Zdrowie

Nowe badanie łączy przewlekłą bezsenność z ultraprzetworzoną żywnością

  • 11 czerwca, 2024
  • 4 min read
Nowe badanie łączy przewlekłą bezsenność z ultraprzetworzoną żywnością


Skutki uboczne żywności ultraprzetworzonej (UPF) były szeroko badane i identyfikowane, a ostatnio naukowcy we Francji również powiązali jej spożycie z przewlekłą bezsennością.

Przetwarzanie powoduje zmianę naturalnego stanu żywności, pozbawiając ją niezbędnych składników odżywczych i błonnikaS. Żywność ultraprzetworzona jest poddawana intensywnym modyfikacjom w celu poprawy jej smaku, produkcji na masową skalę lub wydłużenia jej trwałości. Zazwyczaj zawierają dodane składniki, takie jak cukier, sól, tłuszcz i sztuczne barwniki lub konserwanty. Do UPF zaliczają się mrożonki, napoje bezalkoholowe, hot dogi i wędliny, fast foody, pakowane ciasteczka, ciasta i słone przekąski.

Naukowcy z Uniwersytetu Sorbonne Paris Nord we Francji przebadali 38 570 dorosłych, aby zbadać związek między nawykami żywieniowymi, wzorcami snu i ryzykiem przewlekłej bezsenności. Ich odkrycie ujawniło istotny związek między wysokim spożyciem ultraprzetworzonej żywności (UPF) a większym prawdopodobieństwem chronicznej bezsenności. Korelacja ta pozostała silna nawet po uwzględnieniu czynników takich jak cechy socjodemograficzne, takie jak styl życia, jakość diety i zdrowie psychiczne.

W badaniu zauważono, że 19,4% uczestników, którzy 16% dziennej energii otrzymywali z UPF, zgłosiło objawy przewlekłej bezsenności. Co ciekawe, związek ten okazał się nieco bardziej wyraźny u mężczyzn niż u kobiet, co sugeruje potencjalne różnice między płciami w zakresie wpływu diety na sen.

Warto przeczytać!  Wykorzystywanie w dzieciństwie ma ogromny wpływ na zdrowie ofiar: badanie

„Należy zauważyć, że nasze analizy miały charakter przekrojowy i obserwacyjny i nie ocenialiśmy związku podłużnego” – powiedziała epidemiolog Pauline Duquenne z Sorbonne Paris Nord University.

Dokładne mechanizmy odpowiedzialne za to, dlaczego UPF mogą przyczyniać się do bezsenności, nie są jeszcze w pełni poznane. Jednak badacze zaproponowali kilka teorii. Jednym z najważniejszych pomysłów jest to, że przetworzona żywność często ma wyższą zawartość kalorii, co może prowadzić do przyrostu masy ciała. Wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) konsekwentnie wiąże się z różnymi zaburzeniami snu, w tym trudnościami z zasypianiem i utrzymaniem snu. Sugeruje to, że zwiększone spożycie wysokokalorycznej, ultraprzetworzonej żywności może pośrednio wpływać na jakość snu, przyczyniając się do przyrostu masy ciała.

Chociaż odkrycia te są znaczące, potrzebne są dalsze badania, aby ostatecznie zrozumieć wpływ UPF na jakość snu. Badanie to stanowi uzupełnienie materiału dowodowego sugerującego, że dieta odgrywa kluczową rolę w zdrowiu snu. Poprzednie badania wykazały, że dieta śródziemnomorska, powszechnie uważana za jeden z najzdrowszych wzorców żywieniowych na świecie, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem bezsenności.

Warto przeczytać!  Korzyści z treningu siłowego dla kobiet

Ponieważ w naszej diecie coraz więcej jest żywności ultraprzetworzonej, zrozumienie jej wpływu na sen staje się coraz ważniejsze. W odpowiedzi na takie obawy żywieniowe Indyjska Rada ds. Badań Medycznych zaktualizowała niedawno swoje wytyczne żywieniowe, aby pomóc pacjentom lepiej określić dzienne spożycie różnych pokarmów. W międzyczasie zaleca się unikanie podjadania o północy i wybieranie zdrowszych alternatyw, które wspierają lepszy sen.

Zrozumienie związku między tym, co jemy i tym, jak śpimy, może pomóc ludziom w podejmowaniu bardziej świadomych wyborów żywieniowych. Ograniczenie spożycia ultraprzetworzonej żywności i nadanie priorytetu zrównoważonej, pożywnej diecie może nie tylko poprawić ogólny stan zdrowia, ale także poprawić jakość snu, przyczyniając się do lepszej jakości życia.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Badania sugerują, że co najmniej 1 na 6 osób pada ofiarą odstawienia leków przeciwdepresyjnych


Źródło