Zdrowie

Naukowcy twierdzą, że sok z buraków może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet w okresie menopauzy

  • 11 czerwca, 2024
  • 7 min read
Naukowcy twierdzą, że sok z buraków może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet w okresie menopauzy


Gdy kobiety przechodzą menopauzę, ryzyko chorób serca dramatycznie wzrasta. Aby poprawić i wesprzeć zdrowie serca i naczyń krwionośnych u kobiet po menopauzie, naukowcy z Penn State zbadali, czy sok z buraków może poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Wyniki opublikowane dzisiaj (10 czerwca) w Frontiers in Nutrition wskazują, że codzienne spożywanie soku z buraków przez kobiety po menopauzie może poprawić czynność naczyń krwionośnych na tyle, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca w przyszłości.

Sok z buraków zawiera dużą ilość azotanów, które organizm przekształca w tlenek azotu. Tlenek azotu pomaga rozszerzać naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi przez układ krążenia. Zdaniem naukowców zdolność tlenku azotu do rozszerzania naczyń krwionośnych jest szczególnie pomocna w okresach ograniczonego przepływu krwi i dostarczania tlenu, na przykład podczas zawału serca.

David Proctor, profesor kinezjologii i fizjologii na Penn State, oraz Jocelyn Delgado Spicuzza, która w maju obroniła doktorat z fizjologii integracyjnej i biomedycznej na Penn State, kierowali interdyscyplinarnym zespołem badaczy, który testował wpływ bogatego w azotany soku z buraków na zdrowie naczyń krwionośnych u 24 kobiet po menopauzie w wieku 50 i 60 lat.

„Po menopauzie kobiety nie wytwarzają już estrogenu, który pomaga utrzymać tlenek azotu w organizmie” – powiedział Delgado Spicuzza, pierwszy autor badania i obecny kierownik projektu badawczego centrum SAFE-T. „Ta utrata produkcji tlenku azotu przyczynia się do znacznego wzrostu ryzyka chorób serca u kobiet po menopauzie. Pokarmy bogate w azotany – zwłaszcza buraki – są badane jako naturalny, niefarmaceutyczny sposób ochrony serca i naczyń krwionośnych”.

Azotan jest zatwierdzonym dodatkiem do żywności dla niektórych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, takich jak przetworzone mięso. Jednak według Delgado Spicuzza azotany, dodatki do żywności i konserwanty podlegają ścisłym regulacjom ze względu na ich potencjał powodowania raka. Natomiast rośliny takie jak buraki, szpinak i sałata w naturalny sposób gromadzą azotany z gleby. Te roślinne źródła azotanów mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ organizm ludzki może przekształcić azotany z roślin w tlenek azotu, czego nie jest w stanie zrobić w przypadku azotanów dodanych do mięsa.

W tym badaniu uczestnicy zostali poddani badaniu czynności naczyń w Centrum Badań Klinicznych stanu Penn, a następnie spożyli dwie butelki soku z buraków o pojemności 2,3 uncji jako dawkę początkową, a następnie jedną butelkę codziennie rano przez tydzień. Wszyscy uczestnicy spożywali zagęszczony sok z buraków, a każda porcja dostarczała tyle samo azotanów, co trzy duże buraki. Kilka tygodni później uczestnicy wypili sok z buraków pozbawiony azotanów.

Ani badacze, ani uczestnicy nie wiedzieli, jaki sok był spożywany w momencie badania. Dzień po przyjęciu ostatniej dawki uczestnicy wrócili w celu sprawdzenia czynności naczyń. Naukowcy porównali stopień rozszerzenia naczyń krwionośnych u każdej kobiety, gdy spożywały i nie spożywały soku z buraków bogatych w azotany.

Naukowcy wykorzystali czujnik ultradźwiękowy do monitorowania przepływu krwi przez tętnicę ramienną – która znajduje się w ramieniu i dostarcza krew do dłoni – podczas testu wysiłkowego, podczas którego przepływ krwi w przedramieniu każdego uczestnika był ograniczony przez pięć minut. Po usunięciu ograniczenia badacze ponownie zmierzyli, jak zmienia się przepływ krwi w tętnicy ramiennej.

