Nauka i technika

Nie oblewaj bezpieczeństwa żywności w tym roku szkolnym – USDA

  • 23 lipca, 2023
  • 5 min read
Nie oblewaj bezpieczeństwa żywności w tym roku szkolnym – USDA


48 milionów Amerykanów każdego roku dotkniętych chorobami przenoszonymi przez żywność


ikona kalendarza 23 lipca 2023 r

ikona zegara
4 minuty czytania

Zdrowy posiłek to coś więcej niż wybór pożywnej żywności; obejmuje również bezpieczne obchodzenie się z żywnością od momentu jej przygotowania aż do pory obiadowej. Czy zdałeś lub nie zdałeś testu bezpiecznego pakowania lunchu? Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) ma cztery wskazówki dla rodziców i opiekunów, jak łatwo uzyskać piątkę z bezpieczeństwa żywności w tym roku szkolnym.

„Chociaż poczyniono ogromne postępy w zakresie bezpieczeństwa żywności, co roku co najmniej 48 milionów ludzi w Stanach Zjednoczonych jest nadal dotkniętych chorobami przenoszonymi przez żywność” — powiedział Emilio Esteban, podsekretarz USDA ds. bezpieczeństwa żywności. „Zdrowie i bezpieczeństwo naszych dzieci zależą od bezpiecznych praktyk obchodzenia się z żywnością, których uczymy i praktykujemy w domu”.

Czysty

Niedawne badanie obserwacyjne USDA dotyczące przygotowywania posiłków wykazało, że tylko 44% uczestników próbowało umyć ręce przed przygotowaniem posiłku, co jest oceną niedostateczną bez względu na to, jak na to spojrzeć. Jeszcze mniej uczestników (3%) prawidłowo myło ręce, pocierając je przez co najmniej 20 sekund. Właściwe praktyki mycia rąk mogą pomóc w zapobieganiu zakażeniom krzyżowym podczas przygotowywania obiadów szkolnych.

Warto przeczytać!  Genetyczne klucze do wczesnego słownictwa dzieci i przyszłej umiejętności czytania i pisania

Wykonaj następujące kroki, aby zdobyć ocenę A+ w zakresie mycia rąk:

  • Zmocz ręce czystą, bieżącą wodą (ciepłą lub zimną), zakręć kran i nałóż mydło.
  • Namydl ręce, pocierając je mydłem.
  • Szoruj ręce przez co najmniej 20 sekund.
  • Dobrze opłucz ręce pod czystą, bieżącą wodą.
  • Osusz ręce czystym ręcznikiem.

Oddzielny

Kuchnia może stać się placem zabaw dla bakterii, gdy jedzenie jest niewłaściwie traktowane podczas przygotowywania. Aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego, oddziel surową żywność od gotowej do spożycia podczas przygotowywania. Nie używaj tej samej deski do krojenia do surowej żywności i gotowej do spożycia żywności, takiej jak owoce i warzywa. Posiadanie wielu desek do krojenia może pomóc, ale jeśli używasz tylko jednej, upewnij się, że myjesz ją w gorącej wodzie z mydłem, dezynfekujesz, płuczesz i wietrzysz lub osuszasz czystym ręcznikiem papierowym między użyciami.

Kucharz

Gotowanie wystarczającej ilości mięsa i drobiu do wykorzystania później w szkolnych obiadach to świetna oszczędność czasu. Ale nigdy nie polegaj na kolorze lub konsystencji mięsa i drobiu, aby wiedzieć, czy można je bezpiecznie spożywać. Jedynym bezpiecznym sposobem stwierdzenia, czy zostało ugotowane do bezpiecznej minimalnej temperatury wewnętrznej, jest użycie termometru do żywności. Pozwól termometrowi wykonać całą ciężką pracę, aby pomóc Ci zdać pytanie „Czy to już zrobione?” test.

Warto przeczytać!  Zapach kobiety: Zapach dłoni może ujawnić osobę

Chłod

Zdasz końcowy egzamin z bezpieczeństwa żywności, jeśli nigdy nie zostawisz jedzenia poza lodówką na dłużej niż dwie godziny. Zbyt długie pozostawienie jedzenia w temperaturze pokojowej może spowodować wzrost bakterii do niebezpiecznego poziomu, który może wywołać chorobę. Bakterie rosną najszybciej w zakresie temperatur od 40 F do 140 F, podwajając swoją liczbę w ciągu zaledwie 20 minut. Ten zakres temperatur jest często nazywany „strefą zagrożenia”. Jeśli będziesz gotować więcej niż zapakujesz, upewnij się, że bezpiecznie przechowujesz resztki w szczelnych pojemnikach lub hermetycznych opakowaniach. W tym celu pokrój żywność na mniejsze kawałki lub podziel duże ilości żywności na płytkie pojemniki, aby umożliwić szybkie schłodzenie żywności. Resztki można przechowywać w lodówce przez 3 do 4 dni lub po zamrożeniu mogą pozostać bezpieczne przez czas nieokreślony.

Pakowanie bezpiecznego lunchu

Pakując szkolne śniadanie, porzuć brązową papierową torbę. Zawsze pakuj obiady szkolne w izolowane pudełka na lunch lub izolowane pojemniki, aby łatwo psująca się żywność była bezpieczna do lunchu.

W przypadku zimnych potraw umieść co najmniej dwa źródła zimna w izolowanym pojemniku na lunch, aby utrzymać łatwo psującą się żywność w temperaturze poniżej 40 F. Mogą to być zamrożone opakowania żelowe, zamrożone pudełka na soki lub zamrożona woda butelkowana. W porze lunchu soki lub woda butelkowana powinny być rozmrożone i gotowe do picia.

Warto przeczytać!  Co ma z tym wspólnego DNA?

W przypadku gorących potraw użyj izolowanego pojemnika, aby utrzymać gorące potrawy, takie jak zupa, chili i gulasz. Napełnij pojemnik wrzącą wodą, odstaw na kilka minut, opróżnij, a następnie wlej gorące jedzenie. Trzymaj izolowany pojemnik zamknięty aż do pory obiadowej, aby jedzenie było gorące – 140 F lub więcej.

Inne opcje bezpieczne dla żywności

Trwała żywność jest również świetną opcją, jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności. Przedmioty, które nie wymagają przechowywania w lodówce, będą bezpieczne po porze lunchu i są idealnym dodatkiem do szkolnych pudełek śniadaniowych. Obejmują one:

  • wstępnie opakowane posiłki o przedłużonej trwałości;
  • całe lub suszone owoce, takie jak jabłka i banany;
  • całe warzywa, takie jak młode marchewki i pomidorki koktajlowe;
  • twarde sery, takie jak cheddar, gouda i parmezan;
  • ziarna, takie jak chleb i krakersy;
  • suszone jak wołowina, kurczak lub inne mięso.




Źródło