Zdrowie

Niezdrowa dieta jest przyczyną 56 procent chorób, w tym cukrzycy i otyłości: ICMR – India TV

  • 9 maja, 2024
  • 4 min read
Niezdrowa dieta jest przyczyną 56 procent chorób, w tym cukrzycy i otyłości: ICMR – India TV


Wytyczne żywieniowe ICMR
Źródło obrazu: FREEPIK Niezdrowa dieta jest przyczyną 56% chorób.

Indyjska Rada ds. Badań Medycznych (ICMR) wydała w środę wytyczne dotyczące zwyczajów żywieniowych Hindusów. Powiedział też, że przyczyną ponad połowy chorób są nasze złe nawyki żywieniowe. Niezdrowa dieta jest przyczyną 56% chorób w Indiach. Według ICMR i Instytutu Żywienia (NIN) w wyniku złych nawyków żywieniowych w organizmie wzrosło ryzyko wystąpienia poważnych chorób, takich jak niedobory żywieniowe, anemia, otyłość, cukrzyca i nowotwory.

„Poprzez wytyczne żywieniowe podkreślamy, że najbardziej logicznym, zrównoważonym i długoterminowym rozwiązaniem wszelkich form niedożywienia jest zapewnienie dostępności i przystępności cenowej żywności bogatej w składniki odżywcze, przy jednoczesnym promowaniu spożycia zróżnicowanej żywności” – stwierdziła Hemalatha R. ., Dyrektor, ICMR-NIN i Przewodniczący Komitetu Ekspertów.

ICMR wydała wytyczne dotyczące nawyków żywieniowych

Wytyczne dotyczące cateringu zostały udostępnione w tytule „Din Ki Meri Thali”. Zaleca pozyskiwanie makroelementów i mikroelementów z co najmniej ośmiu produktów spożywczych. W których należy jeść warzywa, owoce, zielone warzywa liściaste, korzenie i bulwy, aby organizm otrzymał wystarczającą ilość błonnika.

Ilość zbóż w diecie powinna być ograniczona

Drugą główną częścią są zboża i proso. Następnie pojawiają się rośliny strączkowe, produkty mięsne, jaja, suszone owoce, nasiona oleiste i mleko lub twaróg. Na talerzu powinno znajdować się maksymalnie 45% ziaren. Natomiast w przypadku roślin strączkowych, jaj i produktów mięsnych całkowity procent energii powinien wynosić około 14 do 15%.

Warto przeczytać!  Infekcja płuc wywołana przez Covid-19 powiązana z uszkodzeniem serca

30% energii powinno stanowić tłuszcz. Natomiast orzechy, nasiona oleiste, mleko i jego przetwory powinny stanowić 8-10% całkowitej energii dziennie. Aby ograniczyć w codziennej diecie cukier, sól i tłuszcze, należy jeść coraz więcej owoców i warzyw. Szczególnie kobietom w ciąży i kobietom karmiącym piersią zaleca się spożywanie jak największej ilości mleka, jaj i mięsa.

Jednakże w broszurze wydanej przez ICMR wyraźnie stwierdzono, że zboża dostarczają od 50 do 70% całkowitej energii dziennie. Rośliny strączkowe, mięso, drób i ryby łącznie dostarczają od 6 do 9% całkowitego dziennego spożycia energii. Według ekspertów ćwiczenia należy wykonywać codziennie.

Wytyczne dla dzieci

Zgodnie z wytycznymi duża część dzieci staje się ofiarami niedożywienia. W wielu stanach większość dzieci cierpi na nadwagę, otyłość i cukrzycę. Badania wykazały, że spożywanie niezdrowej żywności, nadmiernej ilości tłuszczu, cukru i soli ma niekorzystny wpływ na zdrowie.

Jaki powinien być Twój talerz obiadowy?

Zrównoważona dieta nie powinna zawierać więcej niż 45 procent kalorii. W tym przypadku 15 procent kalorii powinno pochodzić z roślin strączkowych, fasoli i mięsa. W raporcie zaleca się spożywanie jak największej ilości warzyw, owoców i zielonych liści. Drugą główną częścią są zboża i proso. Należy jeść rośliny strączkowe, produkty niewegetariańskie, jajka, suszone owoce, nasiona oleiste i mleko.

Warto przeczytać!  Mechanika motywacji mózgu: jak głód napędza dążenie do celu

Organizacja ICMR-NIN z siedzibą w Hyderabadzie od czasu do czasu zmienia wytyczne żywieniowe dla Hindusów w oparciu o pojawiające się dowody naukowe i zmieniający się krajobraz żywnościowy. Najnowsze wymagania żywieniowe Indian zostały opublikowane przez ICMR-NIN w 2020 r.

(Z wejściami IANS)

PRZECZYTAJ TAKŻE: Przerywany post chroni przed zapaleniem wątroby i rakiem wątroby: badanie




Źródło