Naukowcy twierdzą, że sok z buraków może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet w okresie menopauzy
Gdy kobiety przechodzą menopauzę, ryzyko chorób serca dramatycznie wzrasta. Aby poprawić i wesprzeć zdrowie serca i naczyń krwionośnych u kobiet po menopauzie, naukowcy z Penn State zbadali, czy sok z buraków może poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Wyniki opublikowane dzisiaj (10 czerwca) w Frontiers in Nutrition wskazują, że codzienne spożywanie soku z buraków przez kobiety po menopauzie może poprawić czynność naczyń krwionośnych na tyle, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca w przyszłości.
Sok z buraków zawiera dużą ilość azotanów, które organizm przekształca w tlenek azotu. Tlenek azotu pomaga rozszerzać naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi przez układ krążenia. Zdaniem naukowców zdolność tlenku azotu do rozszerzania naczyń krwionośnych jest szczególnie pomocna w okresach ograniczonego przepływu krwi i dostarczania tlenu, na przykład podczas zawału serca.
David Proctor, profesor kinezjologii i fizjologii na Penn State, oraz Jocelyn Delgado Spicuzza, która w maju obroniła doktorat z fizjologii integracyjnej i biomedycznej na Penn State, kierowali interdyscyplinarnym zespołem badaczy, który testował wpływ bogatego w azotany soku z buraków na zdrowie naczyń krwionośnych u 24 kobiet po menopauzie w wieku 50 i 60 lat.
„Po menopauzie kobiety nie wytwarzają już estrogenu, który pomaga utrzymać tlenek azotu w organizmie” – powiedział Delgado Spicuzza, pierwszy autor badania i obecny kierownik projektu badawczego centrum SAFE-T. „Ta utrata produkcji tlenku azotu przyczynia się do znacznego wzrostu ryzyka chorób serca u kobiet po menopauzie. Pokarmy bogate w azotany – zwłaszcza buraki – są badane jako naturalny, niefarmaceutyczny sposób ochrony serca i naczyń krwionośnych”.
Azotan jest zatwierdzonym dodatkiem do żywności dla niektórych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, takich jak przetworzone mięso. Jednak według Delgado Spicuzza azotany, dodatki do żywności i konserwanty podlegają ścisłym regulacjom ze względu na ich potencjał powodowania raka. Natomiast rośliny takie jak buraki, szpinak i sałata w naturalny sposób gromadzą azotany z gleby. Te roślinne źródła azotanów mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ organizm ludzki może przekształcić azotany z roślin w tlenek azotu, czego nie jest w stanie zrobić w przypadku azotanów dodanych do mięsa.
Chcesz więcej najświeższych wiadomości?
Subskrybuj Sieci technologicznecodzienny biuletyn, dostarczający codziennie najświeższe informacje naukowe bezpośrednio do Twojej skrzynki odbiorczej.
Subskrybuj ZA DARMO
W tym badaniu uczestnicy zostali poddani badaniu czynności naczyń w Centrum Badań Klinicznych stanu Penn, a następnie spożyli dwie butelki soku z buraków o pojemności 2,3 uncji jako dawkę początkową, a następnie jedną butelkę codziennie rano przez tydzień. Wszyscy uczestnicy spożywali zagęszczony sok z buraków, a każda porcja dostarczała tyle samo azotanów, co trzy duże buraki. Kilka tygodni później uczestnicy wypili sok z buraków pozbawiony azotanów.
Ani badacze, ani uczestnicy nie wiedzieli, jaki sok był spożywany w momencie badania. Dzień po przyjęciu ostatniej dawki uczestnicy wrócili w celu sprawdzenia czynności naczyń. Naukowcy porównali stopień rozszerzenia naczyń krwionośnych u każdej kobiety, gdy spożywały i nie spożywały soku z buraków bogatych w azotany.
Naukowcy wykorzystali czujnik ultradźwiękowy do monitorowania przepływu krwi przez tętnicę ramienną – która znajduje się w ramieniu i dostarcza krew do dłoni – podczas testu wysiłkowego, podczas którego przepływ krwi w przedramieniu każdego uczestnika był ograniczony przez pięć minut. Po usunięciu ograniczenia badacze ponownie zmierzyli, jak zmienia się przepływ krwi w tętnicy ramiennej.
