Nauka i technika

Neurobiolog o tym, co śmieciowe jedzenie robi z twoim mózgiem

  • 23 lutego, 2023
  • 9 min read
Neurobiolog o tym, co śmieciowe jedzenie robi z twoim mózgiem


Sara N. Burke, University of Florida | 23 lutego 2023 r

Czy dieta składająca się z ciastek, frytek i fast foodów szkodzi mózgowi? Neurobiolog z University of Florida, Sara N. Burke, omawia badania nad ultraprzetworzonymi jedzenie i spadek funkcji poznawczych.

Naukowcy od lat wiedzą, że niezdrowe diety – szczególnie te bogate w tłuszcze i cukier – mogą powodować szkodliwe zmiany w mózgu i prowadzić do upośledzenia funkcji poznawczych. Wiele czynników, które przyczyniają się do pogorszenia funkcji poznawczych, jest poza kontrolą danej osoby, takich jak genetyka i czynniki społeczno-ekonomiczne. Jednak trwające badania coraz częściej wskazują, że zła dieta jest czynnikiem ryzyka upośledzenia pamięci podczas normalnego starzenia się i zwiększa ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Ale oceniając, w jaki sposób niektóre diety mogą pogarszać zdrowie mózgu w miarę starzenia się, badania nad skutkami spożywania żywności minimalnie przetworzonej w porównaniu z żywnością ultraprzetworzoną były skąpe – to znaczy do tej pory.

Dwa ostatnie badania na dużą skalę sugerują, że spożywanie ultra przetworzonej żywności może nasilać związane z wiekiem pogorszenie funkcji poznawczych i zwiększać ryzyko rozwoju demencji. Z kolei inne niedawne badanie wykazało, że spożycie ultra przetworzonej żywności nie wiązało się z gorszym poznaniem u osób powyżej 60 roku życia.

Chociaż potrzebne są dalsze badania, jako neuronaukowiec, który bada, w jaki sposób dieta może wpływać na funkcje poznawcze w późniejszym życiu, stwierdzam, że te wczesne badania dodają nową warstwę do rozważenia, jak fundamentalne odżywianie ma zdrowie mózgu.

Dużo składników, minimalna wartość odżywcza

Żywność ultraprzetworzona ma zwykle niższą zawartość składników odżywczych i błonnika, a wyższą zawartość cukru, tłuszczu i soli w porównaniu z nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną żywnością. Niektóre przykłady ultraprzetworzonej żywności obejmują napoje gazowane, pakowane ciasteczka, frytki, mrożonki, aromatyzowane orzechy, aromatyzowany jogurt, destylowane napoje alkoholowe i fast foody. Nawet pakowane pieczywo, w tym bogate w pożywne produkty pełnoziarniste, w wielu przypadkach kwalifikuje się jako ultraprzetworzone ze względu na zawarte w nim dodatki i konserwanty.

Spójrz na to z innego punktu widzenia: składników, z których składa się większość tych produktów, raczej nie znajdziesz w swojej domowej kuchni.

Warto przeczytać!  Dziesiątki tysięcy potencjalnych katalizatorów w średnicy pojedynczego włosa

Nie należy jednak mylić ultraprzetworzonej żywności z przetworzoną, która nadal zachowuje większość swoich naturalnych właściwości, mimo że została poddana jakiejś formie przetwarzania – jak warzywa w puszkach, suszony makaron lub mrożone owoce.

Analizowanie badań

W badaniu z grudnia 2022 r. naukowcy porównali tempo spadku funkcji poznawczych w ciągu około ośmiu lat między grupami osób, które spożywały różne ilości ultraprzetworzonej żywności.

Na początku badania ponad 10 000 uczestników mieszkających w Brazylii zgłosiło swoje nawyki żywieniowe z ostatnich 12 miesięcy. Następnie przez kolejne lata naukowcy oceniali zdolności poznawcze uczestników za pomocą standardowych testów pamięci i funkcji wykonawczych.

Ci, którzy na początku badania stosowali dietę zawierającą więcej ultraprzetworzonej żywności, wykazywali nieco większy spadek funkcji poznawczych w porównaniu z tymi, którzy jedli mało lub wcale nie jedli ultraprzetworzonej żywności. Była to stosunkowo niewielka różnica w tempie spadku funkcji poznawczych między grupami eksperymentalnymi. Nie jest jeszcze jasne, czy niewielka różnica w pogorszeniu funkcji poznawczych związana z wyższym spożyciem ultraprzetworzonej żywności będzie miała znaczący wpływ na poziomie indywidualnej osoby.

Drugie badanie, w którym wzięło udział około 72 000 uczestników w Wielkiej Brytanii, mierzyło związek między spożywaniem ultraprzetworzonej żywności a demencją. W grupie spożywającej największe ilości ultraprzetworzonej żywności u około 1 na 120 osób zdiagnozowano demencję w okresie 10 lat. Dla grupy, która spożywała niewiele lub wcale ultra przetworzonej żywności, liczba ta wynosiła 1 na 170.

W badaniach badających związek między zdrowiem a żywnością ultraprzetworzoną wykorzystuje się klasyfikację NOVA, która jest systemem kategoryzacji opartym na rodzaju i zakresie przemysłowego przetwarzania żywności. Niektórzy dietetycy skrytykowali klasyfikację NOVA za brak jasnych definicji przetwarzania żywności, co może prowadzić do błędnej klasyfikacji. Twierdzą również, że potencjalne zagrożenia dla zdrowia wynikające ze spożywania ultraprzetworzonej żywności można wytłumaczyć niskim poziomem błonnika i składników odżywczych oraz wysokim poziomem tłuszczu, cukru i soli w diecie, a nie ilością przetworzonej żywności.

