Zdrowie

Nowe badanie ujawnia, że ​​w diecie północnoindyjskiej może brakować składników odżywczych

  • 13 marca, 2024
  • 3 min read
Nowe badanie ujawnia, że ​​w diecie północnoindyjskiej może brakować składników odżywczych


Autor: Ujjainee Roy Zaktualizowano: 13 marca 2024 r

Badanie wykazało, że nadmierne spożycie soli przekracza zalecane poziomy, a także niewystarczające spożycie potasu, co może powodować nadciśnienie, choroby układu krążenia i przewlekłą chorobę nerek. Dowiedzmy Się.

Jeśli jesteś fanem kuchni północnoindyjskiej i jesz ją kilka razy w tygodniu, nowe badanie może wpłynąć na zmianę diety. Badanie przeprowadzone przez naukowców z The George Institute for Global Health India we współpracy z Podyplomowym Instytutem Edukacji i Badań Medycznych (PGIMER) w Chandigarh rzuciło światło na brak składników odżywczych w diecie północnoindyjskiej.

Badanie opublikowane w Frontiers in Nutrition dotyczy pewnych alarmujących wzorców spożycia potasu, spożycia soli i spożycia białka, z których wszystkie odgrywają rolę w występowaniu chorób niezakaźnych (NCD), takich jak nadciśnienie, choroby układu krążenia i przewlekła choroba nerek.

Według doniesień do badania włączono 400 dorosłych, zarówno zdrowych, jak i tych, u których wczesne choroby przewlekłe, takie jak choroba nerek, zostały uwzględnione. Badanie opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Nutrition rzuca światło na alarmujące trendy w spożyciu soli, potasu i białka, które odgrywają kluczową rolę w występowaniu chorób niezakaźnych (NCD), takich jak nadciśnienie, choroby układu krążenia, i przewlekła choroba nerek.

Warto przeczytać!  Dlaczego czołowy chiński ekspert ds. Covid-19 bada zmiany klimatyczne, aby przygotować się na kolejną globalną pandemię

Naukowcy wykorzystali 24-godzinną analizę wydalania moczu w celu analizy spożycia składników odżywczych. Metodę tę uważa się za dokładniejszą niż „przypomnienie diety”, które często nie jest dokładnym pomiarem, ponieważ osoby biorące udział w badaniu mogą niedokładnie odzwierciedlać porcje i wielkość swoich posiłków. .

Główny autor, prof. Vivekanand Jha, mówił o znaczeniu zrozumienia nawyków żywieniowych, mówiąc: „Uboga w składniki odżywcze dieta jest głównym elementem ryzyka chorób niezakaźnych (NCD), które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. W Indiach ludzie jedzą inaczej żywności, dlatego ważne jest, aby dokładnie wiedzieć, jakie składniki odżywcze otrzymują, aby pomóc w zapobieganiu tym chorobom i leczeniu ich”.

Badanie wykazało, że mężczyźni spożywali więcej składników odżywczych w porównaniu z kobietami, ale ich ogólne nawyki żywieniowe budziły pewne wątpliwości. Badania wykazały niedostateczne spożycie potasu i nadmierne spożycie soli, które przekracza zalecane poziomy (Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożycie sodu w diecie na poziomie 2 gramów i spożycie potasu na poziomie co najmniej 3,50 grama), co stwarza duże ryzyko nadciśnienia, chorób układu krążenia i przewlekłą chorobę nerek.

Autorzy napisali: „Badanie wykazało wyższe niż zalecane spożycie soli i niższe niż zalecane spożycie potasu w populacji północnych Indii w porównaniu z zalecanymi w wytycznych. Spożycie białka w diecie jest niższe od zalecanej dawki dietetycznej. Odkrycia te pomagają w rozwoju ukierunkowanej polityki modyfikacji diety w celu zmniejszenia ryzyka rozwoju i postępu PChN”.


Źródło