Wyniki wykazały, że codzienne spożywanie soku z buraków bogatego w azotany poprawiało przepływ krwi w porównaniu do sytuacji, gdy uczestnicy pili sok z buraków niezawierający azotanów. Naukowcy stwierdzili, że taki poziom poprawy czynności naczyń krwionośnych – jeśli uda się go utrzymać w okresie pomenopauzalnym – mógłby znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca. Stwierdzili, że na razie nie badano długoterminowych korzyści zdrowotnych soku z buraków, ale potwierdzono długoterminowe korzyści płynące ze spożywania warzyw bogatych w azotany.
„Kobiety mogą potrzebować codziennie – a nawet częściej – spożywać sok z buraków, aby doświadczyć wszystkich potencjalnych korzyści dla układu krążenia” – stwierdziła Proctor. „Mimo to badanie pokazuje, że sok z buraków może być bardzo przydatny w ochronie zdrowia naczyń krwionośnych kobiet w średnim wieku w okresie zwiększonego ryzyka chorób serca”.
Do badania włączono kobiety, u których uznano, że są we wczesnym okresie pomenopauzalnym, czyli od jednego do sześciu lat po menopauzie, oraz kobiety w późnym okresie pomenopauzalnym, czyli sześć lub więcej lat po menopauzie. Kobiety w późnym okresie pomenopauzalnym odczuły te same korzyści, co grupa we wczesnym okresie pomenopauzalnym.
Delgado Spicuzza stwierdziła, że zespół badawczy był szczególnie podekscytowany odkryciem, że sok z buraków poprawia zdrowie naczyń krwionośnych u kobiet, które wiele lat wcześniej przeszły menopauzę. Niektóre metody leczenia chroniące układ krążenia u kobiet po menopauzie – takie jak terapia hormonalna – są bezpieczne tylko przez kilka pierwszych lat po menopauzie. Następnie terapia hormonalna może zwiększyć ryzyko nowotworów i udaru mózgu.
„Niektórzy lekarze już zalecają sok z buraków mężczyznom i kobietom z wysokim ciśnieniem krwi” – powiedział Delgado Spicuzza. „Zapewniając bezpieczny i skuteczny sposób poprawy funkcjonowania naczyń krwionośnych, buraki mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia układu sercowo-naczyniowego u kobiet po menopauzie. Jeśli weźmie się pod uwagę, że większość kobiet jest w okresie pomenopauzalnym przez co najmniej jedną trzecią swojego życia, można zacząć rozumieć potencjalne znaczenie tych wyników”.
Delgado Spicuzza zdobyła nagrodę Doctoral Student Investigator Investigator Award Mid-Atlantic American College of Sports Medicine 2023 za prezentację na temat tego badania, którą przedstawiła jesienią 2023 r. Stwierdziła, że cieszy fakt, że wyniki tego badania odbiły się szerokim echem wśród innych badaczy, a zwłaszcza kobiet biorących udział w badaniu, który wydawał się wykorzystać potencjał soku z buraków.
„Kilka uczestników stwierdziło, że po zakończeniu badania zamierzają nadal pić sok z buraków” – powiedziała. „Wydaje się, że kobiety po menopauzie rzeczywiście pragną wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego bez przyjmowania dodatkowych leków. Po części uważam, że buraki mogą być darmowym pożywieniem poprawiającym zdrowie naczyń krwionośnych u milionów kobiet w miarę starzenia się”.
Odniesienie: Delgado Spicuzza JM, Gosalia J, Zhong L i in. Siedmiodniowa suplementacja azotanami w diecie klinicznie znacząco poprawia podstawową funkcję makronaczyniową u kobiet po menopauzie: randomizowane, kontrolowane placebo, podwójnie ślepe, krzyżowe badanie kliniczne. Przednia nakrętka. 2024;11. doi: 10.3389/fnut.2024.1359671
Artykuł ten został ponownie opublikowany na podstawie następujących materiałów. Uwaga: materiał mógł zostać zmieniony pod względem długości i treści. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z cytowanym źródłem. Można uzyskać dostęp do naszej polityki publikowania komunikatów prasowych Tutaj.