Niedożywieni i przeoczeni | UNICEF
![Niedożywieni i przeoczeni | UNICEF](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/03/UN0791879-770x470.jpg)
Przegląd najważniejszych wydarzeń
Niedożywienie, niedobory mikroelementów i anemia pogłębiają nierówności między płciami, obniżając potencjał edukacyjny, płace i możliwości życiowe dorastających dziewcząt i kobiet, osłabiając ich odporność na infekcje i zwiększając ryzyko zagrażających życiu powikłań podczas ciąży i porodu.
W publikacji „Underned and Overlooked: A Global Nutrition Crisis in Adolescent Girls and Women” UNICEF analizuje aktualny stan, trendy i nierówności w stanie odżywienia dorastających dziewcząt i kobiet w wieku rozrodczym (15-49 lat) oraz bariery, jakie napotykają w dostęp do pożywnych diet, korzystanie z podstawowych usług żywieniowych oraz korzystanie z pozytywnych praktyk żywieniowych i pielęgnacyjnych.
Analiza koncentruje się na niedożywieniu, niedoborach mikroelementów i anemii, ponieważ te formy niedożywienia dotykają najbardziej narażone dorastające dziewczęta i kobiety w krajach o niskich i średnich dochodach, zwłaszcza w kontekście trwającego światowego kryzysu żywnościowego i żywieniowego.
Najważniejsze badania:
Odkrycia UNICEF-u ujawniają powolny globalny postęp w zakresie odżywiania dorastających dziewcząt i kobiet oraz wielorakie, wzajemnie na siebie oddziałujące czynniki leżące u podstaw tego globalnego kryzysu. Kluczowe ustalenia są następujące:
- Postęp w żywieniu dorastających dziewcząt i kobiet jest zbyt powolny i zagrożony: żaden region nie jest na dobrej drodze do osiągnięcia globalnych celów do 2030 r. dotyczących ograniczenia anemii i niskiej masy urodzeniowej, a ostre niedożywienie wzrosło o 25 procent od 2020 r. w krajach dotkniętych kryzysem.
- Dorastające dziewczęta i kobiety w niekorzystnej sytuacji oraz osoby mieszkające w biedniejszych regionach ponoszą ciężar niedożywienia i anemii.
- Złe odżywianie jest przekazywane z pokolenia na pokolenie: około połowa dzieci poniżej 2 roku życia z zahamowaniem wzrostu staje się skarłowaciała w czasie ciąży iw pierwszych sześciu miesiącach życia.
- Światowy kryzys żywnościowy pogłębia kryzys żywieniowy dorastających dziewcząt i kobiet.
- Dorastające dziewczęta i kobiety mają trudności z dostępem do pożywnej diety.
- Szkodliwe normy i praktyki społeczne i związane z płcią blokują postęp w żywieniu dorastających dziewcząt i kobiet.
- Usługi żywieniowe i programy ochrony socjalnej nie zaspokajają potrzeb żywieniowych dorastających dziewcząt i kobiet, zwłaszcza w placówkach humanitarnych.
- Dorastającym dziewczętom i kobietom brakuje silnej ochrony politycznej przed niedożywieniem.
Wnioski:
Skala i konsekwencje niedożywienia, niedoborów mikroskładników odżywczych i anemii u dorastających dziewcząt i kobiet są pomijane i niedoceniane przez rodziny, społeczeństwo, rządy, społeczności zajmujące się rozwojem i humanitaryzmem, badania i środowisko akademickie, media i sektor prywatny. Jeśli nie zostaną podjęte zdecydowane działania, wspólnie będziemy nadal zawodzić dorastające dziewczęta i kobiety oraz narażać na szwank przetrwanie, wzrost, rozwój i dobrostan ich dzieci.
Przy rosnącej presji na bezpieczeństwo żywnościowe i żywieniowe oraz szybko zbliżających się terminach realizacji globalnych celów żywieniowych, rządy oraz ich partnerzy na rzecz rozwoju i pomocy humanitarnej – krajowi i międzynarodowi – muszą przejąć inicjatywę w przyspieszeniu postępu w żywieniu dorastających dziewcząt i kobiet.
>>> Uzyskaj dostęp do tabel danych niedożywionych i przeoczonych
>>> Uzyskaj dostęp do danych na temat potrójnych zagrożeń związanych z anemią, niedowagą i nadwagą
Data publikacji