Ogranicz cukier, sól, unikaj suplementów białkowych: nowe wytyczne dietetyczne ICMR
Indyjska Rada ds. Badań Medycznych (ICMR) opublikowała w środę zestaw wytycznych żywieniowych dla Hindusów.
Zgodnie z wytycznymi mającymi na celu zaspokojenie zapotrzebowania na niezbędne składniki odżywcze i zapobieganie chorobom niezakaźnym obowiązującymi w tym kraju, około 56,4% całkowitego obciążenia chorobami w Indiach wynika z niezdrowych nawyków żywieniowych.
Narodowy Instytut Żywienia (NIN) podlegający najwyższemu organowi badawczemu ds. zdrowia, który po 13 latach zmienił wytyczne, stwierdził, że zdrowa dieta i aktywność fizyczna mogą w znacznym stopniu zmniejszyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca (CHD) i nadciśnienia (wysokie ciśnienie krwi) oraz zapobiegają aż do 80% cukrzycy typu 2.
„Znacznej części przedwczesnych zgonów można uniknąć, prowadząc zdrowy tryb życia” – stwierdzono.
148-stronicowy raport, zawierający 17 wytycznych, zaleca ograniczenie stosowania oleju kuchennego na rzecz pozyskiwania kwasów tłuszczowych z orzechów, nasion oleistych i owoców morza.
Instytut dodał, że duże spożycie wysoko przetworzonej żywności zawierającej cukry i tłuszcze, w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej i ograniczonym dostępem do zróżnicowanej żywności, doprowadziło do niedoborów mikroelementów i problemów z nadwagą w kraju.
Wśród wielu wytycznych organizm zalecał ograniczenie spożycia soli, umiarkowane spożywanie olejów i tłuszczów, odpowiednią aktywność fizyczną oraz minimalizację cukru i ultraprzetworzonej żywności. Mówiło się, że Hindusi powinni spożywać 20-25 gramów cukru dziennie, ponieważ pochodzi on z naturalnych węglowodanów.
Wytyczne dietetyczne dla Indian (DGI), opracowane przez dr Hemalathę R, dyrektor ICMR-NIN, zostały poddane kilku recenzjom naukowym.
Dr Rajiv Bahl, dyrektor generalny ICMR, powiedział: „Cieszę się, że wytyczne te okazały się bardzo przydatne w kontekście zmieniającego się scenariusza żywnościowego w Indiach, dodając praktyczne przesłania i sugestie dotyczące postępowania w zakresie bezpieczeństwa żywności, wybierając żywność minimalnie przetworzoną, znaczenie etykiet żywności i aktywność fizyczna.”
NIN nalegała również, aby ludzie „unikali suplementów białkowych” również w celu budowania masy ciała. Stwierdzono, że długotrwałe przyjmowanie dużych ilości odżywek białkowych lub spożywanie koncentratów wysokobiałkowych wiąże się z potencjalnymi zagrożeniami, takimi jak utrata minerałów w kościach i uszkodzenie nerek.
Wyniki badań wskazują, że suplementacja białka w diecie wiąże się jedynie z niewielkim wzrostem siły i rozmiaru mięśni podczas długotrwałego treningu ćwiczeń oporowych (RET) u zdrowych dorosłych.
Poziom spożycia białka większy niż 1,6 g/kg masy ciała/dzień nie przyczynia się dalej do przyrostów wywołanych RET.
Stwierdzono w nim również, że cukier powinien stanowić mniej niż 5% całkowitego spożycia energii, a zbilansowana dieta powinna dostarczać nie więcej niż 45% kalorii ze zbóż i prosa oraz do 15% kalorii z roślin strączkowych, fasoli i mięsa.
Pozostała część kalorii powinna pochodzić z orzechów, warzyw, owoców i mleka. Wytyczne mówią, że całkowite spożycie tłuszczu powinno być mniejsze lub równe 30% energii.