Zdrowie

Objadanie się śmieciowym jedzeniem może prowadzić do problemów z pamięcią lub udaru mózgu Zdrowie

  • 23 maja, 2024
  • 4 min read
Objadanie się śmieciowym jedzeniem może prowadzić do problemów z pamięcią lub udaru mózgu  Zdrowie








pexels-valeriya-1639565

Zdjęcie: Valeria Boltneva za pośrednictwem Pexels




Autor: Stephen Beech za pośrednictwem SWNS

Wyniki nowych badań pokazują, że osoby objadające się niezdrowym jedzeniem, takim jak chipsy i ciastka, są bardziej narażone na problemy z pamięcią w późniejszym życiu.

Z badania opublikowanego w czasopiśmie Neurology wynika, że ​​spożywanie większej ilości ultraprzetworzonej żywności również zwiększa ryzyko udaru w porównaniu ze spożywaniem mniejszej ilości przetworzonej żywności.

Żywność ultraprzetworzona ma wysoką zawartość dodatku cukru, tłuszczu i soli, a niską zawartość białka i błonnika. Przykłady obejmują szynkę, kiełbaski, hamburgery, lody, chipsy, chleb produkowany masowo, płatki śniadaniowe, fasolkę po bretońsku w puszkach. ciastka, napoje gazowane, jogurty o smaku owocowym, zupy błyskawiczne i niektóre napoje alkoholowe, takie jak rum.

Do nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności zaliczają się mięsa, takie jak proste kawałki wołowiny, wieprzowiny i kurczaka, a także owoce i warzywa.

Amerykańscy naukowcy twierdzą, że ich odkrycia nie dowodzą, że jedzenie ultraprzetworzonej żywności powoduje problemy z pamięcią i myśleniem lub udar, a raczej badanie jedynie wykazuje związek.

Autorka badania, profesor Taylor Kimberly, powiedziała: „Chociaż zdrowa dieta jest ważna dla utrzymania zdrowia mózgu osób starszych, najważniejsze wybory żywieniowe dla mózgu pozostają niejasne.

„Odkryliśmy, że zwiększone spożycie ultraprzetworzonej żywności wiązało się z wyższym ryzykiem zarówno udaru, jak i zaburzeń funkcji poznawczych, a związek między ultraprzetworzoną żywnością a udarem był większy wśród czarnych uczestników badania”.







pexels-cottonbro-3944308

Zdjęcie: studio Cottonbro za pośrednictwem Pexels




Zespół badawczy obserwował ponad 30 000 uczestników w wieku 45 lat i starszych średnio przez 11 lat. Wypełniali kwestionariusze dotyczące tego, co jedli i pili.

Naukowcy ustalili, ile ultraprzetworzonej żywności zjadali ludzie, obliczając gramy dziennie i porównując je z gramami dziennie innych produktów spożywczych, aby uzyskać procent ich dziennej diety.

Odsetek ten obliczono na cztery grupy, od żywności najmniej przetworzonej do żywności najbardziej przetworzonej.

Naukowcy zbadali 14 175 uczestników pod kątem pogorszenia funkcji poznawczych i 20 243 uczestników pod kątem udaru. W obu grupach nie występowały zaburzenia funkcji poznawczych ani udar.

Do końca badania u 768 osób zdiagnozowano zaburzenia funkcji poznawczych, a u 1108 osób doszło do udaru mózgu.

W przypadku osób z grupy poznawczej osoby, u których wystąpiły problemy z pamięcią i myśleniem, spożywały 25,8% swojej diety w żywność ultraprzetworzoną, w porównaniu z 24,6% w przypadku osób, u których nie wystąpiły problemy poznawcze.







Pexels-Leigh-Patrick-14477-298217

Zdjęcie: Leigh Patrick za pośrednictwem Pexels


Po uwzględnieniu wieku, płci, wysokiego ciśnienia krwi i innych czynników, które mogą mieć wpływ na ryzyko demencji, zespół odkrył, że 10-procentowy wzrost ilości spożywanej ultraprzetworzonej żywności wiązał się z 16-procentowym większym ryzykiem zaburzeń poznawczych.

Odkryli również, że spożywanie większej ilości nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności wiązało się z o 12% niższym ryzykiem zaburzeń funkcji poznawczych.

Osoby, które w trakcie badania doznały udaru, spożywały 25,4% swojej diety składającej się z ultraprzetworzonej żywności, w porównaniu do 25,1% w przypadku osób, które nie miały udaru.

Po skorygowaniu naukowcy odkryli, że większe spożycie ultraprzetworzonej żywności powiązano z ośmioprocentowym wzrostem ryzyka udaru, podczas gdy większe spożycie nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności powiązano z dziewięcioprocentowym zmniejszeniem ryzyka udaru.

Z ustaleń wynika, że ​​wpływ spożycia ultraprzetworzonej żywności na ryzyko udaru był większy w przypadku osób rasy czarnej – względny wzrost ryzyka udaru wynosił 15%.

Kimberly ze szpitala Massachusetts General Hospital w Bostonie powiedziała: „Nasze odkrycia pokazują, że stopień przetworzenia żywności odgrywa ważną rolę w ogólnym zdrowiu mózgu”.

Dodał: „Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki i lepiej zrozumieć, które składniki żywności lub przetwarzania w największym stopniu przyczyniają się do tych efektów”.


Źródło

Warto przeczytać!  Światowy Dzień Nerek 2024: Zrozumienie czynników ryzyka chorób nerek