Nauka i technika

Nowe badanie rzuca więcej światła na genetykę spożycia kawy

  • 19 czerwca, 2024
  • 6 min read
Nowe badanie rzuca więcej światła na genetykę spożycia kawy


Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów. W ramach nowych badań naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego i innych krajów przeprowadzili badanie asocjacyjne obejmujące cały genom (GWAS) dotyczące spożycia kawy przez uczestników 23andMe z USA. Zbadali korelacje genetyczne i przeprowadzili badanie asocjacji obejmujące cały fenomen, uwzględniając setki biomarkerów, cech zdrowia i stylu życia, a następnie porównali swoje wyniki z największym dostępnym GWAS spożycia kawy z brytyjskiego Biobanku.

Picie kawy to nawyk dziedziczny, który niesie ze sobą pewien bagaż genetyczny.  Źródło obrazu: Sci.News.

Picie kawy to nawyk dziedziczny, który niesie ze sobą pewien bagaż genetyczny. Źródło obrazu: Sci.News.

„Zebraliśmy dane genetyczne, a także zgłaszane przez nas dane dotyczące spożycia kawy, aby stworzyć GWAS” – powiedziała główna autorka, dr Hayley Thorpe, badaczka na Western University i University of Guelph.

„Pomysł polegał na powiązaniu genów, o których wiadomo, że są powiązane ze spożyciem kawy, a cechami lub stanami związanymi ze zdrowiem”.

„Wykorzystaliśmy te dane do zidentyfikowania regionów genomu powiązanych z większym lub mniejszym prawdopodobieństwem spożywania kawy”.

„A następnie zidentyfikuj geny i biologię, które mogą leżeć u podstaw spożycia kawy”.

„Większość ludzi jest zaskoczona faktem, że spożycie kawy ma wpływ genetyczny” – powiedział współautor dr Abraham Palmer, badacz z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego.

„Na podstawie wcześniejszych publikacji mieliśmy uzasadnione powody, by podejrzewać, że istnieją geny wpływające na ilość wypijanej kawy”.

„Dlatego nie byliśmy zaskoczeni, gdy odkryliśmy, że w obu badanych przez nas kohortach istniały statystyczne dowody na to, że jest to cecha dziedziczna”.

Warto przeczytać!  U 1 na 59 kobiet w regionie Chin stwierdzono nosicielstwo SMA: badanie

„Innymi słowy, konkretne warianty genów, które odziedziczysz od rodziców, wpływają na to, ile kawy prawdopodobnie spożyjesz”.

„Wpływ genetyczny na spożycie kawy był pierwszym z dwóch pytań, którymi chcieliśmy się zająć” – stwierdziła starsza autorka, dr Sandra Sanchez-Roige, badaczka z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego.

„Druga rzecz to coś, czego miłośnicy kawy naprawdę chętnie się uczą. Czy picie kawy jest dobre czy złe? Czy wiąże się to z pozytywnymi skutkami zdrowotnymi, czy nie?”

Przeprowadzone przez tę grupę badanie asocjacyjne obejmujące cały genom, przeprowadzone na 130 153 uczestnikach badania 23andMe z USA, porównano z podobną bazą danych brytyjskiego Biobanku obejmującą 334 649 Brytyjczyków, ujawniając spójne pozytywne powiązania genetyczne między kawą a szkodliwymi skutkami zdrowotnymi, takimi jak otyłość i używanie substancji psychoaktywnych.

Pozytywne powiązanie genetyczne to połączenie pomiędzy określonym wariantem genu (genotypem) a określonym stanem (fenotypem).

I odwrotnie, negatywne powiązanie genetyczne jest widoczną cechą ochronną, zniechęcającą do rozwoju choroby.

Ustalenia stają się bardziej skomplikowane, jeśli chodzi o schorzenia psychiczne.

„Przyjrzyj się na przykład genetyce lęku, choroby afektywnej dwubiegunowej i depresji: w zbiorze danych 23andMe wydaje się, że są one genetycznie pozytywnie skorelowane z genetyką spożycia kawy” – mówi dr Thorpe.

