Zdrowie

Nie ma w nich nic różowego – czytelnik z Kaszmiru

  • 21 czerwca, 2024
  • 7 min read
Nie ma w nich nic różowego – czytelnik z Kaszmiru


Czy można powiedzieć coś dobrego o napojach bezalkoholowych? Prosta odpowiedź brzmi: nie. Od pustych kalorii, przez nadmiar cukru, po sztuczne słodziki – te napoje to odżywcze czarne dziury. Jeszcze gorsze są napoje energetyczne, które w słodkiej mieszance zawierają dodatkową kofeinę i stymulanty.
„Uncja zapobiegania jest warta funta leczenia” – to dobrze znana maksyma. Obecnie ludzie są stale narażeni na działanie różnych szkodliwych substancji chemicznych, głównie ze względu na zmiany w stylu życia. Jedzenie, które jemy, woda, którą pijemy, powietrze, którym oddychamy i środowisko, w którym żyjemy, są skażone szkodliwymi ksenobiotykami. Postępująca globalizacja zaopatrzenia w żywność i wzrost spożycia żywności, takiej jak przekąski, napoje bezalkoholowe i fast foody, stanowią zazwyczaj znaczną część życia codziennego.
Nawyki żywieniowe i spożycie żywności mają bezpośredni związek z otyłością, cukrzycą, nowotworami, nadciśnieniem i chorobą niedokrwienną serca. Nasza planeta jest niepokojąco zanieczyszczona w wyniku modernizacji i industrializacji, a do tych udręk dochodzi prawdopodobnie również dla zdrowego stylu życia w wyniku masowego spożywania napojów bezalkoholowych. Najwłaściwsze jest wspomnienie, że wczesna interwencja jest potrzebą chwili, aby zapobiec potencjalnym szkodom wynikającym z masowego spożywania napojów bezalkoholowych.
Napój bezalkoholowy (zwany także napojem gazowanym, napojem gazowanym, tonikiem, napojem mineralnym lub gazowanym) to napój, który zazwyczaj zawiera wodę (często, ale nie zawsze, wodę gazowaną), substancję słodzącą i środek smakowo-zapachowy. Substancją słodzącą może być cukier, wysokofruktozowy syrop kukurydziany lub substytut cukru (w przypadku napojów dietetycznych). Napój bezalkoholowy może również zawierać kofeinę, sok owocowy lub jedno i drugie.
W napojach bezalkoholowych sprzedawanych i produkowanych przez dwie międzynarodowe firmy produkujące napoje – PepsiCo i Coca-Cola – wykryto co najmniej pięć różnych toksyn. Prowadzone przez rząd badanie przeprowadzone w połowie marca i kwietnia 2016 r., zlecone przez Techniczną Radę Doradczą ds. Leków (DTAB), zarządzaną i kontrolowaną przez Ministerstwo Zdrowia, zaskoczyło ekspertów z DTAB, gdy dowiedzieli się, że zawierają one duże ilości ciężkich metale takie jak antymon, ołów, chrom i kadm wraz ze związkiem DEHP lub ftalanem di(2-etyloheksylu) w próbkach Pepsi, Coca Coli, Mountain Dew, Sprite i 7Up. Próbki do badań pobrano z butelek z politereftalanu etylenu.
Wyniki testu przeprowadzonego pod nadzorem DTAB przez Ogólnoindyjski Instytut Higieny i Zdrowia Publicznego również potwierdziły znaczny wzrost wymywania wraz ze wzrostem temperatury pokojowej.
Według zestawu norm opracowanych przez (WHO) ołów i kadm znajdują się w pierwszej dziesiątce substancji chemicznych stanowiących „poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego”. Ołów może mieć poważne konsekwencje dla dzieci, ponieważ wpływa na mózg i centralny układ nerwowy, powodując śpiączkę, drgawki, a nawet śmierć. Osoby, które przeżyły zatrucie ołowiem, mogą żyć z opornością psychiczną i zaburzeniami zachowania. Natomiast kadm wpływa na nerki, układ kostny i układ oddechowy. Jest odpowiednio zdefiniowany jako czynnik rakotwórczy. Wiadomo, że antymon, chrom i DEHP powodują poważne skutki uboczne w organizmie. Według badań AHA (American Heart Association) słodkie napoje bezalkoholowe są przyczyną śmierci około 200 000 osób rocznie z powodu cukrzycy, chorób układu krążenia i nowotworów.
W porównaniu z USA nie istnieją żadne protokoły dotyczące górnych limitów zawartości metali ciężkich w tak zwanych napojach bezalkoholowych ani żadna etyka w tym zakresie w Indiach w zakresie bezpiecznych opakowań z tworzyw sztucznych. To właśnie w tym przypadku marki produkujące napoje przyjmują podwójne standardy bez żadnych konsekwencji dla nich ze strony prawa krajowego. Podczas gdy badanie CSE (Centrum Nauki i Środowiska) w New Delhi wykazało badanie zatytułowane „Napoje bezalkoholowe Hard Truths II”, kilka lat temu stwierdzono wysoki poziom szkodliwych pestycydów i środków owadobójczych w 11 markach sprzedawanych przez Coca-Colę i PepsiCo. Badanie wykazało, że w próbkach testowych zebranych w całych Indiach zawartość cząstek pestycydów przekraczała aż 52 razy limity określone przez BIS.
