Podróże

Nie podróżuj w weekend Dnia Pamięci. Zamiast tego wypróbuj nowe restauracje.

  • 23 maja, 2023
  • 5 min read
Nie podróżuj w weekend Dnia Pamięci.  Zamiast tego wypróbuj nowe restauracje.


Jeśli subskrybujesz ten newsletter wystarczająco długo, to znasz moje motto: Wakacyjne weekendy w Nowym Jorku są najlepsze. Miasto staje się trochę wyciszone, trochę powolne, trochę wyluzowane – opisy, które bardzo rzadko są stosowane w tym ciągu wysp i przesmyków.

To także doskonały czas, aby wpaść do restauracji, którą zamierzałeś sprawdzić, ale nie miałeś czasu ani przytomności umysłu, aby to zaplanować, problem, który również podzielam. Oto sześć restauracji, które warto rozważyć na weekend z okazji Dnia Pamięci, między zasłużonymi drzemkami a siedzeniem na kanapie.

Alex Stupak nie otworzył jeszcze nudnej restauracji. Pan Stupak, znany z Empellón cukiernik, który został restauratorem, jest w Nowym Jorku synonimem ekskluzywnej kuchni meksykańskiej, ale jego najnowszy projekt w Midtown, Misza, skręca w kierunku znacznie bardziej wschodnioeuropejskim i amerykańskim. Sięgnij po pierogi z kaszy i vareniky z jabłkiem z soloną wieprzowiną i pikantną kwaśną śmietaną, a także hot doga (tak, nawet za 29 USD) z dodatkiem chili. A ponieważ to Alex Stupak, wszystko jest tak samo ucztą dla oczu, jak i dla żołądka.

Niech to będzie ostrzeżenie, że następny rok będzie duży dla restauracji w Fort Greene. Oma Grassa od lipca oferuje ciasne menu pizzy i przystawek, w tym małże fra diavolo, które po prostu trzeba zamówić. I teraz wiemy, że szefowa kuchni April Bloomfield, dawniej Spotted Pig and the Breslin, planuje nowe miejsce w sąsiedztwie z restauratorem Gabe Stulmanem, jak ujawniono w poście na Instagramie z lutego.

Warto przeczytać!  Dlaczego te 3 miejsca docelowe w Kanadzie są najbardziej popularne wśród zagranicznych gości

A potem jest Margot, który jest dla mnie brooklyńską wersją Kinga — i to nie tylko dlatego, że zespołem kierują kobiety. W tym miejscu panuje swoboda, a każde danie zapewnia duży smak, jak sałatka z selera i kopru włoskiego ze słodkimi złotymi rodzynkami czy raviolo z żółtka z szalotką. Margot ma również ceny na Manhattanie – na przykład 85 dolarów za fantastyczne danie z jagnięciny – ale nie kłują tak bardzo, gdy weźmie się pod uwagę wyraźną ambicję płynącą z kuchni.

Kolejna zaleta długich weekendów? Próbowanie restauracji poza Twoją okolicą. Zerkam łapczywie na pizze Dekady pizzy w Ridgewood, Queens. Jest jeden placek z większą ilością pepperoni, niż wydaje się to legalne.

Chętnie też bym podjechał Tobala, ośmiomiesięczna meksykańska restauracja w dzielnicy Riverdale na Bronksie, którą Pete Wells zrecenzował w zeszłym tygodniu. Pulpo de puerto z salsą i słodkie tamale wołają moje imię. Pete przedstawia również przekonujące argumenty za tegorocznym letnim napojem: carajillo. „Atramentowy napar pod pluszową pianką” – pisze – „to połączenie przeciwieństw, gorzkiego i słodkiego, kofeiny i alkoholu, płynu i piany, ciemności i słońca”.

Warto przeczytać!  Top 6 miejsc do odwiedzenia w Chorwacji tego lata, aby uniknąć ogromnych tłumów

A jeśli pogoda dopisze, udam się do Rockaways, ponieważ, powiedzcie to ze mną, Nowy Jork jest słynnym miastem na plaży. Próbować La Cevicheria, peruwiańskie stoisko z jedzeniem na Rockaway Bazaar przy Beach 97th Street, a od tego weekendu w Jacob Riis Park. Co może być bardziej orzeźwiającego niż lodowate owoce morza w słoneczny dzień? Żadna alternatywa nie przychodzi mi do głowy.


Mam do przekazania dwie ekscytujące wiadomości: po pierwsze, The Times ma nową aplikację na iOS do dziennikarstwa audio o nazwie New York Times Audio. Zawiera nasze podcasty, artykuły z narracją i nie tylko. Usłyszysz także dziennikarzy Timesa (w tym mnie!), felietonistów Opinii i krytyków kultury. Pobierz to teraz.

Po drugie, biuletyn Summer in the City powraca w czwartek w nowym comiesięcznym formacie, który zawiera rekomendacje dla Ciebie i Twoich bliskich do wykorzystania przez całe lato. Możesz zarejestrować się tutaj.

  • W tym tygodniu recenzja Pete’a Wellsa Dom Brooklyn, nowa francusko-japońska restauracja na Greenpoincie. Przy „krótszym menu i niższych cenach” gotowanie byłoby „równie intuicyjne, płynne i impresjonistyczne, jeśli nie bardziej”, pisze.

  • Otwory: Restauracja Yuu teraz serwuje menu degustacyjne za 250 $ na Greenpoincie; Libertyn rzuca gougères i kaczą pierś au poivre w West Village; I Miticanowa restauracja pary stojącej za Mariscos El Submarino w Jackson Heights, Queens, przeniosła się do przestrzeni, która kiedyś była Anella na Greenpoincie.

  • Czy Dallas to nowy Dubaj? Rosnąca liczba znakomitych restauracji o zasięgu krajowym i międzynarodowym z pewnością tak uważa, donosi Priya Krishna.

  • Jeśli nienawidzisz menu QRAmelia Nierenberg ma dla Ciebie dobrą wiadomość.

  • konie, popularna restauracja w Los Angeles, która przyciąga celebrytówjest teraz w centrum sporu małżeńskiego między dwoma szefami kuchni, poinformowała Julia Moskin.

Warto przeczytać!  Złap mnie, jeśli potrafisz: Nielegalne przepływy przez bałkańskie lotniska

Napisz do nas na adres gdzietoeat@nytimes.com. Biuletyny będą archiwizowane Tutaj. Podążać NYT Food na TikToku I NYT Cooking na Instagramie, Facebook, Youtube I Pinterest.




Źródło