Nauka i technika

Od zbioru do filiżanki – nowa mapa genetyczna może sprawić, że Twoja poranna kawa będzie bardziej odporna na zmiany klimatyczne

  • 14 lutego, 2024
  • 5 min read
Od zbioru do filiżanki – nowa mapa genetyczna może sprawić, że Twoja poranna kawa będzie bardziej odporna na zmiany klimatyczne


Nowa mapa genetyczna rośliny kawy arabica, kawa arabikamoże pomóc hodowcom w opracowaniu browarów bardziej odpornych na warunki klimatyczne.

Kawa jest drugim najczęściej spożywanym napojem na świecie – każdego dnia wypija się ponad 2 miliardy filiżanek. To także cenny towar, a w 2023 roku wartość światowego rynku przekroczyła 93 miliardy dolarów (74 miliardy funtów).

Dzięki doskonałemu, gładkiemu smakowi i wielu wybornym odmianom ziarna kawy arabica stanowią około 60–70% światowej produkcji kawy. Uprawa kawy zapewnia także bezpośrednie źródła utrzymania 25 milionom rolników rodzinnych, a kolejne 100 milionów osób zajmuje się przetwarzaniem i sprzedażą detaliczną kawy.

Jednak w wielu częściach świata uprawy kawy są również zagrożone zmianami klimatycznymi i musimy zastosować hodowlę, aby pomóc uprawom dostosować się do nowych warunków, a także uprawiać je na obszarach mniej podatnych na czynniki takie jak susza.

Badanie to może pomóc w produkcji odmian kawy zapewniających wyższe plony i większą odporność na zmiany klimatyczne. Te nowe spostrzeżenia nie mogły pojawić się w ważniejszym momencie dla upraw kawy.

Sekrety genetyki kawy

Przełomowe badanie przeprowadzone przez międzynarodową grupę naukowców odkryło zaskakujące czynniki genetyczne, które leżą u podstaw różnorodności setek odmian kawy arabica uprawianych na całym świecie. Nowa praca, kierowana przez zespół z Uniwersytetu w Udine we Włoszech, ujawnia również zaskakujące podobieństwa między genetyką kawy a innymi ważnymi uprawami, w tym ziemniakami, kapustnymi i pszenicą.

Warto przeczytać!  Nowa szczepionka MenB zwiastuje zastosowanie szczepionek genetycznych do zwalczania chorób bakteryjnych

Uprawy te nazywane są tetraploidami, ponieważ mają cztery kopie każdego genu zamiast dwóch kopii (po jednej od każdego rodzica) występujących u ludzi i prawie wszystkich innych zwierząt. Jak pokazano poniżej, genom Arabiki zawiera jedenaście grup chromosomów, z których każda zawiera po dwie kopie od każdego z rodziców. kawa canephora na niebiesko i kawa eugenioides w zielonym. W niektórych przypadkach części niebieskich i zielonych segmentów chromosomów zostały pomieszane.

Niebieskie i zielone linie graficzne przedstawiające cztery z każdego chromosomu
Graficzne przedstawienie c. genom arabiki. Niebieskie i zielone pionowe paski przedstawiają chromosomy pochodzące z c. canephora i c. eugenioides, odpowiednio.
Scalabrin i in., 2024, Nature Communications, CC BY

W przeciwieństwie do roślin jadalnych, takich jak pszenica czy ziemniak, które przez dziesięciolecia lub stulecia były intensywnie hodowane w celu uzyskania odmian odpornych na suszę i szkodniki – kawa pozostaje w tyle pod względem stosowania nowoczesnych metod hodowli.

Obejmuje to stosowanie bardziej precyzyjnych technik opartych na DNA, takich jak edycja genomu, która polega na wprowadzaniu zmian w DNA. Metody te, stosowane również w medycynie, umożliwiają identyfikację i precyzyjną manipulację częściami genomu lub kodu genetycznego rośliny uprawnej w celu poprawy wielu aspektów wydajności.

Warto przeczytać!  Sztandarowy pionier ujawnia terapie Empress, które zrewolucjonizują odkrywanie leków, wykorzystując moc genetyki do identyfikacji leków małocząsteczkowych

Dysponując bardziej szczegółowymi informacjami na temat składu genetycznego kawy, badacze mogą zacząć wykorzystywać te metody do ulepszania odmian kawy. Jednym z problemów związanych z kawą arabica jest to, że nasze obecne odmiany nie są zbyt różnorodne.

Istnieje jednak wiele dzikich gatunków kawy, które są bardzo zróżnicowane, a jednym z celów będzie wytworzenie bardziej odpornych hybryd pomiędzy gatunkami dzikimi i uprawnymi. Umożliwi to hodowcom produkcję szerszej gamy odmian kawy, które będą mogły rozwijać się w wielu różnych regionach świata.

Kawa odporna na klimat?

W 2022 r. szwajcarskie badanie wykazało, że uprawy kawy arabiki stoją w obliczu bezprecedensowych zagrożeń wynikających ze zmiany klimatu, które mogą poważnie wpłynąć na główne regiony uprawne, takie jak Brazylia i Etiopia. Części tych regionów mogą nie nadawać się do uprawy kawy ze względu na zwiększoną częstość występowania suszy i zagrożenie ze strony nowych szkodników lub chorób.

Hodowcy już stosują zaawansowane metody uprawy innych roślin odpornych na suszę. W przyszłości będzie można je zastosować do kawy. Rzeczywiście, wcześniejsze prace w Portugalii i Ameryce Łacińskiej wykazały już, że nowe odmiany hybrydowe z Timoru Wschodniego charakteryzowały się użyteczną odpornością na choroby i formą zwiększonego wigoru zwaną heterozją.

Warto przeczytać!  Co to jest słaba postawa stopy i czy powoduje twoje haluksy? Oto jak przekwalifikować stopy

Ta nowa wiedza poszerzy możliwości produkcji nowatorskich hybryd kawy odpowiednich dla takich lokalizacji jak Indie i Nowa Kaledonia, gdzie mogłyby stanowić nową uprawę dla rolników.

Chociaż uprawy kawy stoją w obliczu poważnych zagrożeń wynikających ze zmiany klimatu, pocieszające jest to, że jesteśmy teraz w stanie zrozumieć wspaniałą złożoność genetyczną roślin kawy z niespotykaną dotąd szczegółowością. Nowa wiedza genetyczna może również doprowadzić do opracowania nowych smaków, które jeszcze bardziej urozmaicą atrakcyjność kaw w różnych regionach świata.

Wraz z opracowaniem bardziej precyzyjnych narzędzi hodowlanych umożliwiających produkcję bardziej odpornych odmian, kawa może rozpocząć nową erę zarówno dla rolników, jak i konsumentów.


Źródło