Świat

Nie używaj substytutów cukru do odchudzania, radzi Światowa Organizacja Zdrowia

  • 15 maja, 2023
  • 9 min read
Nie używaj substytutów cukru do odchudzania, radzi Światowa Organizacja Zdrowia


(CNN) — Nie używaj substytutów cukru, jeśli próbujesz schudnąć, zgodnie z nowymi wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia.

Światowa organizacja ds. zdrowia stwierdziła, że ​​systematyczny przegląd dostępnych dowodów sugeruje, że stosowanie niecukrowych substancji słodzących (NSS) „nie przynosi żadnych długoterminowych korzyści w redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych i dzieci”.

„Zastępowanie wolnych cukrów słodzikami niecukrowymi nie pomaga ludziom długotrwale kontrolować wagi” – powiedział Francesco Branca, dyrektor departamentu żywienia i bezpieczeństwa żywności WHO. „Zaobserwowaliśmy łagodną redukcję masy ciała w krótkim okresie, ale nie będzie ona trwała”.

Wytyczne dotyczą wszystkich osób z wyjątkiem osób z istniejącą wcześniej cukrzycą, powiedział Branca. Dlaczego? Po prostu dlatego, że żadne z badań w przeglądzie nie obejmowało osób z cukrzycą i nie można było dokonać oceny, powiedział.

W przeglądzie wskazano również, że mogą wystąpić „potencjalne działania niepożądane” długotrwałego stosowania substytutów cukru, takie jak nieznacznie zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych.

Jednak „ta rekomendacja nie ma na celu komentowania bezpieczeństwa konsumpcji” – powiedział Branca. „Ta wytyczna mówi, że jeśli szukamy zmniejszenia otyłości, kontroli wagi lub ryzyka chorób niezakaźnych, jest to niestety coś, czego nauka nie była w stanie wykazać” – powiedział. „Nie przyniesie to pozytywnych skutków zdrowotnych, których niektórzy ludzie mogą szukać”.

Niecukrowe substancje słodzące są szeroko stosowane jako składnik paczkowanej żywności i napojów, a czasami są również dodawane do żywności i napojów bezpośrednio przez konsumentów. WHO wydała wytyczne dotyczące spożycia cukru w ​​2015 r., zalecając, aby dorośli i dzieci ograniczali dzienne spożycie wolnych cukrów do mniej niż 10% całkowitego spożycia energii. Zgodnie z tym zaleceniem wzrosło zainteresowanie zamiennikami cukru.

„Nowe wytyczne opierają się na dogłębnej ocenie najnowszej literatury naukowej i podkreślają, że stosowanie sztucznych słodzików nie jest dobrą strategią osiągnięcia utraty wagi poprzez zmniejszenie spożycia energii” – powiedział badacz żywienia Ian Johnson, emerytowany pracownik naukowy Quadram Institute Bioscience, dawniej Institute of Food Research, w Norwich, Wielka Brytania.

„Jednak nie należy tego interpretować jako wskazówki, że spożycie cukru nie ma znaczenia dla kontroli wagi” – powiedział Johnson w oświadczeniu.

Zamiast tego należy ograniczyć używanie napojów słodzonych cukrem i starać się używać „surowych lub lekko przetworzonych owoców jako źródła słodyczy” – dodał Johnson.

Dr Keith Ayoob, doradca naukowy Rady Kontroli Kalorii, międzynarodowego stowarzyszenia reprezentującego przemysł niskokalorycznej żywności i napojów, powiedział CNN za pośrednictwem poczty elektronicznej, że „nacisk WHO na skupienie się wyłącznie na zapobieganiu niezdrowemu przybieraniu na wadze i chorobom niezakaźnym jest co najmniej źle pokierowane”.

Warto przeczytać!  Hezbollah twierdzi, że amerykańskie ataki na jemeńskich Houthi szkodzą bezpieczeństwu morskiemu | Wojna Izraela w Gazie Wiadomości

Robert Rankin, przewodniczący Rady Kontroli Kalorii, powiedział, że „niskokaloryczne i bezkaloryczne słodziki są kluczowym narzędziem, które może pomóc konsumentom kontrolować masę ciała i zmniejszyć ryzyko chorób niezakaźnych”.

