Nauka i technika

Nowe odkrycie zwiększające objętość bezglutenowego suplementu błonnika

  • 15 lutego, 2023
  • 4 min read
Nowe odkrycie zwiększające objętość bezglutenowego suplementu błonnika


Newswise — Naukowcy po raz pierwszy skonstruowali genom referencyjny dla źródła popularnego suplementu błonnika, łusek psyllium, który może zwiększyć dostawy wszechstronnego produktu pochodzenia roślinnego.

Eksperci z University of Adelaide przeprowadzili badania nad psyllium, znanym również jako Babka jajowata.

Wyodrębniliśmy i zsekwencjonowaliśmy kwas dezoksyrybonukleinowy (DNA) z tkanki liścia w celu skonstruowania genomu referencyjnego na poziomie chromosomu Babka jajowata i wykorzystali kwas rybonukleinowy (RNA) z innych części rośliny, aby przewidzieć funkcję jej genów”- powiedziała profesor Rachel Burton z University of Adelaide, badaczka ze School of Agriculture, Food and Wine.

„To znaczący postęp, ponieważ utoruje drogę do poprawy jakości i ilości upraw psyllium”.

DNA to cząsteczka zawierająca informacje genetyczne potrzebne do rozwoju i funkcjonowania organizmu, podczas gdy RNA działa jako posłaniec, przenosząc instrukcje z DNA do budowy białek.

Odkrycie to zostało opublikowane w czasopiśmie Raporty naukowe i jest wynikiem dziesięcioletnich badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Adelaide nad składem genetycznym rośliny.

Psyllium było używane do celów spożywczych i leczniczych od tysięcy lat.

Nasiona rośliny są mielone w celu wytworzenia rozpuszczalnego błonnika stosowanego w farmaceutykach i suplementach poprawiających zdrowie jelit i kontrolujących poziom cholesterolu we krwi.

Warto przeczytać!  ostrzeżenie genetyczne lekarza dla Malty

Psyllium jest również powszechnym składnikiem żywności bezglutenowej. Nasiona i ich łuski są naturalnie bezglutenowe, a po zmieszaniu z wodą wytwarzają lepką substancję, która odtwarza niektóre funkcje glutenu w chlebie.

„To znaczący postęp, ponieważ utoruje drogę do poprawy jakości i ilości upraw psyllium”.Profesor Rachel Burton z University of Adelaide, naukowiec ze School of Agriculture, Food and Wine.

Ta cecha sprawia, że ​​babka płesznik jest niezbędnym składnikiem chleba bezglutenowego i może być stosowana w całej gamie innych wypieków. Ponieważ wielkość rynku żywności bezglutenowej ma osiągnąć 8,3 miliarda USD w 2025 roku, przewiduje się, że popyt na babkę płesznik wzrośnie.

Roślina jest bardzo podatna na zmiany warunków środowiskowych i choroby, co wpływa nie tylko na plon, ale także na cenę i jakość tego cennego surowca.

„Do tej pory wysiłki mające na celu poprawę jakości i ilości łusek psyllium były utrudnione przez brak genomu referencyjnego” – powiedział dr James Cowley z University of Adelaide, który jest również z School of Agriculture, Food and Wine i współ- jest autorem tego badania.

Warto przeczytać!  Podejście polegające na edycji genów ukierunkowane na płuca okazuje się obiecujące w badaniach przedklinicznych

„Rozwój wysokiej jakości Babka jajowata Genom referencyjny nie tylko pomoże ulepszyć programy hodowlane, ale także wesprze eksperymenty laboratoryjne, aby lepiej zrozumieć, jak zbudowane są węglowodany w roślinach, abyśmy mogli dostosować je do zastosowań spożywczych i farmaceutycznych”.

Pierwsza autorka, dr Lina Herliana, przeprowadziła te badania, robiąc doktorat na kampusie Waite University of Adelaide.

„Przewidujemy, że dostępność tego genomu referencyjnego doprowadzi do opracowania nowych odmian o wyższych plonach, które lepiej przystosują się do warunków środowiskowych. To ustabilizuje produkcję wyrobów z psyllium oraz ceny nasion czy łusek – mówi dr Herliana.

Długoterminowy projekt mający na celu zrozumienie fundamentalnej biologii psyllium był wspierany przez Australijską Radę ds. Badań Naukowych Centre of Excellence and Linkage Project.

Oczekuje się, że odkrycie to przyspieszy dalsze badania nad genetycznym doskonaleniem i hodowlą psyllium.




Źródło