Warto przeczytać!  ONZ zawiera historyczne porozumienie w celu ochrony życia w oceanach: co myślą naukowcy

Wiele ultra przetworzonej żywności zawiera dużo dodatków, konserwantów lub barwników, a jednocześnie ma inne cechy niezdrowej diety, takie jak niska zawartość błonnika i składników odżywczych. Dlatego nie jest jasne, czy jedzenie żywności, która została bardziej przetworzona, ma dodatkowy negatywny wpływ na zdrowie poza niską jakością diety.

Na przykład możesz zjeść burgera i frytki z sieci fast foodów, które będą bogate w tłuszcz, cukier i sól, a także będą ultraprzetworzone. Możesz zrobić ten sam posiłek w domu, który może również zawierać dużo tłuszczu, cukru i soli, ale nie będzie ultraprzetworzony. Potrzebne są dalsze badania, aby określić, czy jeden jest gorszy od drugiego.

Diety zdrowe dla mózgu

Nawet jeśli nie zachodzą procesy prowadzące do demencji, starzejący się mózg przechodzi zmiany biochemiczne i strukturalne, które są związane z pogorszeniem funkcji poznawczych. Ale dla dorosłych w wieku powyżej 55 lat zdrowsza dieta może zwiększyć prawdopodobieństwo utrzymania lepszej funkcji mózgu. W szczególności dieta śródziemnomorska i dieta ketogeniczna wiążą się z lepszym poznaniem w podeszłym wieku.

Dieta śródziemnomorska kładzie nacisk na spożywanie żywności pochodzenia roślinnego i zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek, nasiona i orzechy. Dieta ketogeniczna jest bogata w tłuszcze i uboga w węglowodany, a głównym źródłem błonnika są warzywa. Obie diety minimalizują lub eliminują spożycie cukru.

Nasze badania i prace innych osób pokazują, że obie diety mogą odwrócić niektóre z tych zmian i poprawić funkcje poznawcze – prawdopodobnie poprzez zmniejszenie szkodliwego stanu zapalnego.

Chociaż zapalenie jest normalną odpowiedzią immunologiczną na uraz lub infekcję, przewlekłe zapalenie może być szkodliwe dla mózgu. Badania wykazały, że nadmiar cukru i tłuszczu może przyczyniać się do powstawania przewlekłych stanów zapalnych, a wysoko przetworzona żywność może również zaostrzać szkodliwe stany zapalne.

Innym sposobem, w jaki dieta i ultraprzetworzona żywność mogą wpływać na zdrowie mózgu, jest oś jelitowo-mózgowa, czyli komunikacja zachodząca między mózgiem a mikrobiomem jelitowym lub społecznością mikroorganizmów żyjących w przewodzie pokarmowym.

Warto przeczytać!  Podcast bada genetykę osobowości przez pryzmat adopcji

Mikrobiom jelitowy nie tylko pomaga w trawieniu, ale także wpływa na układ odpornościowy, produkując jednocześnie hormony i neuroprzekaźniki, które są kluczowe dla funkcjonowania mózgu.

Badania wykazały, że dieta ketogeniczna i śródziemnomorska zmieniają skład mikroorganizmów w jelitach w sposób korzystny dla danej osoby. Spożywanie ultraprzetworzonej żywności wiąże się również ze zmianami rodzaju i liczebności mikroorganizmów jelitowych, które mają bardziej szkodliwe skutki.

Niepewność

Rozwikłanie określonego wpływu poszczególnych pokarmów na organizm ludzki jest trudne, po części dlatego, że utrzymywanie ścisłej kontroli nad dietami ludzi w celu badania ich przez długi czas jest problematyczne. Co więcej, badania z randomizacją, najbardziej wiarygodny rodzaj badań służących ustaleniu związku przyczynowego, są kosztowne w przeprowadzeniu.

Przeczytaj więcej o trudnościach w badaniu wpływu określonej diety, składnika, żywności lub składnika odżywczego na ludzki mózg.

Czy zdrowe diety, takie jak dieta śródziemnomorska, naprawdę mogą zapobiegać demencji?

Jak dotąd większość badań żywieniowych, w tym te dwa, wykazała jedynie korelacje między spożyciem żywności wysokoprzetworzonej a zdrowiem. Nie mogą jednak wykluczyć innych czynników związanych ze stylem życia, takich jak ćwiczenia, wykształcenie, status społeczno-ekonomiczny, powiązania społeczne, stres i wiele innych zmiennych, które mogą wpływać na funkcje poznawcze.

W tym miejscu badania laboratoryjne z wykorzystaniem zwierząt są niezwykle przydatne. Szczury wykazują spadek funkcji poznawczych w starszym wieku, który jest podobny do ludzi. Kontrolowanie diety i poziomu aktywności gryzoni w laboratorium jest łatwe. A szczury przechodzą od średniego do starczego wieku w ciągu kilku miesięcy, co skraca czas nauki.

Badania laboratoryjne na zwierzętach pozwolą ustalić, czy żywność ultraprzetworzona odgrywa kluczową rolę w rozwoju zaburzeń poznawczych i demencji u ludzi. Ponieważ światowa populacja starzeje się, a liczba osób starszych cierpiących na demencję wzrasta, wiedza ta nie może nadejść wystarczająco szybko.Rozmowa

Ten artykuł Sary N. Burke, profesora nadzwyczajnego neurobiologii i starzenia się poznawczego na Uniwersytecie Florydy, został ponownie opublikowany w The Conversation na licencji Creative Commons.




Źródło