Zdrowie

Nowe badanie ujawnia, że ​​Kombucha może mieć takie same skutki jak post

  • 10 kwietnia, 2024
  • 3 min read
Nowe badanie ujawnia, że ​​Kombucha może mieć takie same skutki jak post


Autor: Ujjainee Roy Zaktualizowano: 10 kwietnia 2024 r

Naukowcy z Uniwersytetu Karoliny Północnej w Chapel Hill twierdzą, że picie herbaty kombucha może pomóc w zmniejszeniu gromadzenia się tłuszczu i obniżeniu poziomu trójglicerydów; badanie wykazało również, że kombucha naśladuje efekty postu, które są dość kluczowe dla zdrowia.

Okazuje się, że kombucha może być bardziej funkcjonalna we wspomaganiu procesu odchudzania, niż wcześniej sądzono. Według ostatnich badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Północnej Karoliny w Chapel Hill, kombucha może naśladować post i dawać podobne rezultaty; ma potencjał zmiany metabolizmu ludzkich tłuszczów i zmniejszenia zapasów tłuszczu.

Badanie opublikowane w czasopiśmie PLOS Genetics mówi, że picie herbaty kombucha może również pomóc w zmniejszeniu gromadzenia się tłuszczu i obniżeniu poziomu trójglicerydów. Trójglicerydy to rodzaj tłuszczów we krwi, a ich wysoki poziom wiąże się z kilkoma poważnymi problemami zdrowotnymi, w tym chorobami układu krążenia i problemami z wątrobą. Wysoki poziom trójglicerydów w organizmie wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem zapalenia trzustki. Zdrowa dieta bogata w błonnik i zdrowe tłuszcze oraz uboga w rafinowane cukry i węglowodany może pomóc obniżyć poziom trójglicerydów, a według nowego badania picie herbaty kombucha może zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu i obniżyć poziom trójglicerydów

Warto przeczytać!  Sen resetuje połączenia mózgowe na kilka godzin • Earth.com

„Badania żywności funkcjonalnej, która może bezpośrednio poprawić homeostazę lipidów podczas chorób metabolicznych lub która mogłaby służyć jako uzupełnienie tradycyjnych podejść terapeutycznych, ma ogromne znaczenie dla zidentyfikowania nowych strategii wspierających długoterminowe zdrowie we współczesnych czasach” – dr Rob Dowen, dr hab. profesor biologii i fizjologii komórki w Szkole Medycznej UNC i główny autor badania, powiedział Medical News Today.

Dowen i jego zespół pracowali nad analizą herbaty kombucha jako potencjalnego sposobu na obniżenie poziomu trójglicerydów. To sfermentowany napój sporządzony na bazie czarnej herbaty i symbiotycznej kultury bakterii i drożdży. „Ten starożytny napój, mający korzenie w tradycyjnej medycynie wschodniej, od przełomu wieków cieszy się stałym wzrostem popularności i jest powszechny w sprzedaży detalicznej napojów pomimo uderzającego braku mechanicznych informacji na temat wpływu jego spożycia na konsumenta” – dodał. Dowen wyjaśnił.

„Byliśmy bardzo zaskoczeni, gdy odkryliśmy, że bakterie probiotyczne zawarte w herbacie kombucha mogą kolonizować jelita robaka i stymulować reakcję metaboliczną żywiciela przypominającą post, co nastąpiło pomimo faktu, że zwierzęta te nie wykazywały żadnych wad we wchłanianiu składników odżywczych w jelitach” – powiedział Dowen .

„Niewiarygodne, że tę reakcję zaobserwowano tylko u zwierząt spożywających drobnoustroje wyizolowane z długotrwałej, w pełni sfermentowanej kultury herbaty kombucha, a nie prostą mieszankę niefermentujących drobnoustrojów związanych z kombuchą. Ta obserwacja sugeruje, że metabolity drobnoustrojów wytwarzane podczas procesu fermentacji mogą kształtować szlaki metaboliczne gospodarza” – dodał.


Źródło