Warto przeczytać!  Wpis urodzinowy dyrektora NITI Aayog na temat życia z rakiem w stadium 4: „Podważam oczekiwania...” | Popularne

Wyniki wykazały, że codzienne spożywanie soku z buraków bogatego w azotany poprawiało przepływ krwi w porównaniu do sytuacji, gdy uczestnicy pili sok z buraków niezawierający azotanów. Naukowcy stwierdzili, że taki poziom poprawy czynności naczyń krwionośnych – jeśli uda się go utrzymać w okresie pomenopauzalnym – mógłby znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca. Stwierdzili, że na razie nie badano długoterminowych korzyści zdrowotnych soku z buraków, ale potwierdzono długoterminowe korzyści płynące ze spożywania warzyw bogatych w azotany.

„Kobiety mogą potrzebować codziennie – a nawet częściej – spożywać sok z buraków, aby doświadczyć wszystkich potencjalnych korzyści dla układu krążenia” – stwierdziła Proctor. „Mimo to badanie pokazuje, że sok z buraków może być bardzo przydatny w ochronie zdrowia naczyń krwionośnych kobiet w średnim wieku w okresie zwiększonego ryzyka chorób serca”.

Do badania włączono kobiety, u których uznano, że są we wczesnym okresie pomenopauzalnym, czyli od jednego do sześciu lat po menopauzie, oraz kobiety w późnym okresie pomenopauzalnym, czyli sześć lub więcej lat po menopauzie. Kobiety w późnym okresie pomenopauzalnym odczuły te same korzyści, co grupa we wczesnym okresie pomenopauzalnym.

Delgado Spicuzza stwierdziła, że ​​zespół badawczy był szczególnie podekscytowany odkryciem, że sok z buraków poprawia zdrowie naczyń krwionośnych u kobiet, które wiele lat wcześniej przeszły menopauzę. Niektóre metody leczenia chroniące układ krążenia u kobiet po menopauzie – takie jak terapia hormonalna – są bezpieczne tylko przez kilka pierwszych lat po menopauzie. Następnie terapia hormonalna może zwiększyć ryzyko nowotworów i udaru mózgu.

Warto przeczytać!  6 różnych form depresji zidentyfikowanych przez sztuczną inteligencję w badaniu mózgu

„Niektórzy lekarze już zalecają sok z buraków mężczyznom i kobietom z wysokim ciśnieniem krwi” – ​​powiedział Delgado Spicuzza. „Zapewniając bezpieczny i skuteczny sposób poprawy funkcjonowania naczyń krwionośnych, buraki mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia układu sercowo-naczyniowego u kobiet po menopauzie. Jeśli weźmie się pod uwagę, że większość kobiet jest w okresie pomenopauzalnym przez co najmniej jedną trzecią swojego życia, można zacząć rozumieć potencjalne znaczenie tych wyników”.

Delgado Spicuzza zdobyła nagrodę Doctoral Student Investigator Investigator Award Mid-Atlantic American College of Sports Medicine 2023 za prezentację na temat tego badania, którą przedstawiła jesienią 2023 r. Stwierdziła, że ​​cieszy fakt, że wyniki tego badania odbiły się szerokim echem wśród innych badaczy, a zwłaszcza kobiet biorących udział w badaniu, który wydawał się wykorzystać potencjał soku z buraków.

„Kilka uczestników stwierdziło, że po zakończeniu badania zamierzają nadal pić sok z buraków” – powiedziała. „Wydaje się, że kobiety po menopauzie rzeczywiście pragną wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego bez przyjmowania dodatkowych leków. Po części uważam, że buraki mogą być darmowym pożywieniem poprawiającym zdrowie naczyń krwionośnych u milionów kobiet w miarę starzenia się”.

Odniesienie: Delgado Spicuzza JM, Gosalia J, Zhong L i in. Siedmiodniowa suplementacja azotanami w diecie klinicznie znacząco poprawia podstawową funkcję makronaczyniową u kobiet po menopauzie: randomizowane, kontrolowane placebo, podwójnie ślepe, krzyżowe badanie kliniczne. Przednia nakrętka. 2024;11. doi: 10.3389/fnut.2024.1359671

Artykuł ten został ponownie opublikowany na podstawie następujących materiałów. Uwaga: materiał mógł zostać zmieniony pod względem długości i treści. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z cytowanym źródłem. Można uzyskać dostęp do naszej polityki publikowania komunikatów prasowych Tutaj.


Źródło