Nie ma lepszego czasu niż Wielkanoc, aby cieszyć się wieloma korzyściami zdrowotnymi czekolady
NOWY JORK, 27 marca — Wielkanoc tuż za rogiem, czekolada nieuchronnie pojawia się w menu. I chociaż delektowanie się czekoladowymi jajkami, królikami i innymi sezonowymi smakołykami jest często postrzegane jako grzeszna przyjemność, nauka sugeruje, że jedzenie czekolady może nie być wcale złą wiadomością.
Reklama
Reklama
Czekolada może pomóc w walce z jet lagiem
Nie zawsze łatwo jest poradzić sobie ze zmęczeniem towarzyszącym lotem długodystansowym, podczas którego istnieje pokusa polegania na (wielu) kieliszkach wina, które pomogą Ci wylądować. Chociaż nie zaleca się picia alkoholu na wysokościach, ponieważ zakłóca on sen, nie wszystko stracone, ponieważ rozwiązaniem może być przeżuwanie czekolady. Najwyraźniej mogłoby to pomóc w lepszym przekraczaniu stref czasowych. To jedno z zaskakujących odkryć dokonanych przez zespół naukowców, z którymi Qantas współpracował w okresie poprzedzającym uruchomienie ultradługiego lotu między Sydney a Nowym Jorkiem. Badanie przeprowadzono z udziałem wielu podróżnych, aby dowiedzieć się, w jaki sposób można im pomóc w radzeniu sobie ze zmęczeniem podczas tak długiej podróży.
To jest dobre dla serca
Jeśli chodzi o czekoladę, badania naukowe są prowadzone szybko i szybko, ale z niewielką lub żadną konsekwencją. Jedno z badań sugeruje, że jedzenie czekolady może korzystnie wpływać na rytm serca, o ile zapobiega jego nieregularnemu biciu. Innymi słowy, ryzyko zdiagnozowania potencjalnie śmiertelnego migotania przedsionków może być mniejsze, jeśli jesz czekoladę z umiarem. Odkrycie to zostało opublikowane w czasopiśmie Serce na podstawie badań przeprowadzonych przez naukowców z Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) we współpracy z badaczami z Harvard TH Chan School of Public Health, Uniwersytetu w Aalborgu i Instytutu Epidemiologii Nowotworów w Danii. Szczególnie preferowana jest ciemna czekolada, ponieważ zawiera wyższą zawartość kakao niż czekolada mleczna. A to właśnie w kakao znajdują się flawanole, substancje należące do rodziny flawonoidów, które mogą wykazywać działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Może poprawić Twój nastrój
Wydaje się, że podczas skubania gorzkiej czekolady obecność kakao może mieć korzystny wpływ na nasz nastrój. W 2020 roku Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne poparło jego pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne, podkreślając badania przeprowadzone przez University College London na ponad 13 000 dorosłych Amerykanów. Polifenole zawarte w ciemnej czekoladzie poprawiają nastrój. Może również pomóc złagodzić stres, w przeciwieństwie do mlecznej czekolady, która zawiera mniej kakao, a tym samym mniej polifenoli. W zeszłym roku Uniwersytet w Seulu w Korei Południowej zalecił codzienną dawkę czekolady zawierającej 85% kakao, aby poprawić nam humor! Wyniki te po raz kolejny podkreślają znaczenie połączenia między mózgiem a jelitami.
Może pomóc chronić skórę przed słońcem
Nikt nie sugeruje smarowania roztopioną ciemną czekoladą zamiast kremu z filtrem przeciwsłonecznym, aby zapobiec poparzeniom słonecznym. Jednak naukowcy z Instytutu Nauk o Żywności, Technologii i Żywienia w Madrycie zasugerowali w 2021 roku, że jedzenie czekolady może pomóc nam uzupełnić przeciwutleniacze, które mogą zwiększać przepływ krwi. W ten sposób flawanole zawarte w kakao mogą zwiększać gęstość i nawilżenie skóry. Chociaż te odkrycia mogą być zaskoczeniem, naukowcy od wielu lat badają ten pozytywny aspekt czekolady. W 2011 roku naukowcy z Uniwersytetu Laval z Quebecu rozpoczęli zakrojone na szeroką skalę badanie kobiet o jasnej karnacji, aby zrozumieć mechanizmy działania polifenoli w organizmie. — Studio ETX