Wytyczne są przeznaczone dla rządowych organizacji zdrowotnych w krajach, które mogą chcieć wykorzystać analizę naukową do wprowadzenia zmian politycznych dla swoich obywateli, powiedział Branca.

„Będzie to prawdopodobnie zależeć od sposobu, w jaki słodziki są spożywane w danym kraju” – powiedział. „Na przykład w kraju, w którym wzorce konsumpcji są wysokie, kraje te mogą zdecydować się na podjęcie działań w taki czy inny sposób”.

Do przeglądu włączono łącznie 283 badania. Uwzględniono zarówno badania z randomizacją, uważane za złoty standard badań, jak i badania obserwacyjne. Badania obserwacyjne mogą wykazać jedynie związek, a nie bezpośrednią przyczynę i skutek.

Wyniki randomizowanych badań wykazały, że stosowanie niecukrowych substancji słodzących miało „niski” wpływ na zmniejszenie masy ciała i spożycia kalorii w porównaniu z cukrem oraz brak zmian w pośrednich markerach cukrzycy, takich jak glukoza i insulina, zgodnie z raportem.

Badania obserwacyjne wykazały również niewielki wpływ na masę ciała i tkankę tłuszczową, ale bez zmian w spożyciu kalorii. Jednak badania te wykazały niski wzrost ryzyka cukrzycy typu 2, wysokiego ciśnienia krwi, udaru mózgu, chorób serca i śmierci z powodu chorób serca, odnotowano w raporcie. Stwierdzono również bardzo niskie ryzyko raka pęcherza moczowego i przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.

WHO stwierdziła, że ​​zalecenie jest „warunkowe”, ponieważ zidentyfikowany związek między słodzikami a skutkami choroby może być zakłócony przez skomplikowane schematy używania słodzików i cechy uczestników badania.

W przesłanym e-mailu oświadczeniu stowarzyszenie branżowe International Sweeteners Association stwierdziło, że „szkodą jest nieuznawanie korzyści płynących ze stosowania niskokalorycznych/bezkalorycznych substancji słodzących dla zdrowia publicznego i wyraża rozczarowanie faktem, że wnioski WHO opierają się w dużej mierze na dowodach o niskiej pewności z badań obserwacyjnych” , które są obarczone wysokim ryzykiem odwrotnej przyczynowości”.

Jednak badania obserwacyjne, które śledzą ludzi w czasie, są ważne, powiedział Branca. „Wykazanie, że osoby z nadwagą mogą zredukować masę ciała, wymaga długotrwałych badań. I nie widzimy tego wpływu z badań, które prowadzimy”.

Warto przeczytać!  Włochy ujawniają środki mające na celu zwiększenie elastyczności rynku pracy

Zalecenie obejmowało niskokaloryczne lub żadne syntetyczne słodziki i naturalne ekstrakty, które mogą być modyfikowane chemicznie lub nie, takie jak acesulfam K, aspartam, adwantam, cyklaminiany, neotam, sacharyna, sukraloza, stewia i pochodne stewii oraz owoc mnicha.

„Stewia i owoce mnicha są nowszymi słodzikami, więc w literaturze naukowej jest mniej opublikowanych badań” – powiedział Branca. „Prawdopodobnie jednak działają one w organizmie z podobnym mechanizmem fizjologicznym jak inne słodziki. Na podstawie posiadanych przez nas danych nie możemy powiedzieć, że różnią się od innych — odgrywają tę samą rolę”.

Wiele osób uważa produkty ze stewii za bardziej „naturalne”, ponieważ pochodzą one z rośliny stewii. Niektóre naturalne i sztuczne słodziki dodają do swoich produktów cukry wypełniające, aby zmniejszyć ich słodycz i zwiększyć objętość produktu do pieczenia.

Niedawne badanie przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiej Cleveland Clinic wykazało, że erytrytol – stosowany do dodawania lub słodzenia stewii, owoców mnicha i produktów o obniżonej zawartości cukru ketonowego – był powiązany z krzepnięciem krwi, udarem, zawałem serca i przedwczesną śmiercią.

Badanie wykazało, że osoby z istniejącymi czynnikami ryzyka chorób serca, takimi jak cukrzyca, były dwukrotnie bardziej narażone na zawał serca lub udar mózgu, jeśli miały najwyższy poziom erytrytolu we krwi.

