Nauka i technika

Oświadczenie UMass Chan Medical School dotyczące Michaela Greena

• 13 lutego, 2023
Oświadczenie UMass Chan Medical School dotyczące Michaela Greena

Wspólne oświadczenie Michaela F. Collinsa, MD, kanclerza i starszego wiceprezesa ds. nauk o zdrowiu, UMass; oraz Terence R. Flotte, MD, wicekanclerz wykonawczy, rektor i dziekan TH Chan School of Medicine, w sprawie śmierci Michaela Greena.

Michael Green, MD, PhD

Z głębokim smutkiem informujemy, że Michael Green, doktor nauk medycznych, prorektor ds. strategicznych inicjatyw badawczych, profesor i przewodniczący biologii molekularnej, komórkowej i raka oraz wysoko ceniony i kochany współpracownik, zmarł. Dr Green był jednym z najwybitniejszych liderów badań biomedycznych w naszej społeczności akademickiej, a nawet w całym kraju. Był integralnym liderem i współtwórcą rozwoju i prymatu przedsiębiorstwa badawczego UMass Chan, pełniąc również funkcję dyrektora UMass Cancer Center, współdyrektora Instytutu Badań nad Rzadkimi Chorobami Li Weibo oraz jako Lambi i Sarah Adams Katedra Badań Genetycznych.

Badacz Instytutu Medycznego Howarda Hughesa w latach 1994-2018, dr Green był członkiem trzech najbardziej prestiżowych akademii na świecie: National Academy of Sciences (2014), National Academy of Medicine (2015) i American Academies of Arts and Sciences (2018), oprócz Europejskiej Organizacji Biologii Molekularnej. Jego własna kariera naukowa była poświęcona pogłębianiu naszej wiedzy na temat mechanizmów regulujących ekspresję genów w komórkach ssaków oraz tego, jak zmiany w regulacji genów powodują i wpływają na raka i wiele innych chorób człowieka.

Warto przeczytać!  Oświetlająca fizyka w kuchni

Starał się rozszerzyć potencjalny wpływ odkryć naukowych, dzieląc się swoją wiedzą fachową poza UMass Chan, w tym będąc współzałożycielem naukowym Fulcrum Therapeutics, firmy założonej w 2016 r., której celem jest opracowywanie terapii chorób genetycznych.

Dr Green uzyskał stopień doktora nauk medycznych i doktora w Washington University School of Medicine w 1981 r., po czym rozpoczął pracę podoktorancką na Uniwersytecie Harvarda, gdzie dołączył do wydziału w 1984 r. W 1990 r. dołączył do Programu Medycyny Molekularnej na UMass Chan i w 1999 został kierownikiem Programu Funkcji i Ekspresji Genów, który 15 lat później połączył się z Zakładem Biologii Nowotworów. Dr Green został następnie mianowany przewodniczącym nowego Wydziału Biologii Molekularnej, Komórkowej i Nowotworowej.

Był zapalonym wędkarzem, często wypuszczał się na wody u wybrzeży Woods Hole i wykorzystywał swoje połowy dzięki swojej kulinarnej kreatywności.

Bez wątpienia strata dr Greena jest głęboka i bolesna dla tych z nas, którzy z nim pracowali, uczyli się od niego i szanowali jego różnorodne umiejętności, poczucie humoru i niezliczony wkład w UMass Chan i szersze społeczności naukowe w ciągu ostatnich cztery dekady.

Warto przeczytać!  Poznaj muzułmańską lekarkę-naukowca pracującą nad przedłużeniem zdrowia w Emiratach

Wiemy, że wszyscy członkowie społeczności UMass Chan przyłączają się do nas, składając najgłębsze wyrazy współczucia i kondolencje dr Marii Zapp, jego żonie i długoletniej członkini wydziału UMass Chan; Brat dr Greena, dr n. med. Eric Green, dyrektor Narodowego Instytutu Badań nad Genomem Człowieka NIH; siostra, Wendy Lee, lekarz medycyny, emerytowany pediatra; jego dalsza rodzina; współpracownicy; i przyjaciele.

Usługi będą prywatne. Rodzina sugeruje, aby wszelkie pamiątkowe gesty były kierowane do następujących organizacji charytatywnych, które cenił dr Green: Boylston Public Library Foundation (www.boylstonlibrary.org), Worcester Animal Rescue League (www.worcesterarl.org), Buzzards Bay Coalition (www.savebuzzardsbay) .org), Cape Abilities (www.capeabilities.org) i Mass Coalition for the Homeless (www.mahomeless.org).

UMass Chan zorganizuje w przyszłości wydarzenie uhonorowane dziedzictwem dr Greena i udostępni dodatkowe informacje, gdy staną się dostępne.