Nowe badanie potwierdza korzyści zdrowotne olejów roślinnych
Zgodnie z nowym badaniem dotyczącym interwencji dietetycznej opublikowanym w czasopiśmie Medycyna naturalnaprzejście z diety bogatej w nasycone tłuszcze zwierzęce na dietę bogatą w nienasycone tłuszcze pochodzenia roślinnego wpływa na skład tłuszczów we krwi, co z kolei przekłada się na ryzyko wystąpienia długoterminowych chorób.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla znaczenie zdrowej diety w zapobieganiu chorobom przewlekłym, zalecając zastępowanie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pochodzenia roślinnego w celu zmniejszenia ryzyka kardiometabolicznego.
Pewność tych wytycznych jest jednak umiarkowana ze względu na ograniczenia istniejących badań.
Nowe badanie miało na celu przezwyciężenie tych ograniczeń poprzez dokładną analizę tłuszczów we krwi, zwanych również lipidami, przy użyciu metody zwanej lipidomiką.
Dzięki tym niezwykle szczegółowym pomiarom lipidów naukowcy mogli powiązać dietę z chorobami w nowatorskiej kombinacji różnych typów badań.
Podejście to łączy badania nad interwencjami dietetycznymi (w których stosuje się ściśle kontrolowane diety) z przeprowadzonymi wcześniej badaniami kohortowymi obejmującymi długoterminowe monitorowanie stanu zdrowia.
„Nasze wspólne badanie dostarcza dowodów potwierdzających korzyści zdrowotne diety ubogiej w tłuszcze nasycone i bogatej w nienasycone tłuszcze roślinne. Może ono także pomóc w opracowaniu ukierunkowanych porad żywieniowych dla osób, które odniosłyby największe korzyści ze zmiany nawyków żywieniowych” – powiedziała profesor Julie Lovegrove z Uniwersytetu w Reading.
„Nasze badanie potwierdza z jeszcze większą pewnością korzyści zdrowotne diety bogatej w nienasycone tłuszcze roślinne, takiej jak dieta śródziemnomorska” – dodał dr Clemens Wittenbecher, badacz z Chalmers University of Technology.
W badaniu wzięło udział 113 uczestników badania DIVAS, pojedynczo zaślepionego, randomizowanego, kontrolowanego badania równoległego.
Przez 16 tygodni jedna grupa spożywała dietę bogatą w nasycone tłuszcze zwierzęce, natomiast druga grupa stosowała dietę bogatą w nienasycone tłuszcze roślinne.
Próbki krwi poddano analizie z wykorzystaniem lipidomiki w celu zidentyfikowania specyficznych cząsteczek lipidów, odzwierciedlających różne diety stosowane przez każdego uczestnika.
„Podsumowaliśmy wpływ na poziom lipidów we krwi za pomocą wielolipidowej skali punktowej (MLS)” – powiedział dr Fabian Eichelmann, badacz z Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka w Poczdamie-Rehbruecke.
„Wysoki poziom MLS wskazuje na zdrowy profil tłuszczu we krwi, a wysokie spożycie nienasyconych tłuszczów roślinnych i niskie spożycie nasyconych tłuszczów zwierzęcych może pomóc w osiągnięciu takiego pozytywnego poziomu MLS”.
„Wyniki MLS z badania interwencji dietetycznej zostały następnie statystycznie powiązane z występowaniem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2 w dużych badaniach obserwacyjnych, które zostały przeprowadzone wcześniej”.
„W tych szeroko zakrojonych badaniach kohortowych przez kilka lat obserwowano początkowo zdrowych uczestników”.
Analiza danych z obu zestawów badań wykazała, że uczestnicy z wyższym MLS, który wskazuje na korzystny skład tłuszczów w diecie, mieli znacznie mniejsze ryzyko rozwoju chorób kardiometabolicznych.
Naukowcy zbadali ponadto, czy osoby z niskim poziomem MLS, wskazującym na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych w diecie, odniosły korzyści ze zdrowszej diety.
Dieta śródziemnomorska opiera się na dostarczaniu większej ilości nienasyconych tłuszczów roślinnych i została wykorzystana w jednym z dużych badań interwencyjnych, znanym jako badanie PREDIMED.
W badaniu tym autorzy stwierdzili, że profilaktyka cukrzycy była rzeczywiście najbardziej widoczna u osób, u których na początku badania występował niski poziom MLS.
„Dieta jest tak złożona, że często trudno wyciągnąć rozstrzygające wnioski z jednego badania” – powiedział dr Wittenbecher.
„Nasze podejście polegające na wykorzystaniu lipidomiki do łączenia badań interwencyjnych z dietami o ścisłej kontroli oraz prospektywnych badań kohortowych z długoterminowym monitorowaniem stanu zdrowia może przezwyciężyć obecne ograniczenia w badaniach nad żywieniem”.
_____
F. Eichelmanna i in.Zmiany lipidomu wynikające z poprawy jakości tłuszczu w diecie wpływają na redukcję ryzyka kardiometabolicznego i precyzyjne odżywianie. Nat Medopublikowano online 11 lipca 2024 r.; doi: 10.1038/s41591-024-03124-1
Niniejszy artykuł stanowi wersję komunikatu prasowego Uniwersytetu w Reading.