Zdrowie

Niskotłuszczowa dieta wegańska może obniżyć zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę typu 1 i zmniejszyć ryzyko chorób serca: badanie

  • 1 kwietnia, 2024
  • 3 min read
Niskotłuszczowa dieta wegańska może obniżyć zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę typu 1 i zmniejszyć ryzyko chorób serca: badanie


New Delhi: Nowe badania wykazały, że niskotłuszczowa dieta wegańska bogata w owoce, warzywa, zboża i fasolę może pomóc zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę u osób chorych na cukrzycę typu 1.

Odkryto również, że zmiany masy ciała spowodowane dietą roślinną pomogły obniżyć oporność uczestników na insulinę poprzez poprawę wrażliwości. Zaobserwowano również poprawę kontroli glikemii, czyli poziomu glukozy w surowicy krwi. Z kolei stwierdzono, że poprawa odpowiada obniżeniu ryzyka chorób serca u tych pacjentów.

Podczas gdy cukrzyca typu 2 występuje częściej, cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy organizmu atakuje zdrową trzustkę, wpływając na jej zdolność do wytwarzania insuliny i regulowania poziomu cukru we krwi. Dlatego pacjenci mogą wymagać regularnych zastrzyków insuliny.

„Ponieważ koszt insuliny pozostaje dla wielu problemem, nasze przełomowe badania pokazują, że niskotłuszczowa dieta wegańska, która nie ogranicza węglowodanów, może być receptą na zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę, kontrolowanie poziomu cukru we krwi i poprawę zdrowia serca u osób z chorobami serca. Cukrzyca typu 1” – powiedziała Hana Kahleova, główna autorka badania i dyrektor ds. badań klinicznych w Komitecie Lekarskim ds. Medycyny Odpowiedzialnej w USA.

Warto przeczytać!  „W nocy było głośniej” – jak diagnoza szumów usznych ujawniła raka

Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie Clinical Diabetes.

Na potrzeby badania naukowcy losowo przydzielili 58 dorosłych chorych na cukrzycę typu 1 do grupy wegan o niskiej zawartości tłuszczu, bez ograniczeń co do kalorii i węglowodanów, lub grupy o kontrolowanej porcji, która ograniczała dzienne spożycie kalorii w przypadku uczestników z nadwagą i utrzymywała spożycie węglowodanów na stałym poziomie w czasie.

Stwierdzono, że w trakcie 12-tygodniowego okresu badania uczestnicy na niskotłuszczowej diecie wegańskiej potrzebowali o 28% mniej insuliny, a reakcja organizmu lub wrażliwość na insulinę poprawiła się o 127%.

Naukowcy zaobserwowali, że efekty te są powiązane z masą ciała, która spadła średnio o około pięć kilogramów. Natomiast masa ciała osób w grupie kontrolowanej porcją zmieniła się nieistotnie.

Powiązali także lepszą wrażliwość na insulinę ze zwiększonym spożyciem węglowodanów i błonnika.

Wyniki potwierdzają wcześniejsze badania, które powiązały mniejsze spożycie tłuszczów i białek ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na insulinę i zwiększoną wrażliwością u osób chorych na cukrzycę typu 1 – twierdzą naukowcy.

Ustalili, że zmniejszone uzależnienie uczestników od insuliny zewnętrznej odpowiada 9-procentowemu obniżeniu ryzyka sercowo-naczyniowego.

Stwierdzili, że obniżony poziom glukozy w surowicy krwi odpowiada odpowiednio 12% i około 9-12% zmniejszeniu ryzyka zawału serca i chorób układu krążenia.

Zespół odkrył również, że całkowity cholesterol w grupie wegan niskotłuszczowych obniżył się o 32,3 miligrama na decylitr (mg/dl) w porównaniu z 10,9 mg/dl w grupie stosującej kontrolowaną porcję.

Zespół stwierdził, że cholesterol LDL, czyli „zły” cholesterol, spadł o 18,6 mg/dl w grupie wegan, co odpowiada prawie 20% zmniejszeniu ryzyka poważnych zdarzeń sercowych, w tym zawału serca i udaru mózgu.

Odkryli, że poziomy nie zmieniły się znacząco w grupie kontrolowanej porcją.

Autorzy badania przyznali jednak, że aby potwierdzić te ustalenia, potrzebne są większe badania.

(Opublikowany 01 kwietnia 2024, 09:47 IST)


Źródło