Zdrowie

Oto, co „dietetyczny” napój gazowany może zrobić Twojemu zdrowiu w dłuższej perspektywie : ScienceAlert

  • 28 lipca, 2024
  • 5 min read
Oto, co „dietetyczny” napój gazowany może zrobić Twojemu zdrowiu w dłuższej perspektywie : ScienceAlert


Wiele osób pije mniej słodkich napojów gazowanych niż w przeszłości. To wielkie zwycięstwo dla zdrowia publicznego, biorąc pod uwagę znane ryzyko związane z dietami bogatymi w napoje słodzone cukrem.

Ale z czasem spożycie napojów dietetycznych wzrosło. W rzeczywistości jest tak wysokie, że produkty te są teraz regularnie wykrywane w ściekach.

Co zatem mówią badania na temat tego, jak częste picie napojów alkoholowych wpływa na zdrowie w dłuższej perspektywie?

Co sprawia, że ​​napoje dietetyczne są słodkie?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca ludziom „ograniczenie dziennego spożycia cukrów prostych do mniej niż 10% całkowitego spożycia energii. Dalsze ograniczenie do poniżej 5% lub około 25 gramów (sześciu łyżeczek) dziennie zapewniłoby dodatkowe korzyści zdrowotne”.

Ale większość zwykłych napojów gazowanych zawiera dużo cukru. Zwykła 335-mililitrowa puszka oryginalnej Coca-Coli zawiera co najmniej siedem łyżeczek dodanego cukru.

Dietetyczne napoje gazowane są zaprojektowane tak, aby smakowały podobnie do zwykłych napojów gazowanych, ale bez cukru. Zamiast cukru dietetyczne napoje gazowane zawierają sztuczne lub naturalne słodziki.

Sztuczne słodziki obejmują aspartam, sacharynę i sukralozę. Naturalne słodziki obejmują stewię i ekstrakt z owoców mnicha, które pochodzą ze źródeł roślinnych.

Wiele sztucznych słodzików jest o wiele słodszych od cukru, więc potrzeba ich mniej, aby uzyskać ten sam efekt słodkości.

Warto przeczytać!  Sztuczną inteligencję można wykorzystać do identyfikacji zachowań samobójczych: dr Pratima Murthy, dyrektor, NIMHANS | Wiadomości technologiczne

Napoje dietetyczne są reklamowane jako zdrowsza alternatywa dla zwykłych napojów gazowanych, zwłaszcza dla osób, które chcą ograniczyć spożycie cukru lub kontrolować swoją wagę.

Choć badania przeprowadzone wśród dorosłych i nastolatków w Australii pokazują, że większość ludzi rozumie korzyści płynące z ograniczenia spożycia cukru, często nie zdają sobie sprawy z tego, jaki wpływ napoje dietetyczne mogą mieć na zdrowie w szerszym ujęciu.

Co mówią badania na temat aspartamu?

Sztuczne słodziki w napojach gazowanych są uważane za bezpieczne do spożycia przez organy ds. żywności, w tym w USA i Australii. Jednak niektórzy badacze wyrazili obawy dotyczące długoterminowych zagrożeń związanych ze spożyciem.

Osoby, które regularnie i często piją napoje dietetyczne, są bardziej narażone na rozwój niektórych chorób metabolicznych (takich jak cukrzyca i choroby serca) niż osoby, które nie piją napojów dietetycznych.

Zależność tę udało się wykazać nawet po uwzględnieniu innych czynników związanych z dietą i stylem życia (takich jak aktywność fizyczna).

W 2023 r. WHO ogłosiła, że ​​w raportach stwierdzono, że aspartam – główny słodzik stosowany w napojach dietetycznych – jest „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi” (rakotwórczy oznacza powodujący raka).

Co ważne, w raporcie wskazano, że obecnie nie ma wystarczających dowodów naukowych pozwalających z całą pewnością stwierdzić, że aspartam może zwiększać ryzyko zachorowania na raka, i podkreślono, że jego sporadyczne spożywanie jest bezpieczne.

Warto przeczytać!  Jak żywność ultraprzetworzona może zwiększać ryzyko

Czy napoje dietetyczne pomogą kontrolować wagę?

Mimo że w nazwie znajduje się słowo „dietetyczny”, napoje dietetyczne nie są ściśle powiązane z kontrolą masy ciała.

W 2022 r. WHO przeprowadziła systematyczny przegląd (w ramach którego naukowcy analizują wszystkie dostępne dowody na dany temat) mający na celu sprawdzenie, czy stosowanie sztucznych substancji słodzących jest korzystne dla kontroli masy ciała.

Ogólnie rzecz biorąc, przeanalizowane przez nich badania z randomizacją wykazały nieznacznie większą utratę wagi u osób stosujących sztuczne słodziki.

Jednak badania obserwacyjne (w których nie stosuje się żadnej interwencji, a uczestników monitoruje się przez pewien czas) wykazały, że osoby spożywające duże ilości sztucznych słodzików mają tendencję do większego ryzyka wystąpienia wyższego wskaźnika masy ciała i o 76% wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości.

Innymi słowy, sztuczne słodziki mogą nie pomagać bezpośrednio w kontrolowaniu masy ciała w dłuższej perspektywie. W rezultacie WHO zaleciło, aby sztuczne słodziki nie były stosowane w celu kontrolowania masy ciała.

Badania na zwierzętach sugerują, że spożywanie dużych ilości sztucznych słodzików może sygnalizować mózgowi, że jest pozbawiony paliwa, co może prowadzić do większego jedzenia. Jednak dowody na to, że dzieje się tak u ludzi, są nadal niepotwierdzone.

Warto przeczytać!  Nadciśnieniowe zaburzenia ciąży zwiększają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych po porodzie

A co ze stanami zapalnymi i problemami z zębami?

Istnieją pewne wczesne dowody na to, że sztuczne słodziki mogą podrażniać wyściółkę układu pokarmowego, powodując stany zapalne i zwiększając prawdopodobieństwo wystąpienia biegunki, zaparć, wzdęć i innych objawów często związanych z zespołem jelita drażliwego. Jednak badanie to wykazało, że potrzebne są dalsze badania.

Nadmierne spożycie napojów dietetycznych wiąże się także z chorobami wątroby, które wynikają ze stanu zapalnego.

Spożywanie napojów dietetycznych wiąże się również z erozją zębów.

Wiele napojów gazowanych zawiera kwas fosforowy i cytrynowy, które mogą uszkodzić szkliwo zębów i przyczynić się do ich erozji.

Kluczem jest umiar

Podobnie jak w wielu innych aspektach odżywiania, także w przypadku napojów dietetycznych kluczowa jest ostrożność.

Sporadyczne picie napojów dietetycznych raczej nie zaszkodzi zdrowiu, jednak częste lub nadmierne ich spożywanie może na dłuższą metę zwiększać ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych.

Najlepszym wyborem pod względem nawodnienia organizmu pozostają zwykła woda, woda z dodatkami, woda gazowana, herbaty ziołowe i mleka.Rozmowa

Lauren Ball, profesor zdrowia i dobrego samopoczucia społeczności, Uniwersytet Queensland i Emily Burch, akredytowana praktykująca dietetyczka i wykładowczyni, Southern Cross University

Ten artykuł jest przedrukowywany z The Conversation na licencji Creative Commons. Przeczytaj oryginalny artykuł.


Źródło