New York Times wymienia Auckland jako jedno z najlepszych miejsc do podróży w 2023 roku
RICKY WILSON/Rzeczy
Auckland zajmuje piąte miejsce na liście miejsc do odwiedzenia w tym roku według New York Timesa. (Zdjęcie w pliku)
The New York Times opublikował swoje najlepsze miejsca do odwiedzenia w 2023 roku – a Auckland jest wysoko na liście.
Gazeta opublikowała w tym tygodniu listę 52 najpopularniejszych celów podróży, z Tāmaki Makaurau na piątym miejscu.
„Auckland jest zwykle uważane za punkt wejścia do pozostałych atrakcji przyrodniczych Nowej Zelandii, ale podróżni, którzy właśnie tędy przejeżdżają, mogą przegapić fakt, że jest to także kulinarna stolica (przepraszam, Wellington)” – czytamy.
„Restauracje, które kiełkowały, gdy granice kraju były zamknięte, są teraz gotowe do spróbowania przez wszystkich”.
CZYTAJ WIĘCEJ:
* Tāmaki Makaurau uznane za jedno z najlepszych miejsc do jedzenia w 2023 roku
* Trendy podróżnicze 2023: od podróży pociągiem po totalne „splurge-cations”
* Dwie restauracje w Auckland wymienione wśród najlepszych na świecie na liście TripAdvisor
Reklamowany przez New York Times jako „od dawna podstawowy produkt” słynący z lokalnej dziczyzny i domowych wędlin, Cazador z Mt Eden otrzymał specjalne wyróżnienie.
Współzałożycielka Cazador, Rebecca Smidt, powiedziała, że było to „naprawdę ekscytujące”.
„Myślę, że to wspaniałe dla naszej branży, że Auckland znalazło się na liście.
BROOK SABIN/STUFF
Oto niektóre z najbardziej śliniących się potraw w Auckland.
„Sektor hotelarski w Nowej Zelandii naprawdę się rozwijał w latach poprzedzających wybuch Covid, więc mam nadzieję, że pomoże to ludziom zainteresować się autentyczną nowozelandzką kuchnią”.
Miała nadzieję, że wszyscy, którzy przekroczą drzwi Cazador w nadchodzącym roku, znajdą „wyjątkowe, autentyczne doznania kulinarne”.
Podczas gdy założyciel i szef kuchni Omni, John Yip, milczał na temat procesów stosowanych do produkcji „wysokiej klasy yakitori” polecanych przez New York Times, podkreślił, że restauracja koncentruje się na „pozwalaniu zabłysnąć naprawdę dobrym składnikom”.
Yip, który pracuje wraz ze swoją żoną Jamie, powiedział, że celem Omni było odtworzenie jedzenia, które jego pracownicy jedli w dni wolne.
„Dużo uwagi poświęca się restauracjom w CBD w Auckland, więc zdobycie uznania dla małych restauracji w sąsiedztwie jest prawdziwym impulsem.
„Jesteśmy naprawdę wdzięczni, że zostaliśmy uwzględnieni” — powiedział Yip.
W międzyczasie Little French Pastry serwowało mille-feuille „rywalizując z najlepszymi w Paryżu”, powiedział New York Times.
„W przypadku naszego mille-feuille wszystko sprowadza się do poświęcenia czasu na ich odpowiednie wykonanie – robimy własne ciasto francuskie od podstaw i mamy własny specjalny przepis na krem” – powiedział założyciel i cukiernik Benjamin Chevré.
Waniliowy solony karmel i sezonowy smak mille-feuille zawsze można było znaleźć w jednej z cukierni Chevré, a także w całej gamie innych klasycznych francuskich potraw.
Hugo’s Bistro – jedyna restauracja z CBD w Auckland, która pojawiła się w artykule w New York Times – została również pochwalona przez New York Times za oferowanie „bezpretensjonalnego jedzenia inspirowanego kuchnią francuską, które wykorzystuje płodność Nowej Zelandii”, z wieloma przysmakami, w tym szafranem, wasabi i trufle, uprawiane lokalnie.
Londyn, opisywany jako „tętniące życiem miasto gotowe na koronację”, znalazł się na szczycie listy miejsc do podróży, a następnie Morioka w Japonii, Monument Valley Navajo Tribal Park w Stanach Zjednoczonych i Kilmartin Glen w Szkocji.
Po drugiej stronie rowu Kangaroo Island i Park Narodowy Uluru-Kata Tjuta zostały wymienione, odpowiednio na siódmym i 29. miejscu.
Na początku tego tygodnia serwis spożywczy Eater umieścił Auckland w swoim przewodniku po 11 najlepszych miastach do jedzenia w tym roku.
Wymieniono 38 „niezbędnych” restauracji do odwiedzenia w Tāmaki Makaurau, mówiąc, że jedzenie w mieście oznacza „doświadczenie sceny kulinarnej, która szczęśliwie się zmienia”.
Od dawna naciskano na rozpoznanie i powrót do kultury Maorysów, a restauracje „odgrywały wyjątkową rolę, przywracając prawie utracone szlaki żywieniowe”.