Biznes

Nowa metoda kontroli substancji rakotwórczych opracowana przez Organ ds. Bezpieczeństwa Żywności w trakcie kłótni o indyjskie przyprawy

  • 15 maja, 2024
  • 4 min read
Nowa metoda kontroli substancji rakotwórczych opracowana przez Organ ds. Bezpieczeństwa Żywności w trakcie kłótni o indyjskie przyprawy


Nowa metoda kontroli substancji rakotwórczych opracowana przez Organ ds. Bezpieczeństwa Żywności w trakcie kłótni o indyjskie przyprawy

Niektóre przyprawy produkowane przez MDH i Everest stanęły w obliczu działań w Singapurze i Hongkongu

Nowe Delhi:

Zakaz sprzedaży niektórych indyjskich przypraw w Hongkongu i Singapurze skłonił indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (FSSAI) do opracowania nowej metody wykrywania tlenku etylenu w przyprawach, podają najważniejsze oficjalne źródła.

Wiadomo, że tlenek etylenu jest substancją chemiczną szeroko stosowaną w przyprawach jako środek dezynfekujący. Wiadomo, że jest rakotwórczy. Hongkong i Singapur zasygnalizowały swoją obecność, nakładając zakaz na kilka produktów indyjskich gigantów przyprawowych – MDH i Everest.

Źródła podają, że metoda ta jest dokładniejsza i została zatwierdzona przez ICAR – Krajowe Centrum Badań nad Winogronami – krajowe laboratorium referencyjne organu regulacyjnego ds. bezpieczeństwa żywności.

Według źródeł nowa metoda będzie wykorzystywana do wykrywania tlenku etylenu w produktach importowanych do innych krajów, eksportowanych z zagranicy oraz wytwarzanych na użytek krajowy.

Źródła podają, że metoda ta pozwala wykryć tlenek etylenu również w zapakowanych produktach. W następstwie akcji przeciwko indyjskim przyprawom w Hongkongu i Singapurze pobrano ponad 1500 próbek z rynków i fabryk przypraw, które przesłano do testów laboratoryjnych.

Warto przeczytać!  Wyniki Bharti Airtel za czwarty kwartał: Zysk netto spadł o 31% do 2072 crore funtów; 4 najważniejsze informacje dotyczące zarobków

Co to jest tlenek etylenu

Głównym tematem zakazu przypraw indyjskich w Hongkongu i Singapurze jest substancja chemiczna – tlenek etylenu, który jest stosowany jako środek dezynfekujący przyprawy. Wiadomo jednak, że ma właściwości rakotwórcze. Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem tlenek etylenu jest substancją rakotwórczą grupy 1, co oznacza, że ​​„istnieją wystarczające dowody, aby stwierdzić, że może powodować raka u ludzi”.

W notatce prasowej ogłaszającej decyzję o zakazie stosowania niektórych indyjskich przypraw Singapur stwierdził, że „do sterylizacji przypraw można stosować tlenek etylenu”, ale dodał, że „należy w jak największym stopniu minimalizować narażenie na tę substancję”. „Chociaż nie ma bezpośredniego ryzyka spożycia żywności zanieczyszczonej niskim poziomem tlenku etylenu, długotrwałe narażenie może prowadzić do problemów zdrowotnych” – stwierdzono w oświadczeniu. Dodała, że ​​w Singapurze tlenek etylenu nie jest dopuszczony do stosowania w żywności.

Jak Indie odpowiedziały

Centrum stwierdziło, że Indie mają jedną z rygorystycznych norm minimalizacji pozostałości pestycydów w produktach spożywczych. „Niektóre doniesienia mediów twierdzą, że Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (FSSAI) dopuszcza 10 razy więcej pozostałości pestycydów w ziołach i przyprawach. Takie doniesienia są fałszywe i złośliwe” – oznajmiło Ministerstwo Zdrowia na początku tego miesiąca, dodając, że Indie mają jeden z najbardziej rygorystycznych na świecie norm dotyczących maksymalnych limitów pozostałości.

Warto przeczytać!  Lidl otworzy pierwszy sklep na lotnisku. Dyskont pokonał konkurencję

W następstwie zakazu w Hongkongu i Singapurze FSSAI pobrała próbki i wysłała je do testów. Rada ds. Przypraw opracowała szczegółowe wytyczne dla eksporterów, mające na celu zapobieganie zanieczyszczeniu tlenkiem etylenu w produktach wysyłanych z Indii. Wytyczne mówią, że eksporterzy unikaliby stosowania tej substancji chemicznej jako środka sterylizującego i zapewniliby, że przewoźnicy, magazyny i dostawcy materiałów opakowaniowych nie będą używać tej substancji chemicznej na żadnym etapie.

MDH zaprzeczyło zarzutom dotyczącym stosowania tlenku etylenu. „Zapewniamy naszych kupujących i konsumentów, że nie używamy tlenku etylenu na żadnym etapie przechowywania, przetwarzania ani pakowania naszych przypraw” – stwierdzono w zeszłomiesięcznych doniesieniach o zakazie. Następnie oświadczył, że nie otrzymał żadnej korespondencji od władz Singapuru ani Hongkongu. Everest również zaprzeczył, jakoby jego produkty zostały zakazane w Singapurze i Hongkongu i stwierdził, że jeden z 60 produktów sprzedawanych w Singapurze jest poddawany badaniom.


Źródło