Zdrowie

Obalamy 6 powszechnych mitów na temat używania kuchenki mikrofalowej

  • 23 marca, 2024
  • 5 min read
Obalamy 6 powszechnych mitów na temat używania kuchenki mikrofalowej


Autor: Pakhi Rewri Zaktualizowano: 23 marca 2024 r

Ludzie wynaleźli wiele urządzeń kuchennych, aby ułatwić proces gotowania. Jednym z takich wynalazków, który zmienił życie kucharzy od czasu jego wynalezienia, jest kuchenka mikrofalowa. Ten wielofunkcyjny i wspaniały sprzęt często budził wiele kontrowersji ze względu na jego potencjalne szkody.

Kuchenka mikrofalowa została wynaleziona w 1945 roku przez amerykańskiego inżyniera. Ideą wynalazku było wykorzystanie energii elektromagnetycznej do natychmiastowego podgrzania żywności bez użycia kuchenki gazowej lub bezpośredniego ogrzewania. Był to nie tylko rewolucyjny wynalazek dla osób, które chciały zaoszczędzić czas podczas gotowania, ale był także świetny dla naiwnych kucharzy, którzy chcieli spróbować swoich sił w gotowaniu, ale jednocześnie zachować bezpieczeństwo.

Po wynalezieniu stało się natychmiastowym hitem i prawie każde gospodarstwo domowe w Ameryce miało kuchenkę mikrofalową. Powoli jego popularność rozprzestrzeniła się na resztę krajów, a obecnie w Indiach podstawą jest także kuchenka mikrofalowa. Jednak w ciągu ostatnich kilku lat wiele osób zwróciło uwagę na potencjalne ryzyko związane z używaniem kuchenki mikrofalowej. Wiele z tych założeń jest błędnych i nie należy w nie wierzyć. W tym artykule znajdziesz listę mitów związanych z mikrofalami, od których należy się trzymać z daleka.

* Mikrofale zabijają składniki odżywcze

Kuchenka mikrofalowa zabija składniki odżywcze w żywności to bardzo mylące stwierdzenie na temat mikrofal, które ludzie często słyszą lub czytają. Należy pamiętać, że narażenie na wszelkiego rodzaju ciepło prowadzi do rozkładu różnych składników odżywczych. Oznacza to, że podczas gotowania warzyw lub jedzenia na parze składniki odżywcze są nadal narażone na działanie tego samego rodzaju ciepła, które prowadzi do ich rozkładu, jak w przypadku kuchenki mikrofalowej. W artykule opublikowanym przez Harvard Health zatytułowanym „Gotowanie w mikrofalówce i odżywianie” omówiono, że ponieważ mikrofale podgrzewają żywność bardzo krótko, ilość składników odżywczych, które są zabijane i rozkładane, jest bardzo minimalna w porównaniu do innych sposobów gotowania żywności.

Warto przeczytać!  W Chinach wzrasta liczba krztusiec, powodujący kilkanaście zgonów

* Kuchenka mikrofalowa może powodować raka

Kolejnym bardzo powszechnym mitem związanym ze stosowaniem mikrofal jest fakt, że mogą one powodować rozwój komórek nowotworowych w organizmie. Cóż, jest to kolejne nieporozumienie, ponieważ konstrukcja kuchenki mikrofalowej gwarantuje, że promieniowanie pozostaje bezpiecznie we wnętrzu. Promieniowanie elektromagnetyczne emitowane przez kuchenki mikrofalowe jest podobne do promieniowania emitowanego przez ekrany telewizorów, ekrany laptopów i radia. Na pewno nie jest to szkodliwe dla zdrowia. Jak wynika z raportu opublikowanego przez Cancer Council, kuchenki mikrofalowe wykorzystują niejonizujące rodzaje promieniowania, które mogą podgrzewać żywność bez negatywnego na nią wpływu.

* Korzystanie z kuchenek mikrofalowych jest ograniczone

Jeśli chodzi o użyteczność kuchenek mikrofalowych, większość ludzi uważa, że ​​kuchenki mikrofalowe służą wyłącznie do podgrzewania i pieczenia. Niektórzy ludzie lubią go również używać do celów grillowania. Ale w rzeczywistości kuchenki mikrofalowe są dość wielofunkcyjne i mogą wykonywać wiele prac związanych z gotowaniem. Inwestycja w dobrą kuchenkę mikrofalową konwekcyjną zapewnia dużą wszechstronność i umożliwia pieczenie ciast, ciasteczek i chleba, a nawet gotowanie na różnych rodzajach potraw. Kuchenki mikrofalowe można wykorzystać do przygotowania pysznych omletów, a nawet do ugotowania ryżu. Nie tylko oszczędza czas, ale także jest bezpieczny w gotowaniu, ponieważ nie wymaga bezpośredniego narażenia na ciepło.

Warto przeczytać!  Oddychaj swobodnie, żyj swobodnie – Światowy Dzień Astmy – Statetimes

* Kuchenki mikrofalowe są drogie

Kupując kuchenkę mikrofalową, ludzie liczą nie tylko początkowe wydatki związane z zakupem, ale także miesięczne zużycie energii elektrycznej. Jest to powód, dla którego często preferuje się konwencjonalną kuchenkę gazową zamiast kuchenki mikrofalowej, ponieważ panuje błędne przekonanie, że kuchenki mikrofalowe zużywają dużo energii elektrycznej. Jednakże kuchenki mikrofalowe są bardzo energooszczędne, ponieważ ugotowanie czegoś w kuchence mikrofalowej zajmuje tylko niewielką ilość czasu w porównaniu z gotowaniem tego samego jedzenia na kuchence gazowej. Na rynku można również znaleźć wiele energooszczędnych kuchenek mikrofalowych, które zużywają mniej energii elektrycznej i zapewniają tę samą moc wyjściową.

* Woda w kuchence mikrofalowej jest szkodliwa

Innym powszechnym błędnym przekonaniem dotyczącym mikrofal jest to, że woda podgrzana w kuchence mikrofalowej nie nadaje się do spożycia i może również zmieniać DNA. Nie ma podstaw naukowych na poparcie tego mitu i nie należy w niego wierzyć. Woda podgrzana w kuchence mikrofalowej jest bezpieczna do spożycia i może być spożywana zarówno przez ludzi, jak i zwierzęta. Przed wypiciem należy pozwolić wodzie odpocząć przez pewien czas, ponieważ woda w kuchence mikrofalowej może czasami stać się bardzo gorąca. Należy upewnić się, że woda jest gotowana w kubkach nadających się do kuchenki mikrofalowej i w czymś, co nie jest najlepiej plastikowe, aby uniknąć problemów zdrowotnych.

Warto przeczytać!  Model AI może dokładnie ocenić PTSD u kobiet po porodzie

* Kuchenka mikrofalowa gotuje jedzenie nierównomiernie

Wiele razy ludzie zauważają, że żywność gotowana w kuchence mikrofalowej nie ma równej konsystencji i powierzchni. W rezultacie lubią wierzyć, że kuchenka mikrofalowa ma pewne gorące punkty, przez co jedzenie gotuje się nierównomiernie. Cóż, nie jest to prawdą we wszystkich przypadkach. Potrawy o nieregularnym lub złożonym działaniu często są nierównomiernie ugotowane. Jednak w przypadku potraw o równej powierzchni powierzchnia pozostaje dość jednolita, a cała żywność zostaje ugotowana jednakowo.


Źródło