Zdrowie

Osiem korzyści zdrowotnych czarnej kawy

  • 1 maja, 2024
  • 6 min read
Osiem korzyści zdrowotnych czarnej kawy


Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo zmielonej kawy o poranku, ale zażywanie kofeiny to nie tylko kosztowny nawyk – może przynieść korzyści Twojemu zdrowiu.

Wczesne badania sugerują, że filiżanka kawy zwiększa ryzyko chorób serca i astmy, „ale gdy spojrzeć na dowody, nie oznacza to, że należy rezygnować z kawy, a wręcz mówi, że pij więcej” – mówi profesor Clare Collins, ekspert żywienia i dietetyki na Uniwersytecie Newcastle w Nowej Południowej Walii.

Około jedna trzecia mieszkańców Wielkiej Brytanii wypija już kilka kubków dziennie, jedna czwarta ogranicza się do jednego, a jedna dziesiąta od dwóch do trzech kubków tygodniowo.

„W przypadku osób, które zawsze pytają: «Co jeszcze mogę zrobić, aby zachować zdrowie» lub «Zaczynam kopać zdrowotnie», jedyną rzeczą, którą chcesz robić, to nadal pić kawę” – mówi profesor Collins .

Skocz do:

Ochrona serca

Przez dziesięciolecia kawę łączono ze złym stanem zdrowia serca. Jednak badania konsekwentnie sugerują, że może chronić narząd.

Naukowcy z Uniwersytetu Kolorado, którzy zbadali dane dotyczące diety i dokumentacji medycznej ponad 15 000 osób, odkryli, że w porównaniu z osobami, które nie piją kawy, na każdą dodatkową filiżankę kawy wypijaną tygodniowo przypadało 7 proc. spadek ryzyka niewydolności serca i 8% zmniejszenie ryzyka udaru mózgu.

Eksperci uważają, że ten efekt zawdzięczamy zawartym w kawie związkom biologicznie aktywnym (tym, które mają fizjologiczny wpływ na organizm), których jest ponad 100. W szczególności uważa się, że polifenole zmniejszają stres oksydacyjny, który występuje, gdy dochodzi do brak równowagi pomiędzy korzystnymi i szkodliwymi cząsteczkami w organizmie oraz stan zapalny, chroniący serce przed uszkodzeniem.

Warto przeczytać!  Światowy Program Przeciwmalaryczny WHO uruchamia nową strategię operacyjną

Jednak wszystkie badania dotyczące kawy opierają się na dowodach obserwacyjnych, co oznacza, że ​​nie mogą udowodnić, że to napój poprawił zdrowie uczestników.

Chociaż może się zdarzyć, że związki zawarte w kawie chronią przed chorobami, w grę mogą wchodzić inne czynniki, takie jak osoby pijące kawę podejmujące inne zdrowe zachowania.

Zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2

Utrzymywanie prawidłowej wagi, aktywność fizyczna i przestrzeganie zdrowej diety to potwierdzone dowodami sposoby zmniejszania ryzyka cukrzycy typu 2. Jednak badania sugerują, że zwykłe picie kawy może chronić przed tą chorobą.

Przegląd przeprowadzony w 2014 roku przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda, w którym przeanalizowano 28 wcześniejszych badań, wykazał, że u osób, które wypijały jedną filiżankę kawy dziennie, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 było o 8% mniejsze w porównaniu z osobami niepijącymi kawy. Korzyści rosły z każdą wypitą filiżanką kawy, a ryzyko było o 33% niższe w przypadku osób pijących sześć filiżanek dziennie.

Naukowcy zasugerowali, że kwasy zawarte w kawie mogą poprawiać poziom cukru we krwi, a wysoka zawartość magnezu może zapewniać dodatkową ochronę.

„Fitoskładniki [compounds produced by plants] z tym związane były kwas kawowy i kwas chlorogenowy” – mówi profesor Collins, który jest także współdyrektorem programu badań nad żywnością i żywieniem w Hunter Medical Research Institute. „Wykazano, że te dwie substancje chemiczne pomagają mięśniom zużywać glukozę we krwi”.

Warto przeczytać!  Czym jest dieta śródziemnomorska i jakie są jej korzyści zdrowotne

Potencjał zapobiegania chorobom Alzheimera i Parkinsona

Badania wielokrotnie wykazały, że kawa wydaje się chronić przed rozwojem choroby Alzheimera i Parkinsona.

Naukowcy z Kanady, którzy badali to zjawisko, w artykule z 2018 roku zasugerowali, że efekt ten może wynikać ze związków zwanych fenylindanami, które powstają podczas palenia ziaren kawy.

Uważa się, że zapobiegają gromadzeniu się białek zwanych amyloidem i tau, które są toksyczne dla komórek mózgowych.

Zapobieganie nowotworom

Badania wykazały, że niektóre nowotwory, zwłaszcza rak wątroby i macicy, występują rzadziej u osób pijących kawę. Istnieją również dowody na to, że napój może chronić przed nowotworami jamy ustnej i skóry.

Chociaż dokładne mechanizmy stojące za tym zjawiskiem są niejasne, profesor Collins twierdzi, że za tym efektem wydają się być dwa składniki odżywcze znajdujące się w kawie, zwane kafestolem i kahweolem.

„W rzeczywistości zapewniają bezpośrednią ochronę przed rakiem, która wydaje się być powiązana z ich zdolnością przeciwzapalną” – mówi. „Zasadniczo stanowią pierwszą linię chemikaliów, które eliminują związki rakotwórcze”.

Uważa się również, że kwas kawowy i kwas chlorogenowy zapobiegają rozwojowi raka poprzez neutralizację szkodliwych substancji chemicznych zwanych wolnymi rodnikami – dodaje profesor Collins.

Warto przeczytać!  Badanie wykazało związek między genem MUTYH a rozwojem guzów litych

Nastrój i depresja

Psychiczne skutki kawy są oczywiste – przez kilka godzin po wypiciu filiżanki czujesz się bardziej czujny, uważny i pełen energii. Jednak poza tymi krótkotrwałymi zmianami wydaje się, że kawa ma długotrwały wpływ na zdrowie psychiczne.

Jedna z recenzji przeprowadzona przez badaczy z Chin wykazała, że ​​ryzyko depresji było o 24% niższe wśród osób pijących najwięcej kawy, wypijających cztery i pół filiżanki dziennie, w porównaniu z osobami, które piły mniej niż jedną filiżankę dziennie. dzień.

Uważa się, że jest to spowodowane kofeiną zawartą w kawie, która zwiększa ekspresję neuroprzekaźników w mózgu, takich jak dopamina „hormonu szczęścia”.

Jednak tolerancja na kofeinę jest różna w zależności od osoby, w zależności od jej wagi, metabolizmu, genetyki i tego, czy przyjmuje określone leki. Kawa może nie tylko poprawiać nastrój, ale także powodować niepokój, niepokój i bezsenność.

Zarządzanie wagą i metabolizm

Badania sugerują, że kawa nie tylko ma niską zawartość kalorii, ale może także zwiększać zdolność organizmu do spalania kalorii poprzez aktywację brązowego tłuszczu.

Celem brązowego tłuszczu, zwykle przechowywanego na szyi, jest wytwarzanie ciepła przez organizm pod wpływem niskich temperatur, co dzieje się poprzez spalanie kalorii. Różni się od bardziej powszechnego białego tłuszczu, który gromadzi się, gdy ludzie spożywają zbyt dużo kalorii.


Źródło