Zdrowie

Niezdrowa żywność dla niemowląt: Większość żywności dla niemowląt sprzedawanej w USA ma wysoką zawartość cukru i niską zawartość białka; nie spełnia norm żywieniowych |

  • 29 sierpnia, 2024
  • 6 min read
Niezdrowa żywność dla niemowląt: Większość żywności dla niemowląt sprzedawanej w USA ma wysoką zawartość cukru i niską zawartość białka; nie spełnia norm żywieniowych |


Nowe badanie wykazało, że aż 60 procent żywność dziecięca sprzedawany w Stanach Zjednoczonych nie spełnia norm żywieniowych Światowej Organizacji Zdrowia i może mieć wpływ zdrowie dzieci.
Pakowana żywność dla dzieci sprzedawana w Stanach Zjednoczonych, w tym produkty gotowe do spożycia, może powodować niedobory składników odżywczych u dzieci, narażając je na ryzyko otyłości i szeregu zaburzeń związanych ze stylem życia w miarę starzenia się.
Naukowcy z George Institute for Global Health, ośrodka badań medycznych w Australii, zbadali 651 komercyjnych produktów żywnościowych dla niemowląt zakupionych w największych amerykańskich sieciach spożywczych w okresie od marca do maja 2023 r. Jako punkt odniesienia do oceny tych produktów wykorzystali wytyczne dotyczące składników odżywczych i promocji z 2022 r. ustalone przez Regionalne Biuro WHO dla Europy. Większość tych produktów nie spełniała wymagań dotyczących białka (70 proc.), które są częścią wytycznych WHO, a prawie połowa z nich (44 proc.) przekroczyła całkowitą cukier limit. W badaniu naukowcy odkryli, że 1 na 4 produkty nie spełniały wymagań kalorycznych, podczas gdy 1 na 5 przekraczało poziom sodu.

Warto przeczytać!  Interwencja oparta na jodze może zmniejszyć uzależnienie od opioidów

Czym jest żywność wysoko przetworzona?

żywność dla niemowląt

Są to produkty spożywcze, które zawierają więcej niż jeden składnik, którego nie znajdziesz w swojej kuchni. Zawierają dodatki spożywcze, konserwanty, emulgatory, słodziki oraz sztuczne barwniki i aromaty, czyli składniki, które pomagają wydłużyć okres przydatności produktu.
Według badania przeprowadzonego przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public Health, opublikowanego w czasopiśmie The BMJ, duże spożycie żywności wysoko przetworzonej, takiej jak przetworzone mięso, słodkie śniadania i cukier, może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci.
Dzieciństwo to kluczowy okres w kształtowaniu dobrych nawyków nawyki żywieniowe i preferencje smakowe u dzieci. Matki, które spożywają szereg zdrowych produktów w czasie ciąży i karmienia piersią — a następnie karmią swoje dzieci tymi produktami w okresie karmienia uzupełniającego — mogą promować zdrowe nawyki żywieniowe u swoich dzieci i rodzin, zgodnie z badaniem opublikowanym w czasopiśmie Nutrients.

„Wczesne dzieciństwo to kluczowy okres szybkiego wzrostu, w którym kształtują się preferencje smakowe i nawyki żywieniowe, co może potencjalnie torować drogę rozwojowi chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca i niektóre rodzaje nowotworów w późniejszym życiu” – powiedziała dr Elizabeth Dunford, pracownik naukowy w George Institute i adiunkt w Katedrze Żywienia na Uniwersytecie Karoliny Północnej.
Uważaj, aby nie podawać dziecku dżemu, ketchupu i innych wygodnych produktów spożywczych w wyciskanych saszetkach. „Połowa cukru, który małe dzieci spożywają w tych komercyjnych produktach spożywczych, pochodzi z wyciskanych saszetek, więc to z pewnością obszar, na który musimy być bardziej ostrożni”.

Warto przeczytać!  Czy „fałszywe” mięso pochodzenia roślinnego jest dobre dla zdrowia?

Dlaczego cukier jest tak niebezpieczny dla dzieci?

Nadmierny spożycie cukru wczesne życie może prowadzić do utrwalenia przyszłych nawyków żywieniowych. Jeśli niemowlęta spożywają pokarmy bogate w cukier przez całe dzieciństwo, mogą rozwinąć preferencję dla słodkich smaków, co może później prowadzić do wyższego ryzyka otyłości i innych problemów metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie i choroby układu krążenia.
Amerykańska Akademia Pediatrii podaje, że średnio cukier stanowi 17 procent diety dziecka, co przekracza zalecane 10 procent.

Możliwe problemy zdrowotne u dzieci spowodowane spożywaniem żywności wysoko przetworzonej

Otyłość

Nadmierne spożycie żywności wysoko przetworzonej w dzieciństwie może prowadzić do otyłości i innych problemów zdrowotnych. problemy zdrowotne później w życiu. Może również promować nawyk przejadania się.

Cukrzyca

Spożywanie żywności ultraprzetworzonej i dieta bogata w cukier może sprawić, że dzieci będą podatne na cukrzycę w późniejszym życiu. Może to również prowadzić do problemów z nierównowagą cukru we krwi, takich jak drżenie, słabe karmienie, letarg, a nawet drgawki. Może to nawet prowadzić do niepełnosprawności intelektualnej i rozwojowej w późniejszym życiu.

Warto przeczytać!  Przegrzanie naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą jest ryzykowne, mówią wytyczne ICMR. Oto, jak bezpiecznie z nich korzystać | Zdrowie

Trawienie

Spożywanie takich pokarmów może prowadzić do problemów trawiennych i problemów zdrowotnych, takich jak biegunka, wzdęcia i bóle brzucha. Może to prowadzić do zaburzenia równowagi pożytecznych bakterii jelitowych.

Problemy stomatologiczne

Wiele dzieci może cierpieć na próchnicę i próchnicę zębów z powodu przejadania się przetworzoną żywnością o wysokiej zawartości cukru. Może to zaburzyć zdrowe bakterie i prowadzić do produkcji kwasu, który może erodować szkliwo zębów.

Wahania nastroju

Cukier zawarty w tych produktach może powodować chwilowy wzrost energii, po którym następuje jej spadek, co może mieć wpływ na nastrój i zachowanie.

Od awokado do cynku: kluczowe składniki odżywcze dla zdrowej skóry i jak je pozyskać




Źródło