Zdrowie

Oto 5 głównych źródeł mikroplastików w Twoim domu: Oto, jak ich unikać

  • 1 lipca, 2024
  • 5 min read
Oto 5 głównych źródeł mikroplastików w Twoim domu: Oto, jak ich unikać


Te przedmioty codziennego użytku mogą powodować przedostawanie się mikroplastików do Twojej diety.

REKLAMA

Mikroplastik rozprzestrzenił się tak szeroko, że trudno go śledzić.

Te maleńkie cząstki powstają w wyniku rozkładu większych tworzyw sztucznych i są powiązane z zawałami serca, problemami z płodnością i rakiem. Ostatnie badania sugerują również, że mogą zmniejszać liczbę plemników.

Według kanadyjskiego badania z 2019 r. ludzie spożywają do 52 000 cząstek mikroplastiku rocznie.

W zeszłym miesiącu zainteresowanie mikroplastik Według niemieckiej organizacji ekologicznej CleanHub liczba wyszukiwań osiągnęła rekordowy wynik w Trendach Google wynoszący 100.

A badanie z Uniwersytetu w Nowym Meksyku wzbudziło zainteresowanie na całym świecie, a wiele osób szukało informacji na temat tego, w jaki sposób mikrodrobiny plastiku dostają się do organizmu i jak je ograniczyć lub usunąć.

Chociaż cząstki te są wszechobecne w środowiskoIstnieje wiele źródeł przyczyniających się do ich obecności oraz alternatyw, które mogą pomóc ich uniknąć – zaczynając od kuchni.

5 najważniejszych produktów, których należy unikać, aby zmniejszyć narażenie na mikroplastiki i jak je zastąpić

5. Plastikowe deski do krojenia mogą przenosić mikroplastiki do żywności

Same deski do krojenia mogą narazić ludzi na działanie nawet 79,4 miliona polipropylenów mikroplastik – rodzaj polimeru plastycznego – co roku wynika z badania Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS).

Warto przeczytać!  Czym są środki nawilżające do wstrzykiwań: czy są bezpieczne i skuteczne?

Oznacza to, że używając a Plastikowy deska do krojenia może potencjalnie zwiększyć przenoszenie mikroplastiku do żywności.

Deski do krojenia ze szkła hartowanego stanowią niedrogą alternatywę, są łatwe do czyszczenia i zazwyczaj nie zawierają mikroplastiku.

Niektóre marki oferują również deski do krojenia niezawierające plastiku, wykonane z wytrzymałych włókien papierowych.

4. Pojemniki na żywność nadające się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej mogą uwalniać mikroplastiki podczas podgrzewania

Produkty z tworzyw sztucznych oznaczone jako „kuchenka mikrofalowa bezpieczne” mogą uwalniać znaczne ilości mikroplastiku do żywności po podgrzaniu.

Badanie przeprowadzone w 2023 r. przez naukowców z Uniwersytetu Nebraska – Lincoln wykazało, że w niektórych plastikowych opakowaniach żywności dla dzieci, które można przechowywać w plastikowych opakowaniach, znajduje się do 4 milionów mikroplastików na centymetr kwadratowy.

Pod mikroskopem stwierdzono, że cząstki te zabijają do 75 procent hodowanych komórek nerek, co budzi obawy o potencjalny wpływ na organizm człowieka zdrowie.

Inną dobrą praktyką jest unikanie produktów pakowanych z ftalanami, styrenem i bisfenolami, które są rodzajem chemikalia związane z różnymi tworzywami sztucznymi, sugeruje artykuł Amerykańskiej Akademii Pediatrii.

3. Jak zapobiegać przedostawaniu się mikroplastiku do kostek lodu

Podobnie jak mikroplastik znajduje się w woda butelkowanaplastikowe tacki na kostki lodu również mogą powodować zanieczyszczenie.

Warto przeczytać!  Wiadomości z rynku akcji i akcji, Wiadomości z gospodarki i finansów, Sensex, Nifty, Rynek globalny, NSE, BSE Wiadomości z IPO na żywo

Chociaż jest mniej badań na ten temat, zamrożenie plastiku może powodować mikroplastik według profesora nadzwyczajnego, z którym przeprowadził wywiad dla HealthCentral, przedostają się do wody, podobnie jak w przypadku podgrzewanych tworzyw sztucznych.

W ostatnich latach popularna stała się bardziej ekologiczna opcja: tacki na kostki lodu ze stali nierdzewnej. Nie tylko poprawiają one estetykę napojów, ale także szybciej się schładzają, co oznacza, że ​​szybciej się zamarzają.

Podobnie silikonowe tacki na kostki lodu są promowane jako zrównoważona alternatywa, którą wielu uważa za zdrowszą i łatwiejszą w wytwarzaniu lodu.

REKLAMA

2. Dlaczego kubki papierowe nie są wyborem zrównoważonym?

Podczas gdy papier kubki mają być bardziej przyjazne dla środowiska, w zaskakujący sposób przyczyniają się do zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi. Przyssawki te wymagają warstwy szczeliwa, składającego się zwykle z maksymalnie 10% polietylenu o dużej gęstości (HDPE), aby zapobiec wyciekom cieczy.

Recykling kubki papierowe są problematyczne ze względu na konieczność oddzielenia warstwy HDPE od papieru, co komplikuje cały proces.

Ale to nie wszystko. Używanie papierowych kubków do gorących napojów może prowadzić do uwalniania różnych substancji chemicznych, jak wykazało badanie z 2021 r. opublikowane w czasopiśmie Journal of Hazardous Materials, w tym fluoru, chlorków, siarczanów i azotanów.

Wybór wielokrotnego użytku kolba ze stali nierdzewnej nie tylko jest korzystna dla środowiska, ale także zmniejsza narażenie na mikroplastiki.

Warto przeczytać!  Praca na nocne zmiany może narazić Cię na ryzyko cukrzycy, depresji; poznaj 6 działań niepożądanych od eksperta | Zdrowie

1. Torebki herbaty mogą wprowadzić mikroplastik do porannej herbaty

Zaskakująco wiele torebki herbaty są wykonane z niezrównoważonego plastiku polipropylenowego i nawet papierowe torebki na herbatę mogą zawierać ślady plastiku w szczeliwie.

REKLAMA

Często oznacza to, że nie ulegają biodegradacji i przyczyniają się do tego mikroplastik zanieczyszczenie.

W 2023 roku badania opublikowane przez Dow University of Health Sciences wzbudziły obawy, że gorąca woda używana do parzenia herbaty może uwalniać miliony mikroplastików z tych torebek, ujawniając, że jedna filiżanka herbaty może zawierać do 3,1 miliarda nanoplastików pochodzących z torebki herbaty.

Torebki herbaty mogą zawierać inne szkodliwe substancje, m.in. związki fluoru, arsen, sole radu, aluminium, miedź, ołów, rtęć, kadm, bar i azotany.

Na szczęście luźne liście herbaty odzyskują popularność i istnieje wiele zrównoważonych alternatyw dla ich zaparzania herbatanp. przy użyciu żeliwnego czajnika lub metalowego sitka.

Koalicja na rzecz walki z zanieczyszczeniem plastikiem zaleca stosowanie bawełnianych torebek do herbaty lub przecedzanie herbaty przez organiczne lniane sitko.

REKLAMA

Dzięki tym niewielkim zmianom ryzyko skażenia mikroplastikiem w Twojej kuchni może być mniejsze, jak opisano szczegółowo w artykule CleanHub artykuł.


Źródło