Biznes

Organy regulacyjne ds. żywności w Hongkongu i Singapurze znalazły rakotwórcze substancje chemiczne w przyprawach Everest w stanie MDH

  • 21 kwietnia, 2024
  • 4 min read
Organy regulacyjne ds. żywności w Hongkongu i Singapurze znalazły rakotwórcze substancje chemiczne w przyprawach Everest w stanie MDH


Obraz używany w celach reprezentacyjnych

Obraz używany w celach reprezentacyjnych Zdjęcie pliku

NOWE DELHI: Słynne indyjskie przyprawy znajdują się w centrum uwagi międzynarodowej z niewłaściwych powodów. Organ regulacyjny ds. żywności w Hongkongu wykrył cztery produkty popularnych indyjskich marek MDH i Everest zawierające składniki rakotwórcze.

W związku z tym Singapur wycofał importowane z Indii rybne curry masala z Everestu, powołując się na obecność tlenku etylenu – czynnika rakotwórczego, który zwiększa ryzyko raka piersi i chłoniaka.

Centrum Bezpieczeństwa Żywności, organ regulacyjny Hongkongu ds. żywności i środowiska, oświadczyło, że w ramach rutynowego programu nadzoru żywności zebrało próbki czterech produktów i stwierdziło obecność tlenku etylenu, pestycydu, który nie nadaje się do spożycia przez ludzi.

Trzy produkty MDH to – curry w proszku (mieszanka przypraw do curry z Madrasu), mieszanka masala w proszku i sambhar masala. Czwartym produktem jest Everest Fish Curry Masala.

W swoim ogłoszeniu z 5 kwietnia stwierdził, że poinformował zainteresowanych sprzedawców o nieprawidłowościach i poinstruował ich, aby zaprzestali sprzedaży i usunęli z półek produkty, których to dotyczy.

Stwierdzono, że Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała tlenek etylenu jako czynnik rakotwórczy grupy 1.

Warto przeczytać!  Wiadomości z rynku akcji i akcji, Wiadomości z gospodarki i finansów, Sensex, Nifty, Rynek globalny, NSE, BSE Wiadomości z IPO na żywo

Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie pozostałości pestycydów w żywności (Cap. 132CM) żywność przeznaczona do spożycia przez ludzi zawierająca pozostałości pestycydów może być sprzedawana tylko wtedy, gdy spożycie tej żywności nie jest niebezpieczne lub szkodliwe dla zdrowia.

Zgodnie z instrukcjami CFS dystrybutorzy/importerzy Sp Muthiah & Sons Pte. Ltd. Został poproszony o zainicjowanie wycofania produktów, których to dotyczy.

Po stwierdzeniu przez organ regulacyjny Hongkongu pestycydów w tych przyprawach Singapurska Agencja ds. Żywności (SFA) oświadczyła, że ​​poinstruowała importera, aby kompleksowo wycofał odnośne produkty.

Stwierdzono ponadto, że tlenek etylenu jest pestycydem, którego stosowanie w żywności nie jest dopuszczone. „Można go stosować do fumigacji produktów rolnych, aby zapobiec skażeniu mikrobiologicznemu”.

Stwierdzono ponadto, że chociaż spożycie żywności zanieczyszczonej niskim poziomem tlenku etylenu nie wiąże się z bezpośrednim ryzykiem, długotrwałe narażenie może prowadzić do problemów zdrowotnych.

„Dlatego narażenie na tę substancję powinno być w jak największym stopniu minimalizowane.”

Dodała również, że konsumentom, którzy kupili powiązane produkty, zaleca się, aby ich nie spożywali.

„Osoby, które spożyły powiązane produkty i mają obawy o swoje zdrowie, powinny zasięgnąć porady lekarza”.

Warto przeczytać!  Koniec UPC Polska rebranding zmiana nazwy Play oferta cena promocja

To nie pierwszy raz, kiedy obie indyjskie firmy zostały poproszone o wycofanie swoich produktów z rynków zagranicznych.

W czerwcu ubiegłego roku amerykański Urząd ds. Żywności i Leków zwrócił się do firmy Everest Food Products o wycofanie dwóch produktów: sambhar masala, garam masala i maggi masala, które uzyskały pozytywny wynik testu na obecność Salmonelli. Bakterie te mogą powodować choroby przenoszone przez żywność, takie jak biegunka i skurcze brzucha, gorączka, nudności i wymioty.

We wrześniu 2019 r. co najmniej trzy partie MDH sambar masala zostały wycofane ze Stanów Zjednoczonych po przetestowaniu ich przez FDA i stwierdzeniu ich pozytywnego wyniku na obecność salmonelli.

Lekarka z Kerali, dr Cyriac Abby Philips, popularnie znana jako LiverDoc w X, dawniej Twitter, powiedziała, że ​​stwierdzono, że tlenek etylenu jest powiązany z nowotworami, takimi jak chłoniak u mężczyzn i rak piersi u kobiet.

„Co robi indyjski organ regulacyjny ds. żywności? Jeśli to jest chorobliwa scena z międzynarodowym eksportem, na co jesteśmy tutaj narażeni? Indie nie mają żadnej wartości dla zdrowia publicznego i wydaje się, że rząd, a większość ludzi jest zadowolona z odwracającej uwagę polityki i religii. Musimy rozpocząć erę nauki obywatelskiej w Indiach, aby osoby odpowiedzialne również stały się odpowiedzialne” – napisał.

Warto przeczytać!  Kolejna spółka może opuścić GPW. Hojna oferta w wezwaniu na TIM


Źródło