Rozrywka

Ogłoszono finalistów James Beard Award

  • 29 marca, 2023
  • 8 min read
Ogłoszono finalistów James Beard Award


Uwaga redaktora: (Zapisz się do Cotygodniowego biuletynu CNN Travel Unlocking the World. Otrzymuj najświeższe informacje o lotnictwie, jedzeniu i piciu, miejscach pobytu i innych wydarzeniach związanych z podróżowaniem.)

(CNN) Domowe wędliny i ręcznie robiony makaron, trzydaniowe amerykańskie menu, w którym błyszczą francuskie techniki, oraz inspirowane sezonowo ośmiodaniowe menu degustacyjne to tylko niektóre propozycje nominowanych do jednego z najwyższych kulinarnych wyróżnień na świecie — James Beard Awards.

Fundacja Jamesa Bearda ogłosiła w środę w Nashville finalistów konkursu Restaurant and Chef Awards 2023. Zwycięzców w kategoriach restauracja i szef kuchni poznamy 5 czerwca podczas ceremonii w Lyric Opera w Chicago.

Dla wielu osób w branży uznanie następuje po kilku trudnych latach.

„To było okropne kilka ostatnich lat i było to bardzo trudne dla restauracji i wszyscy zrobiliśmy, co w naszej mocy. I myślę, że wszyscy jesteśmy w pewnym sensie zszokowani i wdzięczni, że wciąż tu jesteśmy” – powiedziała Jennifer Uygur, która jest współwłaścicielką nominowanej do nagrody Outstanding Restaurant Lucia w Dallas wraz z mężem, szefem kuchni Davidem Uygurem.

Uygur powiedziała, że ​​kategoria, w której jej restauracja została nominowana, ma szczególne znaczenie w świetle trudnych czasów pandemii Covid-19.

„Myślę, że najfajniejszą rzeczą w tym jest to, że jest przeznaczony dla Znakomitej Restauracji i to jest cały zespół … nie możemy tego zrobić bez przodu domu, tyłu domu, wszystkich, aby stworzyć całe doświadczenie ”.

To poczucie pracy zespołowej zostało powtórzone przez właścicieli Copine, restauracji w Seattle, która przygotowuje współczesną kuchnię amerykańską przy użyciu klasycznych francuskich technik.

„Po prostu zdajesz sobie sprawę, że społeczność i personel są naprawdę wszystkim”, powiedziała Jill Kinney, która prowadzi Copine ze swoim mężem, szefem kuchni Shaunem McCrainem. – Chodzi mi o to, że nie możesz tego zrobić sam.

Lucia i Copine dołączają do trzech kolejnych finalistów w kategorii Outstanding Restaurant: Coracora w West Hartford, Connecticut, Friday Saturday Sunday w Filadelfii i Mita’s w Cincinnati.

Ostatnie zmiany w nagrodach

Finalistów wybrano w ponad 20 kategoriach, w tym w nowej nagrodzie za wybitną piekarnię. Dwie piekarnie z Teksasu — La Casita Bakeshop w Richardson i Kuluntu Bakery w Dallas — znalazły się wśród pięciu finalistów w tej kategorii.



Lucia w Dallas specjalizuje się w ręcznie robionym makaronie i domowym mięsie. To finalista konkursu na Wybitną Restaurację.

„Nagrody Jamesa Bearda nagradzają wybitne osiągnięcia i wyjątkowy talent kulinarny, a także wszystkich tych, którzy wykonują niesamowitą pracę na rzecz naszych społeczności i szerszego systemu żywnościowego. Tegoroczni nominowani, zwycięzcy i wyróżnieni są tego inspirującym przykładem” — powiedziała Clare Reichenbach, dyrektor generalny Fundacji Jamesa Bearda.

Warto przeczytać!  Horoskop na dziś: prognoza astrologiczna na 15 czerwca 2024 r. | Astrologia

Ubiegłoroczne nagrody były pierwszymi przyznanymi w ramach nowych zasad i procedur oraz nowego kodeksu etycznego, wywołanego zarzutami o złe zachowanie szefów kuchni i brak różnorodności.

Wielu w branży ma nadzieję, że kultura restauracyjna również się zmieni.

Chad Williams, szef kuchni w finale Outstanding Restaurant w piątek w sobotę w niedzielę, powiedział w wywiadzie udzielonym w środę, że liderzy mają okazję pomyśleć o tym, przez co przeszli, wspinając się po szczeblach kariery i upewniając się, że inni ludzie nie muszą koniecznie przechodzić. To.”

„Pojawiłem się w kuchniach nagrodzonych gwiazdką Michelin i… były agresywne, a wiele z tego, co czyniło je świetnymi, to nie postawy, które tam były wpychane… są inne sposoby, aby to zrobić” – powiedział Williams.

