Niskotłuszczowa dieta wegańska może obniżyć zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę typu 1
![Niskotłuszczowa dieta wegańska może obniżyć zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę typu 1](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/04/1711997200362.jpg-org)
Inni Ty
Niskotłuszczowa dieta wegańska może obniżyć zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę typu 1
- Low-fat vegan diet may lower insulin needs in Type 1 diabetics Ahmedabad Mirror
- Research shows low-fat vegan diet beneficial for type 1 diabetics, reduces insulin dependence The Economic Times
- Low-Fat Vegan Diet Reduces Insulin Requirements and Improves Insulin Sensitivity for People With Type 1 Diabetes, Finds Groundbreaking New Study Physicians Committee for Responsible Medicine
- Low-Fat Vegan Diet Reduces Insulin Needs in Type 1 Diabetes, Improves Insulin Sensitivity ETV Bharat
- Low-fat vegan diet reduces insulin needs and lowers heart disease risk in diabetes patients – EasternEye Eastern Eye
=> Niskotłuszczowa dieta wegańska może obniżyć zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę typu 1
Low-fat vegan diet may lower insulin needs in Type 1 diabetics => )
Niskotłuszczowa dieta wegańska może obniżyć zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę typu 1
Nowe badania wykazały, że niskotłuszczowa dieta wegańska może pomóc zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę u osób chorych na cukrzycę typu 1. Odkryto również, że zmiany masy ciała spowodowane dietą roślinną pomogły obniżyć oporność uczestników na insulinę poprzez poprawę wrażliwości. Zaobserwowano również poprawę kontroli glikemii, czyli poziomu glukozy w surowicy krwi. Z kolei stwierdzono, że poprawa odpowiada obniżeniu ryzyka chorób serca u tych pacjentów. „Ponieważ koszt insuliny pozostaje dla wielu problemem, nasze przełomowe badania pokazują, że niskotłuszczowa dieta wegańska, która nie ogranicza węglowodanów, może być receptą na zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę, kontrolowanie poziomu cukru we krwi i poprawę zdrowia serca u osób osób chorych na cukrzycę typu 1” – powiedziała Hana Kahleova, główna autorka badania i dyrektor ds. badań klinicznych w Komitecie Lekarskim ds. Medycyny Odpowiedzialnej w USA. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie Clinical Diabetes. Na potrzeby badania naukowcy przydzielili 58 dorosłych chorych na cukrzycę typu 1 do grupy wegan o niskiej zawartości tłuszczu, bez ograniczeń co do kalorii i węglowodanów, lub do grupy o kontrolowanej porcji, która ograniczała dzienne spożycie kalorii w przypadku uczestników z nadwagą i utrzymywała spożycie węglowodanów na stałym poziomie w czasie.
Stwierdzono, że w trakcie 12-tygodniowego okresu badania uczestnicy na niskotłuszczowej diecie wegańskiej potrzebowali o 28% mniej insuliny, a reakcja organizmu lub wrażliwość na insulinę poprawiła się o 127%.
Naukowcy zaobserwowali, że efekty te są powiązane z masą ciała, która spadła średnio o około pięć kilogramów. Natomiast masa ciała osób w grupie kontrolowanej porcją zmieniła się nieistotnie. Powiązali także lepszą wrażliwość na insulinę ze zwiększonym spożyciem węglowodanów i błonnika.
Wyniki potwierdzają wcześniejsze badania, które powiązały mniejsze spożycie tłuszczów i białek ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na insulinę i zwiększoną wrażliwością u osób chorych na cukrzycę typu 1 – twierdzą naukowcy. Zespół powiązał tę poprawę ze zmniejszeniem ryzyka chorób i śmierci ze strony układu sercowo-naczyniowego, wyższego u pacjentów z cukrzycą typu 1. PTI