Zdrowie

Niskotłuszczowa dieta wegańska może obniżyć zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę typu 1

  • 2 kwietnia, 2024
  • 3 min read
Niskotłuszczowa dieta wegańska może obniżyć zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę typu 1


Inni Ty

Niskotłuszczowa dieta wegańska może obniżyć zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę typu 1

PTI

02 kwietnia 2024 15:00 | AKTUALIZACJA: 02 kwietnia 2024 12:17 | 9 minut czytania

Nowe badania wykazały, że niskotłuszczowa dieta wegańska może pomóc zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę u osób chorych na cukrzycę typu 1. Odkryto również, że zmiany masy ciała spowodowane dietą roślinną pomogły obniżyć oporność uczestników na insulinę poprzez poprawę wrażliwości. Zaobserwowano również poprawę kontroli glikemii, czyli poziomu glukozy w surowicy krwi. Z kolei stwierdzono, że poprawa odpowiada obniżeniu ryzyka chorób serca u tych pacjentów. „Ponieważ koszt insuliny pozostaje dla wielu problemem, nasze przełomowe badania pokazują, że niskotłuszczowa dieta wegańska, która nie ogranicza węglowodanów, może być receptą na zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę, kontrolowanie poziomu cukru we krwi i poprawę zdrowia serca u osób osób chorych na cukrzycę typu 1” – powiedziała Hana Kahleova, główna autorka badania i dyrektor ds. badań klinicznych w Komitecie Lekarskim ds. Medycyny Odpowiedzialnej w USA. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie Clinical Diabetes. Na potrzeby badania naukowcy przydzielili 58 dorosłych chorych na cukrzycę typu 1 do grupy wegan o niskiej zawartości tłuszczu, bez ograniczeń co do kalorii i węglowodanów, lub do grupy o kontrolowanej porcji, która ograniczała dzienne spożycie kalorii w przypadku uczestników z nadwagą i utrzymywała spożycie węglowodanów na stałym poziomie w czasie.

Warto przeczytać!  Migrena Co wyzwala ataki migreny Rodzaje Przyczyny Objawy Leczenie Diagnoza Rozdzierające bóle głowy Nauka o zdrowiu ABPP

Stwierdzono, że w trakcie 12-tygodniowego okresu badania uczestnicy na niskotłuszczowej diecie wegańskiej potrzebowali o 28% mniej insuliny, a reakcja organizmu lub wrażliwość na insulinę poprawiła się o 127%.

Naukowcy zaobserwowali, że efekty te są powiązane z masą ciała, która spadła średnio o około pięć kilogramów. Natomiast masa ciała osób w grupie kontrolowanej porcją zmieniła się nieistotnie. Powiązali także lepszą wrażliwość na insulinę ze zwiększonym spożyciem węglowodanów i błonnika.
​​​​​​
Wyniki potwierdzają wcześniejsze badania, które powiązały mniejsze spożycie tłuszczów i białek ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na insulinę i zwiększoną wrażliwością u osób chorych na cukrzycę typu 1 – twierdzą naukowcy. Zespół powiązał tę poprawę ze zmniejszeniem ryzyka chorób i śmierci ze strony układu sercowo-naczyniowego, wyższego u pacjentów z cukrzycą typu 1. PTI


Źródło