„Starając się utrzymać naszą reputację i wypuszczać wspaniałe jedzenie, stoją za tym ludzie, o których trzeba dbać”.

Nagrody w wielu kluczowych kategoriach zostały nagle odwołane w 2020 r. i zostały wstrzymane w 2021 r. w związku z pandemią w branży i pracami fundacji nad nowymi ramami.

W 2023 roku zmieniono strukturę ciała głosującego, łącząc obowiązki skautingu i degustacji dla sędziów.

Organizacja non-profit James Beard Foundation została założona ponad 30 lat temu, krótko po śmierci „pionierskiego smakosza” Jamesa Bearda, „aby celebrować, wspierać i podnosić na duchu ludzi stojących za amerykańską kulturą kulinarną”.

Pierwsza ceremonia wręczenia nagród odbyła się w 1991 roku.

Beard był gospodarzem „I Love to Eat”, pierwszego programu kulinarnego w telewizji sieciowej w 1946 roku i został nazwany „Dean of American Cookery” przez The New York Times w 1954 roku.



Niki Nakayama z n/naka w Los Angeles jest nominowana do nagrody dla najlepszego szefa kuchni.

Wybierz finalistów James Beard Restaurant i Chef Awards 2023

Wybitny szef kuchni

Rachel Miller, bar z makaronem Nightshade, Lynn, MA

Niki Nakayama, n/naka, Los Angeles, Kalifornia

Erik Ramirez, Llama Inn, Brooklyn, NY

Rob Rubba, Oyster Oyster, Waszyngton, DC

Hajime Sato, Sozai, Clawson, MI



Piątek, sobota, niedziela w Filadelfii serwuje inspirowane sezonowo ośmiodaniowe menu degustacyjne.

Znakomita restauracja

Copine, Seattle, Waszyngton

Coracora, West Hartford, Connecticut

Piątek Sobota Niedziela, Filadelfia, Pensylwania

Lucia, Dallas, Teksas

Mita’s, Cincinnati, Ohio



Nominowana do nagrody „Outstanding Restaurant” restauracja Mita’s w Cincinnati koncentruje się na potrawach z Hiszpanii i Ameryki Łacińskiej.

Najlepsza nowa restauracja

Warto przeczytać!  Jak „Speak Now” Taylor Swift stało się wersją „przerażającą”.

Causa, Waszyngton, DC

Departament Kultury, Nowy Jork, NY

Don Artemio Mexican Heritage, Fort Worth, Teksas

Kann, Portland, Oregon

Lupi & Iris, Milwaukee, WI

Neng Jr., Asheville, Karolina Północna

Nolia, Cincinnati, Ohio

Obélix, Chicago, IL

Restauracja Beatrice, Dallas, Teksas

Tatemo, Houston, Teksas

Wschodzący szef kuchni

Damarr Brown, Cnota, Chicago, IL

Rashida Holmes, Bridgetown Roti, Los Angeles, CA

Serigne Mbaye, Dakar NOLA, Nowy Orlean, Luizjana

Charlie Mitchell, Clover Hill, Brooklyn, NY

Amanda Shulman, Her Place Supper Club, Filadelfia, Pensylwania

Znakomita piekarnia

Lody i wyroby cukiernicze Angelo Brocato, Nowy Orlean, Luizjana

La Casita Bakeshop, Richardson, Teksas

Piekarnia Kuluntu, Dallas, Teksas

Yoli Tortilleria, Kansas City, MO

Zak the Baker, Miami, Floryda

Wybitny cukiernik lub piekarz

Veronika Gerasimova, Cukiernia Veroniki, Billings, MT

Elaine Uykimpang Bentz, Café Mochiko, Cincinnati, OH

Vince Bugtong, ABACA, San Francisco, Kalifornia

Margarita Manzke, Republika, Los Angeles, Kalifornia

Shawn McKenzie, Café Cerés, Minneapolis, Minnesota

Najlepsi kucharze

Najlepszy szef kuchni: Kalifornia

Gilberto Cetina Jr., Holbox, Los Angeles, Kalifornia

Kyle i Katina Connaughton, SingleThread, Healdsburg, Kalifornia

Brandon Hayato Go, Hayato, Los Angeles, Kalifornia

Justin Pichetrungsi, Anajak Thai, Sherman Oaks, Kalifornia

Carlos Salgado, Taco María, Costa Mesa, Kalifornia

Najlepszy szef kuchni: Great Lakes (IL, IN, MI, OH)

Omar Anani, Saffron De Twah, Detroit, MI

Diana Dávila, Mi Tocaya Antojería, Chicago, IL

Tim Flores i Genie Kwon, Kasama, Chicago, IL

Andy Hollyday, Selden Standard, Detroit, MI

Sarah Welch, szpik, Detroit, MI

Najlepszy szef kuchni: Mid-Atlantic (DC, DE, MD, NJ, PA, VA)

