Podróże

Niezwykłe miejsca do jedzenia na całym świecie

  • 27 grudnia, 2022
  • 11 min read
Niezwykłe miejsca do jedzenia na całym świecie


National Geographic znów zachwyca wspaniałymi zdjęciami Podróże kulinarne życia: 500 niezwykłych miejsc, w których można zjeść na całym świecie . Ta w pełni poprawiona i zaktualizowana druga edycja jej kulinarnego arcydzieła podróży, niedawno opublikowana, to ponadwymiarowa, 320-stronicowa twarda oprawa, pełna sugestywnych obrazów i informacji poufnych – zabawna, pouczająca lektura zarówno dla podróżujących w fotelu, jak i w podróży. Otwarcie tej książki jest jak przejście przez portal pożądania podróży, podróż przez sześć kontynentów. Och, miejsca, do których pójdziesz!

Glen Mutel, redaktor National Geographic Traveller Food UK, pisze wciągające wprowadzenie, rozpoczynające się słowami: „Na Minorce było to sobrasada — paprykowa, peklowana kiełbasa, tak uwielbiana na Balearach. Smaczna sama w sobie, często podawano ją polaną słodkim lokalnym miodem… W Marakeszu prawie każdy posiłek poprzedzały małe talerzyki sałatki — drobno pokrojony pomidor, ogórek i cebula, wszystko zanurzone w miętowym winegrecie… Uważam, że te świeże, małe dania są nieustannym podnieceniem. W Nepalu tak było dal bhat…. Ten cudownie zbilansowany zestaw soczewicy, ryżu, warzyw i marynat wkrótce zaczął sprawiać wrażenie wszystkiego, czego kiedykolwiek pragnąłem. Moje wspomnienia z tego miejsca są równie żywe jak z okolicznych szczytów. W przypadku każdego z tych doświadczeń nie trzeba wiele wysiłku, aby ponownie nawiązać kontakt z tymi smakami. To tak, jakby mój język miał pamięć. Ale wspomnienia jedzenia są często tak wielowymiarowe i być może dlatego mogą być tak duże. Przywołują na myśl chwilę, owszem, ale także smak, zapach, miejsce, uczucie, a nawet twarze — tych, którzy gotowali, serwowali, polecali lub dzielili się. Bez względu na powód podróży, jedzenie definiuje podróż… to coś, co sprawia, że ​​wszystko wydaje się inne”. Spotkania opisane w tej książce mają „otworzyć twój umysł, poszerzyć podniebienie i zainspirować cię do nadania priorytetu kubkom smakowym podczas następnej podróży”, mówi.

Dobrze zorganizowana, pięknie zaprojektowana i kreatywna burza mózgów, Podróże kulinarne życia rozwija rozdziały, które są pełne zachęcających narracji, a także kiedy jechać, jak się tam dostać, co warto zobaczyć, zasoby i strony internetowe. Jej pierwszy rozdział, „Specjalności i składniki”, zwraca uwagę na wir tętniących życiem miejsc. Skaliste nadmorskie zatoczki Massachusetts, w których łowi się upragnione dzikie małże i ostrygi. Jasnoczerwone sady wiśniowe stanu Michigan. Rzemieślnicze domy z serem w Kalifornii. Lasy klonowo-syropowe Vermont. Region Emilia-Romagna we Włoszech, skąd pochodzi najlepszy słodko-kwaśny ocet balsamiczny. Targ Toyosu w Tokio i jego spektakularne sushi. Greckie gaje oliwne. Sady figowe w Turcji. Oszałamiające krajobrazy Szkocji, gdzie kwitną łosoś, grzyby i czarny bez. niemieckie backereien (piekarnie) i charakterystyczny westfalski chleb z dyni. Hiszpanii carniceria (sklepy mięsne) ze słynnymi szynka Ibérico, uznawana za najsmaczniejszą szynkę na świecie. Kawa z południowo-zachodniej Etiopii, która rośnie w górskich lasach od ponad tysiąca lat. I farmy wanilii na Madagaskarze, które produkują drugą najdroższą przyprawę na świecie. (Pierwszy? Szafran z Hiszpanii.) To tylko na początek. Jesteś jeszcze głodny?

