Organy regulacyjne ds. żywności w Hongkongu i Singapurze znalazły rakotwórcze substancje chemiczne w przyprawach Everest w stanie MDH
Obraz używany w celach reprezentacyjnych Zdjęcie pliku
NOWE DELHI: Słynne indyjskie przyprawy znajdują się w centrum uwagi międzynarodowej z niewłaściwych powodów. Organ regulacyjny ds. żywności w Hongkongu wykrył cztery produkty popularnych indyjskich marek MDH i Everest zawierające składniki rakotwórcze.
W związku z tym Singapur wycofał importowane z Indii rybne curry masala z Everestu, powołując się na obecność tlenku etylenu – czynnika rakotwórczego, który zwiększa ryzyko raka piersi i chłoniaka.
Centrum Bezpieczeństwa Żywności, organ regulacyjny Hongkongu ds. żywności i środowiska, oświadczyło, że w ramach rutynowego programu nadzoru żywności zebrało próbki czterech produktów i stwierdziło obecność tlenku etylenu, pestycydu, który nie nadaje się do spożycia przez ludzi.
Trzy produkty MDH to – curry w proszku (mieszanka przypraw do curry z Madrasu), mieszanka masala w proszku i sambhar masala. Czwartym produktem jest Everest Fish Curry Masala.
W swoim ogłoszeniu z 5 kwietnia stwierdził, że poinformował zainteresowanych sprzedawców o nieprawidłowościach i poinstruował ich, aby zaprzestali sprzedaży i usunęli z półek produkty, których to dotyczy.
Stwierdzono, że Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała tlenek etylenu jako czynnik rakotwórczy grupy 1.
Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie pozostałości pestycydów w żywności (Cap. 132CM) żywność przeznaczona do spożycia przez ludzi zawierająca pozostałości pestycydów może być sprzedawana tylko wtedy, gdy spożycie tej żywności nie jest niebezpieczne lub szkodliwe dla zdrowia.
Zgodnie z instrukcjami CFS dystrybutorzy/importerzy Sp Muthiah & Sons Pte. Ltd. Został poproszony o zainicjowanie wycofania produktów, których to dotyczy.
Po stwierdzeniu przez organ regulacyjny Hongkongu pestycydów w tych przyprawach Singapurska Agencja ds. Żywności (SFA) oświadczyła, że poinstruowała importera, aby kompleksowo wycofał odnośne produkty.
Stwierdzono ponadto, że tlenek etylenu jest pestycydem, którego stosowanie w żywności nie jest dopuszczone. „Można go stosować do fumigacji produktów rolnych, aby zapobiec skażeniu mikrobiologicznemu”.
Stwierdzono ponadto, że chociaż spożycie żywności zanieczyszczonej niskim poziomem tlenku etylenu nie wiąże się z bezpośrednim ryzykiem, długotrwałe narażenie może prowadzić do problemów zdrowotnych.
„Dlatego narażenie na tę substancję powinno być w jak największym stopniu minimalizowane.”
Dodała również, że konsumentom, którzy kupili powiązane produkty, zaleca się, aby ich nie spożywali.
„Osoby, które spożyły powiązane produkty i mają obawy o swoje zdrowie, powinny zasięgnąć porady lekarza”.
To nie pierwszy raz, kiedy obie indyjskie firmy zostały poproszone o wycofanie swoich produktów z rynków zagranicznych.
W czerwcu ubiegłego roku amerykański Urząd ds. Żywności i Leków zwrócił się do firmy Everest Food Products o wycofanie dwóch produktów: sambhar masala, garam masala i maggi masala, które uzyskały pozytywny wynik testu na obecność Salmonelli. Bakterie te mogą powodować choroby przenoszone przez żywność, takie jak biegunka i skurcze brzucha, gorączka, nudności i wymioty.
We wrześniu 2019 r. co najmniej trzy partie MDH sambar masala zostały wycofane ze Stanów Zjednoczonych po przetestowaniu ich przez FDA i stwierdzeniu ich pozytywnego wyniku na obecność salmonelli.
Lekarka z Kerali, dr Cyriac Abby Philips, popularnie znana jako LiverDoc w X, dawniej Twitter, powiedziała, że stwierdzono, że tlenek etylenu jest powiązany z nowotworami, takimi jak chłoniak u mężczyzn i rak piersi u kobiet.
„Co robi indyjski organ regulacyjny ds. żywności? Jeśli to jest chorobliwa scena z międzynarodowym eksportem, na co jesteśmy tutaj narażeni? Indie nie mają żadnej wartości dla zdrowia publicznego i wydaje się, że rząd, a większość ludzi jest zadowolona z odwracającej uwagę polityki i religii. Musimy rozpocząć erę nauki obywatelskiej w Indiach, aby osoby odpowiedzialne również stały się odpowiedzialne” – napisał.