Zdrowie

Naukowcy z Johns Hopkins odkryli zaskakujące korzyści dla zdrowia mózgu

  • 30 czerwca, 2024
  • 6 min read
Naukowcy z Johns Hopkins odkryli zaskakujące korzyści dla zdrowia mózgu


Koncepcja wzmocnienia zdrowia psychicznego mózgu

Badanie przeprowadzone przez Johns Hopkins Medicine i National Institute on Aging NIH na 40 starszych osobach dorosłych z otyłością i insulinoopornością wykazało, że zarówno post przerywany, jak i zdrowa dieta zatwierdzona przez USDA poprawiają funkcjonowanie mózgu i zdrowie metaboliczne, przy czym post przerywany wykazuje nieco lepsze wyniki w zakresie poprawy funkcji poznawczych .

Ostatnie badania pokazują, że post przerywany i standardowa zdrowa dieta poprawiają funkcjonowanie mózgu u otyłych dorosłych z insulinoopornością, przy czym post przerywany zapewnia lepsze korzyści poznawcze.

Naukowcy z Johns Hopkins Medicine i National Institute on Aging at the Narodowy Instytut Zdrowia przedstawiają wyniki swojego badania obejmującego 40 starszych dorosłych cierpiących na otyłość i insulina opór. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do stosowania diety przerywanej lub standardowej zdrowej diety zatwierdzonej przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). Badanie dostarcza znaczących informacji na temat potencjalnych korzyści dla zdrowia mózgu wynikających z obu podejść żywieniowych.

Oporność na insulinę jest cechą charakterystyczną cukrzycy typu 2 i jest powszechna u osób z otyłością. Badania sugerują, że osoby z opornością na insulinę są bardziej narażone niż zwykle na Choroba Alzheimera choroby i inne upośledzenia poznawcze. W rezultacie różne schematy odchudzania są powszechnie uznawane za sposoby na zmniejszenie ryzyka tych zaburzeń metabolicznych i mózgowych.

Wyniki badania i metodologia

Poprzednie badania Johnsa Hopkinsa na zwierzęcych modelach cukrzycy i choroby Alzheimera wykazały, że przerywany post może poprawić funkcje poznawcze i wrażliwość na insulinę. Nowe badanie, opublikowane 19 czerwca w Metabolizm komórkowy, przetestował wpływ okresowego postu na kobiety i mężczyzn zagrożonych zaburzeniami funkcji poznawczych i oferuje „plan”, jak piszą autorzy, wykorzystania szerokiego panelu biomarkerów do oceny wpływu diety, w tym analizy pęcherzyków zewnątrzkomórkowych – małych paczek materiały usuwane z neuronów, które są rodzajem komórek mózgowych wysyłających wiadomości. Takie pochodzące z neuronów pęcherzyki zewnątrzkomórkowe są przenikane do krążącej krwi i pobierane od uczestników nowego badania w ciągu ośmiu tygodni, podczas których każda osoba przestrzegała jednej z dwóch diet.

Warto przeczytać!  Superbugs vs Covid-19: Porównanie skali i dotkliwości globalnych zagrożeń dla zdrowia, przygotowania na kolejną katastrofę zdrowotną | Zdrowie

Wyniki wykazały, że oba rodzaje planów dietetycznych przyniosły korzyści w zakresie zmniejszenia insulinooporności i poprawy funkcji poznawczych, z poprawą pamięci i funkcji wykonawczych w przypadku obu diet, ale silniej w przypadku diety z przerywanym postem, według Marka Mattsona, doktora, profesora nadzwyczajnego neurobiologii w Johns Hopkins University School of Medicine i byłego szefa laboratorium neurobiologii w National Institute on Aging w Baltimore. „Inni naukowcy mogą chcieć włączyć markery (mózgowe) (których użyliśmy) do dodatkowych, większych badań nad dietą i zdrowiem mózgu”, mówi Mattson.

Techniki badawcze i dane demograficzne uczestników

Ponieważ osoby z otyłością i insulinoopornością mogą być bardziej narażone na upośledzenie funkcji poznawczych i chorobę Alzheimera niż osoby z prawidłowym metabolizmem i wskaźnikiem masy ciała (BMI), dr Dimitrios Kapogiannis, kierownik sekcji neurobiologii człowieka w National Institute on Aging i profesor nadzwyczajny neurologii w Johns Hopkins University School of Medicine, opracował metodę izolowania pęcherzyków zewnątrzkomórkowych pochodzących z neuronów z krwi. Jego laboratorium znalazło molekularne dowody insulinooporności w pęcherzykach zewnątrzkomórkowych złuszczanych z neuronów osób z cukrzycą i chorobą Alzheimera, a ponieważ próbki krwi są stosunkowo łatwe do pobrania, uznano je za dobrych kandydatów do powszechnego stosowania.