Rozdział „Niezwykłe Rynki” chwali wybitne bazary spożywcze. Fascynujące jest wędrowanie po olbrzymich halach wypełnionych szeroką gamą smakołyków, a także spacerowanie po miejscach na zakupy na świeżym powietrzu, takich jak pływające targowiska w Tajlandii. W rozdziale „Sezonowe przysmaki” wyszczególniono regionalne owoce, warzywa i owoce morza, których dojrzałość jest zapowiedziana w idealnym momencie. Rozdział „W kuchni” zagląda za kulisy i promuje zabawny sposób na poznanie lokalnych mieszkańców. „Dla miłośników jedzenia”, stwierdza Podróże kulinarne życia, „serce akcji zawsze znajduje się w kuchni. Kiedy podróżują, żadne zwiedzanie nie może równać się szansie odwiedzenia miejsca pracy lub prywatnego domu lokalnego szefa kuchni…. Dla takich podróżników jednym z najszczęśliwszych ostatnich wydarzeń w turystyce jest pojawienie się małych szkółek kulinarnych, które przyjmują zagranicznych gości za nieformalne zajęcia praktyczne”. Ta sekcja jest pełna przepisów, wycieczek kulinarnych i lekcji gotowania. Podwiń rękawy dla chili z Nowego Meksyku; Podstawowy składnik Wietnamu nuoc mắm (sos rybny); Przyprawione indyjskie Paneer (miękki ser z mleka bawolego lub krowiego); Delikatna jagnięcina jordańska podawana z ryżem migdałowym; Grecji mezewłącznie z dolmy (faszerowane liście winorośli); zupy jarzynowe północnych Włoch, focaccia chleb, pachnąca rozmarynem wołowina smażona na ogniu z węgla drzewnego; i konserwowane cytryny z Maroka. We Francji można zapisać się na jednodniowe zajęcia do znakomitej paryskiej instytucji Le Cordon Bleu, a także rozkoszować się odurzającymi zapachami i smakami na tarasie restauracji Café de France w położonej na wzgórzu miejscowości Lacoste w górzystym regionie Luberon. Prowansja.

Rozdział „Ulubione jedzenie uliczne” zachęca do szybkich, ale satysfakcjonujących przekąsek i posiłków, takich jak te z wielokulturowych wózków i food trucków Nowego Jorku, których sprzedawcy serwują widelce po grecku Gyrosmeksykańskie tacos, niemieckie precle, egipskie falafel i chiński fajna zabawa (szeroki makaron ryżowy owinięty wokół nadzienia z mięsa, owoców morza lub warzyw). Wśród książek godnych uwagi na świeżym powietrzu do wyboru są filadelfijskie steki z serem i nowoorleański po’boy, muffuletta i kanapki z bochenkiem ostryg. Zwróć też uwagę na gorące, chrupiące frytki z Gandawy z majonezem; ryba z frytkami z północnej Anglii, często gotowana w sosie wołowym; Fantastyczne singapurskie połączenie składników chińskich, indyjskich i malajskich, nalewane ze straganów; Makaron jajeczny z Bangkoku i kulki z krewetek; Nigerii efo elegusi (zupa warzywna); i curry ze Sri Lanki i dosy (naleśniki z ryżem i soczewicą). Być może najbardziej wysokiej jakości europejskim przekąskami jest legendarny wenecki cicchetti — radośnie spożywane kąski, często przyrządzane na chrupiącym chlebie (patrz foto, nad) lub kij. Są szeroko dostępne m.in bacari (batony), zwykle spożywane na stojąco i popijając skromny kieliszek regionalnego wina. Popularne są mantecato (dorsz z bitą śmietaną); Arancini (nadziewane kulki ryżowe); kotlet (pikantne klopsiki); serek śmietankowy z truflami; i marynowane sardynki z cebulą, orzeszkami pinii i sułtanki (bezpestkowe winogrona). Lub zamiast lokalnych win Wenecji (Pinot Grigio i Soave) wybierz klasyczny wenecki Spritz — pomarańczowy koktajl przygotowany z jednej części Aperolu (włoski przystawka), dwie części prosecco (włoskie białe wino musujące), odrobina napoju gazowanego, plasterek pomarańczy i oliwka. Wznoszenie toastów wymaga wielkiego gestu we włoskiej kulturze, więc przygotuj się na uznanie Viva l’Italia! oraz Salut! z innymi bywalcami baru.

Rozdział „Great Food Towns” wychwala kultowe hotspoty dla smakoszy. Rozsmakuj się w Montrealu Québécois utrzymanie: poutine (frytki zapiekane w twarogu i brązowym sosie), tarte au sucre (ciasto cukrowe) i wędzonych mięs. Weź pod uwagę Rio de Janeiro feijoada (gęsty bulion z czarną fasolą i mięsem). Obfite steki z Buenos Aires. Pieczona na drewnie pieczona kaczka w Pekinie i kluski na parze (patrz zdjęcie, nad). Hongkong jest satysfakcjonujący Dim sum ukąszenia. Placki z dyni z Kapsztadu. Aromatyczne pizze Neapolu. Grillowane owoce morza w Atenach. Kopenhaga jest otwarta smørrebrød — zwykle cienkie kromki ciemnego chleba posmarowanego masłem, posypane pikantnymi składnikami, takimi jak wędzona ryba; ogórki kiszone, boczek i pieczarki; lub śledź z żółtkiem, startą rzodkiewką i szczypiorkiem. Polinezyjskie jedzenie Honolulu, takie jak poi (gęsta pasta zrobiona z taro źródło), lau lau (wieprzowina i ryba maślana zawijane w taro liście i pieczone), szturchać (surowa ryba pokrojona w kostkę) i kruszony lód (często skropiony syropem owocowym) są zawsze poszukiwane. Talerze San Antonio w stylu tex-mex są ułożone w tartym serze, fasoli, papryczkach chili, mięsie i tortillach. Serdeczny cassoulet (gulasz z białej fasoli i mięsa) jest wysławiany w trzech francuskich miastach: Carcassonne, Castelnaudary i Tuluzie. A w nowojorskiej dzielnicy Queens, gdzie tygiel ludowy mówi ponad 140 językami, kucharze sięgają po przepisy z pierwotnych ojczyzn ich rodzin, takich jak Indie masala dosa oraz uttapam naleśniki; Tajlandii Tom Kha Gai zupa i curry Panang; i kurczak z Jamajki.