Badania CSE wykazały nadmiar pestycydów chloroorganicznych, takich jak (DDT, DDE, DDD, endosulfan i lindan (substancje rakotwórcze), a także pestycydów fosforoorganicznych (takich jak malation i chloropiryfos (neurotoksyna). Dodatki te mogą również powodować łagodne zatrucie charakteryzujące się bólem głowy, omdleniami i inne dolegliwości żołądkowe Analiza przeprowadzona w CSE pod kątem tych substancji zanieczyszczających wykazała wyniki powyżej standardów określonych przez BIS.
Istnieje dekret 65 ustawy o zapobieganiu fałszowaniu żywności z 1954 r. (PFA). Reguluje obecność środków owadobójczych i pestycydów w żywności. Jednakże „żywność” jest tak zdefiniowana w Zasadzie 65, że wyklucza „napoje”. Czy to oznacza, że ​​ustawa nie mówi nic o zimnych napojach? Zupełnie nie. Podsekcja A.01.01 w dodatku B określa standardy jakości napojów bezalkoholowych, ale nie ma nic do powiedzenia na temat pozostałości środków odstraszających owady. Ustawa ta jest obowiązkowa, ale nie reguluje stosowania środków odstraszających owady w napojach bezalkoholowych.
Następnie w części II (D) rozporządzenia w sprawie produktów owocowych (FPO) z 1955 r. znajdują się przepisy dotyczące „słodzonej, gazowanej wody niezawierającej soku ani miazgi owocowej lub zawierającej mniej niż 10 procent soku owocowego lub miąższu owocowego”. zasady są równie obowiązkowe jak zasady PFA. Legalizuje ogólną charakterystykę napoju. Na temat podstawowego surowca stwierdza jedynie: „Woda użyta do produkcji powinna być zdatna do picia i, jeśli wymaga tego urzędnik wydający zezwolenia, zostanie zbadana pod względem chemicznym i bakteriologicznym w dowolnym uznanym laboratorium”. Warto wspomnieć: „woda… będzie zdatna do picia”. Ale co to jest „pitne”? Zarządzenie tego nie definiuje; zatem z prawnego punktu widzenia zarządzenie nie przewiduje możliwości uregulowania pozostałości pestycydów.
Korporacje międzynarodowe zostały uznane za winne najpierw przez CSE, a następnie przez JPC (Wspólną Komisję Parlamentarną), jak już zauważył rząd, który do tej pory prawie nie wspierał ich działalności polegającej na produkcji i sprzedaży wątpliwych produktów, ponieważ rząd obawia się utraty ogromnego rynku podatkowego na rozległym kraj jak Indie. Organizacja Consumer International z siedzibą w Londynie odkryła po szeroko zakrojonych badaniach, że cola powoduje próchnicę zębów, nadwagę, wysokie ciśnienie krwi i niski poziom glukozy we krwi.
Inne składniki napojów bezalkoholowych to sztuczne i naturalne aromaty. Ponadto kwasy, takie jak kwas cytrynowy i kwas fosforowy, nadają cierpki smak i działają jako konserwanty. Zwykle dodaje się barwnik, a wiele napojów bezalkoholowych zawiera również kofeinę. Chociaż kofeina niekoniecznie jest szkodliwa, jest środkiem pobudzającym, który może wpływać na czujność i sen dzieci. Kofeina może powodować u dzieci uczucie niepokoju, roztrzęsienia lub zawrotów głowy. Może nawet powodować bóle głowy. Niestety, informacje o wartościach odżywczych i inne etykiety żywności nie podają ilości kofeiny. Jednak większość napojów bez kofeiny podaje tę informację na etykiecie.
Gdy następnym razem poczujesz pragnienie, skorzystaj ze wskazówek „pomyśl, zanim wypijesz”:
• Pij wodę, gdy jesteś spragniony – to najlepszy sposób na ugaszenie pragnienia.
• Podawaj do posiłków wodę lub mleko o niskiej zawartości tłuszczu lub bez tłuszczu, zamiast napojów bezalkoholowych.
• Z czasem cenzuruj ilość napojów bezalkoholowych. Co tydzień zmniejszaj spożycie, aż osiągniesz cel, jakim jest picie mniej niż jednej porcji dziennie. Dzienny limit nie powinien przekraczać 4 do 6 uncji płynu napojów bezalkoholowych lub – jeszcze lepiej – wcale.
Dr Rayees Ahmad Bhat pracuje jako adiunkt na Wydziale Chemii Uniwersytetu GLA w Mathura w stanie Uttar Pradesh. Można się z nim skontaktować pod adresem [email protected].
Dr Sajood Maqbool Bhat z Kaszmiru jest badaczem i niezależnym analitykiem, z którym można się skontaktować pod adresem [email protected]





Warto przeczytać!  Otyłość związana z ryzykiem depresji wśród osób starszych




Źródło