Jesse Ito, Royal Sushi, Filadelfia, Pensylwania

Dionicio Jiménez, Cantina La Martina, Filadelfia, Pensylwania

Kate Lasky i Tomasz Skowroński, Apteka, Pittsburgh, PA

Michael Rafidi, Albi, Waszyngton, DC

Chutatip „Nok” Suntaranon, Kalaya, Filadelfia, Pensylwania

Najlepszy szef kuchni: Midwest (IA, KS, MN, MO, NE, ND, SD, WI)

Sanaa Abourezk, Sanaa’s Gourmet Mediterranean, Sioux Falls, SD

Gregory Leon, Amilinda, Milwaukee, WI

Francesco Mangano, Osteria Papavero, Madison, WI

Itaru Nagano i Andrew Kroeger, Fairchild, Madison, WI

David Utterback, Yoshitomo, Omaha, NE

Najlepszy szef kuchni: Mountain (CO, ID, MT, UT, WY)

Salvador Alamilla, Amano, Caldwell, ID

Michael Diaz de Leon, BRUTØ, Denver, CO

Suchada Johnson, Teton Thai, Teton Village, WY

Warto przeczytać!  Domniemane romanse Liama ​​​​Hemswortha znów zyskują na popularności na Twitterze po wydaniu „Flowers” ​​Miley Cyrus

Kris Komori, KIN, Boise, ID

Ali Sabbah, Mazza, Salt Lake City, UT

Najlepszy szef kuchni: stan Nowy Jork

Nasim Alikhani, Sofreh, Brooklyn, NY

Mary Attea, The Musket Room, Nowy Jork, NY

Amanda Cohen, Dirt Candy, Nowy Jork, NY

Shaina Loew-Banayan, Cafe Mutton, Hudson, NY

Junghyun Park, Atomix, Nowy Jork, NY

Najlepszy szef kuchni: Northeast (CT, MA, ME, NH, RI, VT)

Valentine Howell, Krasi, Boston, MA

Christian Hunter, Community Table, New Preston, Connecticut

Sherry Pocknett, Sly Fox Den Too, Charlestown, RI

Yisha Siu, Yunnan Kitchen, Boston, MA

Renee Touponce, port zawinięcia, Mystic, CT

Najlepszy szef kuchni: Northwest and Pacific (AK, HI, OR, WA)

Joshua Dorcak, MAS, Ashland, OR

Vince Nguyen, Berlu, Portland, Oregon

Thomas Pisha-Duffly, Gado Gado, Portland, Oregon

Beau Schooler, In Bocca Al Lupo, Juneau, AK

Aaron Verzosa, Archipelag, Seattle, WA

Najlepszy szef kuchni: południowy wschód (GA, KY, NC, SC, TN, WV)

Sam Fore, Tuk Tuk Sri Lanki Bites, Lexington, KY

Josh Habiger, Bastion, Nashville, TN

Sam Hart, Counter-, Charlotte, Karolina Północna

Terry Koval, Jeleń i gołąb, Decatur, GA

Paul Smith, 1010 Bridge, Charleston, Wirginia Zachodnia

Najlepszy szef kuchni: południe (AL, AR, FL, LA, MS, PR)

Ana Castro, Lengua Madre, Nowy Orlean, Luizjana

Timothy Hontzas, restauracja Johnny’s, Homewood, AL

Henry Moso, Kabooki Sushi, Orlando, Floryda

Alex Perry i Kumi Omori, Vestige, Ocean Springs, MS

Natalia Vallejo, Cocina al Fondo, San Juan, PR

Najlepszy szef kuchni: Southwest (AZ, NM, NV, OK)

Oscar Amador, Anima by EDO, Las Vegas, NV

Kaoru Azeuchi, KAISEKI YUZU, Las Vegas, NV

Andrew Black, szary sweter, Oklahoma City, OK

Jeff Chanchaleune, Ma Der Lao Kitchen, Oklahoma City, OK

Justin Pioche, Pioche Food Group, Upper Fruitland (Doolkai), Navajo Nation, Nowy Meksyk

Najlepszy szef kuchni: Teksas

Reyna Duong, Sandwich Hag, Dallas, Teksas

Benchawan Jabthong Painter, Street to Kitchen, Houston, TX

Emiliano Marentes, ELEMI, El Paso, Teksas

John Russ, Clementine, San Antonio, Teksas

Ernest Servantes i David Kirkland, Burnt Bean Co., Seguin, Teksas

Odwiedź witrynę Fundacji Jamesa Bearda, aby dowiedzieć się więcej pełna lista finalistów 2023, w tym wybitnego restauratora, wybitnej gościnności, wybitnego baru oraz wybitnego wina i napojów.


Źródło