Ontario inwestuje ponad 343 mln USD w Ontario Agri-Food Innovation Alliance
Finansowanie pomoże w zarządzaniu zagrożeniami, takimi jak afrykański pomór świń
Rząd prowincji zainwestuje ponad 343 miliony dolarów w ciągu pięciu lat w Ontario Agri-Food Innovation Alliance, wyjątkową współpracę między University of Guelph, Ministerstwem Rolnictwa, Żywności i Spraw Wiejskich Ontario (OMAFRA) oraz Instytutem Badań Rolniczych w Ontario (ARIO).
Sojusz wykorzystuje wiedzę specjalistyczną U of G i łączy środowisko akademickie, rząd i przemysł, aby wspierać warty 47 miliardów dolarów sektor rolno-spożywczy Ontario za pomocą najnowocześniejszych badań i innowacji, szkoleń i usług laboratoryjnych.
„Uniwersytet w Guelph wyraża uznanie dla rządu Ontario za nieustanne wspieranie i wzmacnianie sektora rolno-spożywczego Ontario, łącząc przemysł, rząd i uniwersytety w celu stworzenia wyjątkowego, światowej klasy partnerstwa” — powiedziała rektor uniwersytetu, dr Charlotte Yates. „Korzystając z naszej wiedzy, uniwersytet wykorzystuje tę inwestycję rządową do ochrony zdrowia roślin i zwierząt, ochrony przed nowymi chorobami i wyzwaniami środowiskowymi, zabezpieczania dostaw żywności w Ontario i wspierania wiodących innowacji rolno-spożywczych”.
Sojusz zwiększa PKB Ontario o 1,4 miliarda dolarów i ma roczny wpływ ekonomiczny w wysokości około 120 milionów dolarów.
„Przyszłość sektora rolno-spożywczego prowincji rysuje się w jasnych barwach, a dzięki tej inwestycji nadal umożliwiamy Ontario bycie światowym liderem w badaniach i innowacjach w sektorze rolno-spożywczym”. powiedziała Lisa Thompson, minister rolnictwa, żywności i spraw wiejskich. „Kontynuując nasze wieloletnie partnerstwo z University of Guelph, nasz rząd demonstruje swoje zaangażowanie w infrastrukturę badań rolno-spożywczych Ontario, zapewniając rolnikom transfer wiedzy i wyniki badań w celu zwiększenia ich konkurencyjności teraz i w przyszłości”.
U of G i OMAFRA podzielają silne zaangażowanie w innowacje rolno-spożywcze, współpracując w celu generowania nowej wiedzy i wspierania sektora rolno-spożywczego od ponad wieku poprzez kolegia i instytucje założycielskie U of G.
Unikalna platforma Sojuszu obejmuje możliwości rozwijania wykwalifikowanych talentów, optymalizację sieci ośrodków badawczych prowincji w celu opracowywania rozwiązań dla gospodarstw rolnych dla producentów żywego inwentarza i upraw w Ontario oraz zarządzanie zagrożeniami dla produkcji żywności i bezpieczeństwa żywności, takimi jak afrykański pomór świń.
„Odnowienie tej przełomowej umowy umożliwia naukowcom z U of G dalsze tworzenie i stosowanie przełomowych, istotnych na całym świecie innowacji w celu sprostania wyzwaniom i możliwościom w sektorze rolno-spożywczym i społecznościach wiejskich” — powiedział dr Malcolm Campbell, wiceprezes (badania). „Współpracując, nasz uniwersytet i rząd dokonują znaczących odkryć i innowacji, szkolą talenty na przyszłość i nadal tworzą sprawiedliwy, dobrze prosperujący i zrównoważony sektor rolno-spożywczy dla Ontario, Kanady i świata”.
Odnowiona umowa odzwierciedla również zasady rdzennej ludności, równości, różnorodności i integracji, opłacalności, przywództwa, innowacji i doskonałości. Wchodzi w życie 1 kwietnia 2023 r.
Wśród wielu przykładów przełomowych badań i innowacji wynikających z Sojuszu są następujące:
- Badania, które pomagają producentom mleka obniżyć ślad węglowy, jednocześnie wspierając ich wyniki finansowe: Inwestycje OMAFRA w centra badawcze i badania nad zarządzaniem środowiskiem za pośrednictwem Sojuszu pomogły producentom wdrożyć najlepsze praktyki zarządzania oparte na nauce, aby zmniejszyć ich ślad węglowy, poprawić zrównoważony rozwój i wspierać rentowność gospodarstw. (Badacz U of G: dr Claudia Wagner-Riddle)
- U odmian soi wyhodowanych w G, stanowiących prawie 50% soi przeznaczonej do kontaktu z żywnością uprawianych w Ontario i wysyłanych na cały świat: Finansowany ze środków publicznych program hodowli soi na U of G wypuścił ponad 280 nowych odmian od 1970 r. (Dr Istvan Rajcan i Dr Milad Eskandari)
- Laboratorium Zdrowia Zwierząt (AHL) świadczące usługi badania ptasiej grypy dla producentów drobiu: W ramach wzmocnionej strategii nadzoru Ontario, AHL współpracowało z Kanadyjską Agencją Kontroli Żywności nad wykrywaniem i nadzorem ptasiej grypy oraz współpracuje z OMAFRA w celu zwiększenia zdolności i możliwości nadzoru w Ontario, aby ograniczyć dalsze rozprzestrzenianie się w prowincji. W 2015 roku AHL odegrała kluczową rolę w powstrzymaniu wybuchu ptasiej grypy H5N2 w Ontario, przy minimalnych zakłóceniach w przemyśle drobiarskim w prowincji.
- Rozwój W poznaniu program szkolenia z zakresu zdrowia psychicznego: Program jest obecnie realizowany przez Canadian Mental Health Association i Ontario Federation of Agriculture i jest licencjonowany w pięciu prowincjach w całej Kanadzie. (Dr Andria Jones-Bitton)