrobiologii Uniwersytetu w Helsinkach i główny autor tego badania Wiadomości medyczne dzisiaj. „Wszyscy spotykamy się z nimi poprzez jedzenie, to, co pijemy i kontakty z otoczeniem”.
„Typowy dla ich metabolizmu jest produkcja
Dr Saris powiedział, że uważają, że siarkowodór odgrywa rolę, gdy zapalenie, które powoduje, zmniejsza skuteczność systemu detoksykacji siarkowodoru w organizmie.
„Ponadto magnetyt, greigit i [or]
Poprzednie badania wykazały związek między Desulfofobia bakterie i choroby zapalne jelit i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
W jaki sposób bakterie w jelitach mogą powodować chorobę mózgu?
Według dr Melity Petrossian, neurologa i dyrektora Centrum Zaburzeń Ruchu Pacyfiku w Pacific Neuroscience Institute w Santa Monica w Kalifornii, wszystko to ma związek z nerwem błędnym, który łączy jelita z mózgiem.
„Gdy (bakterie) metabolizują żywność, mogą powodować stany zapalne w jelitach” – wyjaśniła MNT. „Mogą powodować zlepianie się białka zwanego alfa-synukleiną. A te nieprawidłowe formy alfa-synukleiny mogą przemieszczać się nerwem błędnym do mózgu”.
Dr Petrossian zauważył, że jest to nowsza teoria dotycząca rozwoju choroby Parkinsona przez jelita.
„Wcześniej istniała teoria, że przyczyniły się do tego czynniki środowiskowe
toksyny dostające się przez nos przeznerw węchowy doopuszki węchowej , a stamtąd bezpośrednio z powrotem do pnia mózgu. Myślę, że w dzisiejszych czasach panuje zgoda co do tego, że prawdopodobnie istnieje mieszanka tego, skąd pochodzi choroba Parkinsona. Dla niektórych ludzi zaczyna się w jelitach, a dla innych zaczyna się od opuszki węchowej.– dr Melita Petrossian, neurolog
Według dr Sarisa od lat badacze sugerowali, że toksyna lub bakterie wytwarzające toksyny mogą powodować chorobę Parkinsona. Dzieje się tak dlatego, że zaparcia często poprzedzają — nawet 10 lat wcześniej — objawy choroby związane z zaburzeniami ruchu, kiedy mózg jest już uszkodzony.
„Dlatego całkiem (logiczne) było rozpoczęcie badania bakterii jako przyczyny
W 2021 roku dr Saris i jego zespół badawczy opublikowali badania wykazujące związek między Desulfofobia bakterie i choroba Parkinsona.
„Wyniki naszego pierwszego badania to sugerowały Desulfofobia bakterie mogą, na podstawie korelacji z pacjentami z chorobą Parkinsona, mieć coś wspólnego z inicjacją choroby” – wyjaśnił dr Saris.
„Dlatego odizolowaliśmy się Desulfofobia szczepów od pacjentów z chorobą Parkinsona i przetestowali, czy mogą indukować agregację alfa-synukleiny i okazało się, że tak. Najwyraźniej są to obecnie uznani najlepsi kandydaci, którzy mogą zapoczątkować rozwój w kierunku choroby Parkinsona”.
Ponadto stwierdzono, że badanie opublikowane w marcu 2023 r Desulfofobia bakteria
W tym badaniu dr Saris i jego zespół wykorzystali badanie robaka, aby dokładniej zbadać korelację między Desulfofobia bakterie i choroba Parkinsona.
Naukowcy pobrali próbki kału od 10 pacjentów z chorobą Parkinsona i ich zdrowych małżonków. Próbki zostały sprawdzone Desulfofobia bakterii i jeśli zostały znalezione, zostały wyizolowane. Następnie robaki karmiono wyizolowanymi Desulfofobia bakterie lub szczepy E coli bakteria.
Po analizie naukowcy odkryli, że robaki są karmione Desulfofobia bakterie od pacjentów z chorobą Parkinsona miały znacznie więcej i większe agregaty alfa-synukleiny niż robaki karmione albo Desulfofobia bakterie od zdrowych ludzi lub E coli.
