Nowe badanie wskazuje 6 sposobów na spowolnienie utraty pamięci i zmniejszenie ryzyka demencji
Podczas gdy naukowcy od dawna wiedzieli, że istnieje związek między demencją a czynnikami, takimi jak izolacja społeczna i otyłość, rozmiar i zakres nowego badania dostarcza istotnych dowodów do globalnego zbioru badań, które sugerują, że zdrowy styl życia może pomóc mózgowi lepiej się starzeć.
Sugeruje to również, że skutki zdrowego stylu życia są korzystne nawet dla osób, które są genetycznie bardziej podatne na pogorszenie pamięci – „bardzo dające nadzieję” odkrycie dla milionów osób na całym świecie, które są nosicielami genu APOEε4, głównego czynnika ryzyka na chorobę Alzheimera, powiedział Eef Hogervorst, kierownik katedry psychologii biologicznej na Uniwersytecie Loughborough, który nie był zaangażowany w badania.
Pamięć naturalnie maleje stopniowo wraz z wiekiem ludzi. U niektórych osób starszych może rozwinąć się demencja, ogólny termin, który może obejmować chorobę Alzheimera i ogólnie opisuje pogorszenie funkcji poznawczych, które wykracza poza normalne skutki starzenia. Ale dla wielu „utrata pamięci może być jedynie starzejącym się zapominaniem”, piszą autorzy badania BMJ – jak zapomnienie nazwy programu telewizyjnego, który kiedyś kochałeś, lub tego nieznośnego faktu, który chciałeś sprawdzić.
Utrata pamięci jest nie mniej szkodliwa, ponieważ jest stopniowa, a spadek pamięci związany z wiekiem może w niektórych przypadkach być wczesnym objawem demencji. Ale dobrą wiadomością, jak mówią naukowcy, jest to, że „można to odwrócić lub ustabilizować, zamiast przejść do stanu patologicznego”.
Badanie BMJ przeprowadzono w Chinach w latach 2009-2019. Naukowcy przeprowadzili testy na ponad 29 000 osób w wieku 60 lat i starszych, a następnie śledzili ich postępy lub spadek w czasie – tak zwane populacyjne badanie kohortowe. Chociaż ponad 10 500 uczestników zrezygnowało z badania w ciągu następnej dekady – niektórzy uczestnicy zmarli lub przestali brać w nim udział – naukowcy nadal wykorzystywali dane zebrane od tych osób w swojej analizie.
Na początku badania naukowcy przeprowadzili podstawowe testy pamięci, a także testy genu APOE. Przeprowadzili także ankietę wśród uczestników na temat ich codziennych nawyków. Uczestnicy zostali podzieleni na jedną z trzech grup — korzystną, średnią i niekorzystną — na podstawie ich stylu życia.
Sześć modyfikowalnych czynników stylu życia, na których skupili się naukowcy, obejmowało:
- Ćwiczenia fizyczne: Co najmniej 150 minut umiarkowanej lub 75 minut intensywnej aktywności tygodniowo.
- Dieta: Spożywanie odpowiednich dziennych ilości co najmniej 7 z 12 produktów spożywczych (owoce, warzywa, ryby, mięso, nabiał, sól, olej, jajka, zboża, rośliny strączkowe, orzechy i herbata).
- Alkohol: Nigdy nie piłem lub piłem okazjonalnie.
- Palenie: Nigdy nie paliłem ani nie byłem palaczem.
- Aktywność poznawcza: Ćwiczenie mózgu co najmniej dwa razy w tygodniu (na przykład poprzez czytanie i grę w karty lub mah-jongg).
- Kontakty towarzyskie: Angażowanie się w kontakty z innymi co najmniej dwa razy w tygodniu (na przykład poprzez uczestnictwo w spotkaniach społeczności lub odwiedzanie przyjaciół lub krewnych).
W trakcie badania naukowcy odkryli, że ludzie w korzystna grupa (cztery do sześciu zdrowych czynników) i średnia grupa (2 do trzech) miały wolniejsze tempo spadku pamięci w czasie niż osoby o niekorzystnym stylu życia (zero do jednego zdrowego czynnika).
Osoby prowadzące sprzyjający tryb życia, który obejmuje co najmniej cztery zdrowe nawyki były również mniej narażone na progresję do łagodnych zaburzeń poznawczych i demencji.
Wyniki pokazują, że „im więcej, tym lepiej tych zachowań”, mówi Hogervorst – innymi słowy, im więcej czynników związanych ze zdrowym stylem życia można połączyć, tym większe są szanse na zachowanie pamięci i powstrzymanie demencji.
Warto zauważyć, że dotyczyło to nawet osób, które nosiły gen APOE związany z wyższym ryzykiem choroby Alzheimera.
„Wyniki te dają optymistyczne perspektywy, ponieważ sugerują, że chociaż ryzyka genetycznego nie można modyfikować, połączenie bardziej zdrowych czynników związanych ze stylem życia wiąże się z wolniejszym tempem spadku pamięci, niezależnie od ryzyka genetycznego” – napisali autorzy badania.
Badanie wyróżnia się ze względu na swoją wielkość i obserwację w czasie, a także dlatego, że przeprowadzono je w Chinach, podczas gdy „większość publikacji dotyczy zachodnich krajów o wysokich dochodach”, Carol Brayne, profesor medycyny zdrowia publicznego na Uniwersytecie w Cambridge który bada osoby starsze i demencję, powiedział w e-mailu.
Jednak autorzy badania uznają kilka ograniczeń, w tym to, że własne raporty dotyczące zachowań zdrowotnych mogą nie być w pełni dokładne, a osoby, które wzięły udział w badaniu, były bardziej skłonne do prowadzenia zdrowego trybu życia.
Niektóre wyniki badania różnią się od wyników innych dużych badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych i Europie, mówi Hogervorst. Na przykład badanie BMJ wykazało, że czynnikiem stylu życia mającym największy wpływ na ograniczenie utraty pamięci była zbilansowana dieta. Inne badania sugerują, że dieta ma mniejsze znaczenie w starszym wieku niż ćwiczenia fizyczne i umysłowe, mówi Hogervorst.
Mimo to jego wyniki są zgodne z szerokim konsensusem naukowym, że istnieje związek między naszym stylem życia a naszymi funkcjami poznawczymi w miarę starzenia się – i co być może ważniejsze, sugerują, że nigdy nie może być za późno na poprawę zdrowia mózgu.
„Ogólne przesłanie badania jest pozytywne” – napisał w e-mailu Snorri B. Rafnsson, profesor nadzwyczajny zajmujący się starzeniem i demencją na University of West London. „Mianowicie, na tę funkcję poznawczą, a zwłaszcza funkcję pamięci, w późniejszym życiu może pozytywnie wpływać regularne i częste angażowanie się w różne czynności związane ze zdrowiem”.