Oldschoolowa mieszanka napojów, która ulepszy domowe skrzydełka
Skrzydełko z kurczaka jest synonimem uczt z okazji Dnia Game Day, przydomowych przysmaków i półmisków z próbnikami barowymi, ale dziś ten popularny dodatek drobiowy osiągnął status kultowego jedzenia. Zapytaj kogokolwiek, jaki jest najlepszy rodzaj skrzydełka z kurczaka, a na pewno otrzymasz wiele odpowiedzi. Niektórzy lubią tradycyjny, pieczony w piekarniku sos Buffalo, inni lubią przepis na skrzydełka, które są lepkie i słodkie, ale są też puryści, którzy lubią skrzydełka nago.
Biorąc to pod uwagę, istnieje kilka niezaprzeczalnych cech doskonałego skrzydełka z kurczaka. Po pierwsze, powinny być wilgotne i soczyste w środku – a nie suche i rozgotowane. Powinny mieć również chrupiącą skórkę i chrupiącą skórkę. I choć sposób dodawania skrzydeł zależy od osobistych preferencji, mądrze jest wybrać powłokę, która będzie ciepła, słodka, dymna i z odrobiną posmaku.
Jak więc możesz mieć pewność, że jesz najlepsze skrzydełko z kurczaka? Stwórz je od podstaw! I do tego jest nieoczekiwany składnik, który wyróżni Twoje skrzydełka z kurczaka od całej reszty: Tang.
Przeczytaj więcej: 15 trików, dzięki którym zrobisz najbardziej chrupiące udka z kurczaka w historii
Smak to składnik, którego brakowało w Twoim suchym wcieraniu
Dodana do suchych przetarć lub sosów, mieszanka napojów w proszku o smaku pomarańczowym pomoże Ci przygotować idealnie zbilansowane skrzydełko. Tang jest obciążony cukrem (jest to pierwsza pozycja na liście składników), który nie tylko zapewnia przyjemnie słodki odcień, ale także pomaga karmelizować skórkę skrzydełek kurczaka, dzięki czemu kęs jest wyjątkowo kruchy.
Tang ma kilka innych właściwości, które czynią go szczególnie przyjaznym dla skrzydełek kurczaka. Jego pomarańczowy smak dobrze komponuje się z innymi tradycyjnymi przyprawami do grilla, takimi jak kminek, papryka, chili w proszku i chipotle, dzięki czemu jest naturalnym dodatkiem do każdej mieszanki przypraw. Proszek Tang jest również nieco kwaśny, co może dodać trochę dodatkowego zamka i przebić się przez bogactwo sosu lub nacierania. Ale to właśnie dodatek kwasu cytrynowego sprawia, że Tang jest najlepszym przyjacielem grillera. Ten powszechny dodatek do żywności może pomóc zmiękczyć mięso, poprawiając jego ogólny smak i konsystencję.
Jeśli chodzi o dodanie Tang do kolejnej porcji skrzydełek, możesz posypać proszek domowym suchym nacieraniem lub rozpuścić go w wodzie i dodać do sosu barbecue. Harmonia to nazwa gry, więc dodawaj ją stopniowo i pamiętaj, aby spróbować smaku, aby upewnić się, że nie przesadzisz.
Mieszanka napojów nie z tego świata
Każdy, kto urodził się w Ameryce po 1960 roku, najprawdopodobniej słyszał o Tangu. Mieszanka napojów w proszku była oryginalnym dziełem General Mills Food Corporation, wynalezionym w 1957 roku przez naukowca ds. żywności Williama A. Mitchella i chemika Williama Bruce’a Jamesa. Tang został zaprojektowany z myślą o konsumentach, którzy chcieli tańszej, trwalszej i bardziej praktycznej alternatywy dla świeżego soku pomarańczowego. Po dwóch latach prac mieszanka napojów o smaku pomarańczowym wreszcie zadebiutowała na rynku w 1959 r., ale nie znikła z półek.
Co więc było katalizatorem, który zapewnił popularność temu napojowi? No cóż, oczywiście lot kosmiczny. W 1962 roku astronauta John Glenn otrzymał zadanie przetestowania przyjaznego dla przestrzeni kosmicznej menu żywności, z którego inni astronauci mogliby korzystać podczas swoich podróży przy zerowej grawitacji. Tang umieścił tę listę, ponieważ NASA wierzyła, że lekki proszek może sprawić, że niesmaczna woda na pokładzie statku kosmicznego stanie się nieco smaczniejsza.
To, czy Glenn używał Tang, czy nie, jest przedmiotem dyskusji, ale fakt, że Tang wybrał się w podróż w zaświaty, był wszystkim, czego potrzebował General Mills, aby stworzyć swoją niezwykle popularną kampanię marketingową. Przez następną dekadę Tang nadal towarzyszył astronautom w kosmosie. Teraz twoją następną przyprawą może być nowa podróż Tanga.
Przeczytaj oryginalny artykuł na temat Daily Meal.