Dodatkowo naukowcy obserwowali karmione robaki Desulfofobia bakterie od pacjentów z chorobą Parkinsona ginęły w znacznie większych ilościach niż robaki karmione E coli.
Dr Saris powiedział, że wyniki te mogą być wykorzystane do badań przesiewowych osób z dużymi ilościami Desulfofobia bakterii, a następnie do leczenia eradykacyjnego, aby pomóc w zapobieganiu chorobie Parkinsona.
Jeśli chodzi o kolejne kroki w tych badaniach, powiedział, że obecnie przeprowadzają eksperymenty na myszach, aby zweryfikować ich wyniki.
„My (próbujemy również) dowiedzieć się, w jaki sposób te bakterie inicjują chorobę za pomocą badań mutacyjnych i porównań genomów. Prowadzimy (również badania przesiewowe) wirusy, które mogą zabić te bakterie i (szukamy) bakterii, które specyficznie hamują Desulfofobia. My (również szukamy) pokarmów, które hamują Desulfofobia”.
– Dr Per Saris, główny badacz
MNT rozmawiał również z dr Danielem Truongiem, neurologiem, dyrektorem medycznym i założycielem The Parkinson’s and Movement Disorder Institute w MemorialCare Orange Coast Medical Center, na temat tego badania.
Powiedział, że rola infekcji w rozwoju choroby Parkinsona jest obszarem aktywnych badań, ale obecnie nie ma ostatecznej odpowiedzi.
„Jedna z teorii głosi, że infekcje mogą wywoływać lub przyczyniać się do rozwoju choroby Parkinsona u niektórych osób, które są genetycznie predysponowane do tej choroby” – wyszczególnia dr Truong. „Może to nastąpić poprzez różne mechanizmy, takie jak zapalenie lub aktywacja układu odpornościowego”.
„Niektóre badania wykazały, że osoby, które miały pewne infekcje, takie jak te spowodowane przez bakterie
A ponieważ nawet 80% osób z chorobą Parkinsona doświadcza zaparć, dr Truong powiedział, że może to prowadzić do gromadzenia się toksyn i produktów przemiany materii w jelitach, ostatecznie zmieniając mikrobiom jelitowy.
Jeśli chodzi o to obecne badanie, dr Truong powiedział, że kolejne kroki powinny obejmować genomikę porównawczą w celu zidentyfikowania różnic genetycznych między bakteriami pobranymi od osób z chorobą Parkinsona i bez.
„Jak Desulfofobia szczepy bakterii wyizolowane od pacjentów z chorobą Parkinsona i osób zdrowych miały istotnie różne (zdolności) do indukowania agregacji i toksyczności alfa-synukleiny, dalsza charakterystyka (tych) Desulfofobia potrzebne są różne właściwości szczepów bakterii” – powiedział. „Konieczne są dalsze badania w celu dalszej oceny roli tych cech w rozwoju choroby”.
Ze względu na związek jelitowo-mózgowy z chorobą Parkinsona, dr Petrossian powiedział, że jest kilka rzeczy, które ludzie mogą zrobić poprzez swoją dietę, aby zapewnić ochronę przed tą chorobą.
„Chociaż nie mamy na to dowodów, myślę, że prawdopodobnie duża część tych bakteryjnych przyczyn choroby Parkinsona… wynika z nieprawidłowego wyrównania mikrobiomu jelitowego” – wyszczególniła. „I najprawdopodobniej przyczynił się do tego
Dr Petrossian zalecił spożywanie wystarczającej ilości błonnika, a także sfermentowanej żywności. Jeśli jednak dana osoba już przyjmuje leki na chorobę Parkinsona, najpierw porozmawiaj ze swoim lekarzem, ponieważ sfermentowana żywność może wpływać na jej leki.
„Jeśli ktoś nie ma choroby Parkinsona (i) myśli o tym, jak zapobiegać chorobie Parkinsona, zdecydowanie skupiając się na błonniku, zrównoważony,
zdrowa cała dieta z dobrą równowagą sfermentowanej żywności, w połączeniu z ćwiczeniami, higieną snu, zaangażowaniem społecznym i medytacją” – dodała. „Wszystkie te wybory związane ze stylem życia mają wpływ na zmniejszenie ryzyka choroby Parkinsona”.– dr Melita Petrossian, neurolog