Tak jak wielu ludzi nauczyło się jeść i gotować bez soli, tak samo mogą nauczyć się zmniejszać swoją zależność od wolnych cukrów i nieodżywczych substancji słodzących, powiedział Branca.

„Musimy skupić się na dzieciach we wczesnym okresie życia” – powiedział. „Na przykład, dlaczego rodzice zwykle używają słodzików jako nagrody dla dzieci i po prawie każdym posiłku? Musimy doradzić rodzicom, aby nie budowali tej słodyczy. Zainteresowanie małymi dziećmi — to bardzo ważne działanie”.

Nawet jeśli jesteś prawdziwym „uzależnionym” od cukru, dobrą wiadomością jest to, że możesz poskromić swój apetyt na słodycze, powiedziała zarejestrowana dietetyk Lisa Drayer w artykule dla CNN. Ona zapewnia następujące kroki:

Trenuj swoje kubki smakowe. Jeśli stopniowo ograniczysz cukier – w tym sztuczne słodziki – i włączysz do swojej diety więcej pokarmów bogatych w białko i błonnik, może to pomóc ci zmniejszyć apetyt na cukier, powiedział Drayer.

Warto przeczytać!  Rodzina ze Sri Lanki zorganizowała tydzień temu studentowi przyjęcie z okazji 19. urodzin, zanim ten zadźgał ich wszystkich na śmierć w brutalnej masakrze

„Kiedy spożywamy białko i błonnik, spowalnia to wzrost poziomu cukru we krwi, jeśli spożywamy je z pokarmem zawierającym cukier. Może nas zadowolić, a także pomóc zmniejszyć spożycie cukru” – powiedziała w poprzednim wywiadzie.

Wybieraj produkty bez dodatku cukru i unikaj wszelkich napojów słodzonych cukrem. Na przykład wybierz płatki pełnoziarniste lub jogurt grecki bez substancji słodzących. Napoje słodzone cukrem, które należy usunąć z listy zakupów, powinny obejmować napoje gazowane, napoje energetyczne, napoje dla sportowców i poncz owocowy. Zamiast tego wybierz wodę.

„Jeśli lubisz słodkie napoje gazowane, dodaj do seltzera odrobinę soku żurawinowego lub pomarańczowego lub spróbuj smakowych seltzerów. Możesz także aromatyzować własne wody plasterkami owoców, aby uzyskać naturalną słodycz lub spróbować ziołowych herbat owocowych” – powiedział Drayer.

Pij kawę i herbatę bez lub z mniejszą ilością cukrów. Uważaj w kawiarniach, zasugerował Drayer. Wszystkie te latte i kawy smakowe mogą zawierać tyle cukru, co puszka napoju gazowanego lub więcej.

Ciesz się owocami na deser. Spróbuj cynamonowych pieczonych jabłek, jagód lub grillowanych brzoskwiń zamiast ciastek, ciast, lodów, ciastek i innych słodkich smakołyków, powiedział Drayer.

Uważaj na ukryte cukry. Dodane cukry są często obecne w produktach spożywczych, których można nie uważać za „słodkie”, takich jak sosy, pieczywo, przyprawy i sosy do sałatek, powiedział Drayer.

„Gotowe sosy – takie jak ketchup, sos BBQ i sos pomidorowy – są jednymi z największych przestępców ukrytych dodanych cukrów w diecie”, Kristi King, starszy dietetyk dziecięcy w Texas Children’s Hospital i krajowy rzecznik Akademii ds. Nutrition and Dietetics, powiedział Drayer we wcześniejszym wywiadzie.

Sprawdź etykiety z informacjami o wartościach odżywczych. Wszystkie produkty spożywcze i napoje muszą zawierać informację o ilości i rodzaju cukru na etykiecie.

Dodane cukry mogą występować pod innymi nazwami, takimi jak „agawa, cukier brązowy, słodzik kukurydziany, syrop kukurydziany, dekstroza, odparowany sok z trzciny cukrowej, fruktoza, koncentrat soku owocowego, nektar owocowy, glukoza, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, miód, cukier inwertowany, laktoza , syrop słodowy, maltoza, melasa, syropy klonowe, cukier surowy, sacharoza, trehaloza i cukier turbinado” – powiedział Drayer.

Powiedziała, że ​​im wyżej te dodane cukry znajdują się na liście składników, tym większa ilość dodanego cukru w ​​produkcie.


Źródło