Rozdział „Najwyższe luksusy” przedstawia najdziwniejsze zajęcia z listy rzeczy do zrobienia. Chwalone są restauracje nagrodzone gwiazdką Michelin, takie jak nowojorska, bajecznie skoncentrowana na rybach restauracja Le Bernardin, wspaniale prowadzona przez szefa kuchni Érica Riperta; Alinea w Chicago, gdzie szef kuchni Grant Achatz, cudownie podobny do czarodzieja, na nowo odkrył smaki, tekstury, zapachy i kształty żywności dzięki kuchni molekularnej i niepowtarzalnej wyobraźni; oraz kopenhaska Noma, prowadzona przez szefa kuchni René Redzepi, którego unikalne laboratorium fermentacyjne wyczarowuje smaki, których nie można znaleźć gdzie indziej.

Skorzystaj z sugestii zawartych w gaszącym pragnienie i orzeźwiającym duchu rozdziale „Najlepsze wino, piwo i nie tylko”. Przeglądaj wycieczki z degustacją wina po cenionych winnicach i winiarniach we Francji. Zanurz się w dolinie Sonoma w Kalifornii; Columbia Valley i Yakima Valley w stanie Waszyngton; Szwajcarskie tarasowe wzgórza Lavaux; Argentyński region Mendoza; Prowincja Przylądkowa Zachodnia Republiki Południowej Afryki; Dolina Barossa w Australii; hiszpański region La Rioja; Region Piemontu we Włoszech, w którym uprawia się szlachetne winogrona Nebbiolo, oraz region Toskanii, który jest zwiastunem winogron Sangiovese. Skosztuj wzmocnionego portugalskiego wina porto z Doliny Duero. Miłośnik whisky? Dołącz do pielgrzymki do rajów single malt na szkockiej wyspie Islay i na wsi w pobliżu japońskiego miasta Sapporo. Wiruj wzdłuż mocnego Kentucky Bourbon Trail, oficjalnie wytyczonego z przystankami w słynnych destylarniach. Znawca ginu? Daj się zaskoczyć Holandii” Jenever. Dowiedz się o Meksyku meskalPeru piskoBrazylia cachaça, japońskie wzgląd oraz rum z Karaibów (zwłaszcza na Barbadosie, Jamajce, Martynice, Puerto Rico i Saint Lucia). Mikrobrowary w Oregonie są obecnie awangardą pomysłowości w piwie. Ciesz się też piwem w niemieckim Bambergu, wpisanym na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO; belgijska Brugia, w której znajduje się ponad 300 gatunków piwa; hulanka na Oktoberfest w Monachium; i chłodne lodowate piwo z Grenlandii.

„Wspaniały deser to niezawodny sposób na zwiększenie sumy ludzkiego szczęścia” — zauważa Podróże kulinarne życia. „Pragnienie słodyczy jest w nas zakorzenione”. Rozdział „Just Desserts” kusi. Key lime pie z Key West na Florydzie. Pasztety Shoofly i Huckleberry z kraju Amiszów w Pensylwanii. Popołudniowe przysmaki — bułeczki i delikatne ciasta — w Hongkongu. Słodycze na krętych bazarach Stambułu. Wspaniałe lody w Rzymie. Marcypan na Sycylii. Aksamitne czekoladki w Brukseli. Devon krem ​​i dżem w Anglii. I z dodatkiem mango Kulfi, mrożony mleczny przysmak dla odwiedzających Chowpatty Beach w Mumbaju. Francja to oczywiście deserowa mekka. Jego cukiernie rozbudzać osłodzone namiętności, jak np tarty tarty, charlotte aux framboises, mille-feuilles, magdalenki i zdobywa więcej punktów. Jego konfitury umiejętnie wyrzeźbić przędzony cukier, poświęcając mu dużą uwagę cukierki i wychwalać tradycję lawendowo-miodowo-pistacji nugatzwłaszcza w prowansalskim Montélimar.

W tej książce wplecione są pomocne podsumowania „10 najlepszych”, takie jak „Cheese Tours of France”, „Historic Food Shops”, „Staromodne sklepy ze słodyczami”, „Miejsca, w których można spróbować gotowania na otwartym ogniu”, „Kulinarne niespodzianki” ”, „Niezwykłe festiwale jedzenia i napojów” oraz „Najlepsze restauracje wegańskie”.

Niezależnie od tego, czy tej zimy fantazjujesz o skąpanych w słońcu widokach, otulając się domowym kokonem, czy też szukasz konkretnych pomysłów, które rozpalą plany na wakacje 2023, Podróże kulinarne życia fachowo dostarcza.


Źródło

Warto przeczytać!  Może i jest zimno, ale podróżowanie do zimowych miejsc może być magiczne