Warto przeczytać!  Jak „plaga upraw” marihuany może zmusić hodowców do zmiany praktyk

„Ale w brytyjskim Biobanku widać odwrotny wzór, gdzie są one ujemnie genetycznie skorelowane. Nie tego się spodziewaliśmy.”

„Były inne przypadki, w których zestaw 23andMe nie pasował do brytyjskiego Biobanku, ale największa różnica zdań dotyczyła schorzeń psychiatrycznych”.

„Często łączy się podobne zbiory danych w tej dziedzinie, aby zwiększyć skuteczność badań. Informacje te dają dość jasny obraz tego, że połączenie tych dwóch zbiorów danych naprawdę nie było mądrym pomysłem. I nie skończyliśmy na tym.”

„Łączenie baz danych może maskować efekty, prowadząc badaczy do błędnych wniosków – a nawet znosząc się nawzajem”.

„Mamy pewne pomysły na temat tego, jak powstały różnice w wynikach. Na początek ankiety miały charakter jabłkowo-pomarańczowy” – powiedziała dr Sanchez-Roige.

„Na przykład w ankiecie 23andMe zadano pytanie: «Ile porcji kawy z kofeiną o pojemności 5 uncji (wielkości filiżanki) spożywasz każdego dnia?” Porównaj to z raportem brytyjskiego Biobanku „Ile filiżanek kawy pijesz każdego dnia?” (Uwzględnij kawę bezkofeinową)”.

„Poza wielkością porcji i podziałem na kawę bezkofeinową i kofeiną w ankietach nie uwzględniono różnych sposobów podawania kawy”.

„Wiemy, że w Wielkiej Brytanii generalnie bardziej preferuje się kawę rozpuszczalną, podczas gdy w USA bardziej preferowana jest kawa mielona” – stwierdził dr Thorpe.

„I jeszcze frappuccino — amerykański trend polegający na piciu kawy z dodatkiem słodkich dodatków” – dodała dr Sanchez-Roige.

Warto przeczytać!  Instytut Genetyki Człowieka Polskiej Akademii Nauk (IGC PAN) na żywo w SOPHiA GENETICS

„Istnieją inne napoje zawierające kofeinę, a zwłaszcza w kontekście brytyjskiego Biobanku, herbata, z których żaden nie został uwzględniony w GWAS, który dotyczył wyłącznie kawy” – powiedział dr Palmer.

„Badanie GWAS pokazuje, że związek między genotypem a fenotypem bardziej różni się od związku między kawą i herbatą”.

„Genetyka wpływa na wiele rzeczy. Na przykład wpływa na to, jak wysoki możesz być.”

„A tego rodzaju rzeczy prawdopodobnie potoczyłyby się bardzo podobnie, niezależnie od tego, czy mieszkasz w USA, czy w Wielkiej Brytanii. Jednak kawa to decyzja, którą podejmują ludzie”.

„Kawa występuje w różnych postaciach, od rozpuszczalnej po frappuccino i jest spożywana w ramach norm kulturowych różniących się w zależności od miejsca” – stwierdziła dr Sanchez-Roige.

„Osoba o danym genotypie może mieć zupełnie inny fenotyp mieszkając w Wielkiej Brytanii niż w USA”

„I to właśnie mówią nam dane. Ponieważ w przeciwieństwie do wzrostu, gdzie Twoje zachowanie nie ma z tym zbyt wiele wspólnego, Twoje zachowanie i wybory, których dokonujesz w swoim otoczeniu, zależą od różnych czynników. Zatem interakcja między genotypem a środowiskiem komplikuje obraz.”

Artykuł zespołu ukazał się w czasopiśmie Neuropsychofarmakologia.

_____

HHA Thorpe i in. Badania asocjacyjne obejmujące cały genom, dotyczące spożycia kawy przez uczestników pochodzenia europejskiego z Wielkiej Brytanii i USA, odkrywają powiązania genetyczne specyficzne dla kohorty. Neuropsychofarmakol, opublikowano w Internecie 17 kwietnia 2024 r.; doi: 10.1038/s41386-024-01870-x


Źródło