Warto przeczytać!  Indie i świat nie osiągnęły kamienia milowego WHO dotyczącego gruźlicy na rok 2020: badanie Lancetu | Wiadomości z Indii

Aby przetestować wpływ dwóch diet na biomarkery funkcji mózgu, uczestników nowego badania rekrutowano w okresie od czerwca 2015 r. do grudnia 2022 r., a cztery osobiste oceny przeprowadzono w placówkach prowadzonych przez Narodowy Instytut Starzenia się w szpitalu MedStar Harbor w Baltimore. Spośród uczestników 40 ukończyło ośmiotygodniowe badanie. Ponadto 20 osób przydzielono do diety przerywanego postu, która ograniczała kalorie do jednej czwartej zalecanego dziennego spożycia przez dwa kolejne dni w tygodniu, a przez pozostałe pięć dni przestrzegali oni zdrowej diety USDA — składającej się z owoców, warzyw, pełnych ziaren, chudych białek, niskotłuszczowych produktów mlecznych oraz ograniczonej ilości dodanych cukrów, tłuszczów nasyconych i sodu. Dieta USDA zdrowego życia została przydzielona 20 innym uczestnikom badania każdego dnia tygodnia.

Średni wiek uczestników w obu grupach wynosił 63 lata, 25 było białych, 14 czarnych i jeden Latynos. Było 24 mężczyzn i 16 kobiet. Wszyscy byli otyli i mieli insulinooporność.

Naukowcy odkryli, że obie diety miały równie pozytywny wpływ na zmniejszenie markerów insulinooporności w pęcherzykach pozakomórkowych, poprawę BrainAGE (pomiar biologicznego wieku mózgu przy użyciu strukturalnych danych MRI) i obniżenie stężenia glukozy w mózgu. Zmniejszone stężenie glukozy jest następstwem wyższego zużycia glukozy.

Warto przeczytać!  Badanie wyjaśnia, w jaki sposób uzależnienie od Internetu może zmienić funkcjonowanie mózgu nastolatków

Obie diety poprawiły również zwyczajowe pomiary zdrowia metabolicznego, w tym masę ciała, BMI, obwód talii, stężenie lipidów we krwi, takich jak cholesterol, i insulinooporność. Funkcje wykonawcze i pamięć (będące zestawem umiejętności umysłowych pomagających w planowaniu i osiąganiu celów) poprawiły się o około 20% bardziej w grupie stosującej post przerywany niż w grupie stosującej zdrową dietę.

Obserwacje i przestrogi zdrowotne

Niektórzy uczestnicy badania zgłaszali umiarkowane skutki uboczne, w tym zaparcia, luźne stolce i sporadyczne bóle głowy.

Naukowcy zaobserwowali również zwiększone poziomy białka neurofilamentu (białka strukturalnego w neuronach) w obu grupach dietetycznych, ale głównie w grupie stosującej przerywany post. Nie jest jasne, co to oznacza dla zdrowia mózgu.

„To wskaźnik, który należy dalej oceniać w dalszych badaniach” – mówi Mattson. „Neurony uwalniają wiele białek, a jeden z pomysłów jest taki, że przerywany post może powodować pewnego rodzaju neuroplastyczność (zmianę struktury) w neuronach, powodując uwalnianie białek neurofilamentowych”.

Naukowcy z Johns Hopkins i inni ostrzegają, że osoby zainteresowane przerywanym postem powinny dokładnie zaplanować swoją decyzję, konsultując się z lekarzem, ponieważ może on być szkodliwy dla niektórych osób, w tym osób z cukrzycą typu 1 i zaburzeniami odżywiania.

Odniesienie: „Reakcje mózgu na przerywany post i zdrową dietę u osób starszych” autorstwa Dimitriosa Kapogiannisa, Apostolosa Manolopoulosa, Rogera Mullinsa, Konstantinosa Avgerinosa, Francheski Delgado-Perazy, Mai Mustapic, Carlosa Noguerasa-Ortiza, Pameli J. Yao, Krishny A. Puchy, Janet Brooks, Qinghua Chen, Shalaili S. Haas, Ruiyang Ge, Lisy M. Hartnell, Marka R. Cooksona, Josephine M. Egan, Sophii Frangou i Marka P. Mattsona, 19 czerwca 2024 r. Metabolizm komórkowy.
DOI: 10.1016/j.cmet.2024.05.017

Badania zostały wsparte przez Narodowy Instytut Starzenia się Narodowych Instytutów Zdrowia (ZIAAG000966, ZIAAG000975).




Źródło