Zdrowie

oto, jak mogą wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego

  • 18 czerwca, 2024
  • 5 min read
oto, jak mogą wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego


W naszym dynamicznym świecie wygoda często może odbywać się kosztem odżywiania. Ta zmiana doprowadziła do zwiększonego uzależnienia od żywności ultraprzetworzonej.

Jednak diety bogate w ultraprzetworzoną żywność są coraz częściej powiązane z licznymi problemami zdrowotnymi, w tym otyłością, zespołem metabolicznym i chorobami układu krążenia. Zły profil żywieniowy ultraprzetworzonej żywności, której często brakuje niezbędnych składników odżywczych i błonnika, odgrywa znaczącą rolę w powstawaniu tych zagrożeń dla zdrowia.

Istnieje również coraz więcej dowodów na to, że ultraprzetworzona żywność może wpływać na działanie naszego układu odpornościowego. To może wyjaśniać, dlaczego niektóre badania powiązały ultraprzetworzoną żywność z chorobą zapalną jelit i potencjalnie chorobami autoimmunologicznymi.

Żywność ultraprzetworzona (taka jak pakowane przekąski, słodkie napoje, makarony instant i dania gotowe do spożycia) często zawiera emulgatory, mikrocząsteczki (takie jak dwutlenek tytanu), zagęstniki, stabilizatory, aromaty i barwniki. Chociaż badania na ludziach są ograniczone, badania na myszach wykazały, że składniki te zmieniają mikrobiom jelitowy (zbiorowość mikroorganizmów żyjących w jelitach) na kilka sposobów. Te liczne zmiany w mikrobiomie mogą z kolei wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Mikrobiom i układ odpornościowy

Badania na myszach wykazały, że narażenie na niskie stężenia emulgatorów może osłabić barierę śluzową jelit. Może to ułatwić drobnoustrojom (w tym szkodliwym) przedostawanie się i wychodzenie z jelit. Zmiany w integralności bariery śluzowej również korelowały z wyższym poziomem markerów stanu zapalnego. Są to oznaki aktywacji układu odpornościowego organizmu.

Warto przeczytać!  Detektywi zajmujący się chorobami próbujący chronić świat przed ptasią grypą

Brak błonnika typowy w dietach bogatych w żywność ultraprzetworzoną może również wpływać na integralność bariery jelitowej. Mikroorganizmy jelitowe muszą trawić błonnik, aby wytworzyć krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Cząsteczki te pomagają utrzymać integralność bariery jelitowej i regulują reakcje odpornościowe, tłumiąc stany zapalne i pomagając w produkcji limfocytów T – rodzaju komórek odpornościowych atakujących patogeny. Bez tych cząsteczek integralność bariery jelitowej może zostać osłabiona, a stan zapalny może się nasilić.

Ultraprzetworzona żywność jest również powiązana ze zmianami w składzie mikrobiomu jelitowego. Wykazano, że diety bogate w tłuszcze nasycone, cukry, sól i dodatki (takie jak emulgatory) zmniejszają liczebność pożytecznych bakterii, które pomagają utrzymać barierę jelitową u myszy. Odnotowano również wzrost liczby szkodliwych bakterii wywołujących stan zapalny.

Przedstawienie mikrobiomu jelitowego i drobnoustrojów w nim żyjących.
Na myszach wykazano, że ultraprzetworzona żywność obniża poziom pożytecznych bakterii jelitowych.
Sebastian Kaulitzki/Shutterstock

Ponadto ultraprzetworzona żywność może aktywować szkodliwe geny w normalnie łagodnych bakteriach jelitowych. Może to potencjalnie prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego.

Dowody ze świata rzeczywistego

Badania obserwacyjne na ludziach wydają się potwierdzać te ustalenia.

Badania wykazały związek między dietą bogatą w ultraprzetworzoną żywność a objawami ogólnoustrojowego stanu zapalnego, zmianami w różnorodności mikrobiomu jelitowego, zwiększoną produkcją cząsteczek jelitowych powodujących stan zapalny i zmniejszoną produkcją korzystnych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Warto przeczytać!  Wyjaśnienie: Czym jest wirus Chandipura i jak się rozprzestrzenia? | Najnowsze wiadomości Indie

Na przykład jedno badanie wykazało, że dieta bogata w ultraprzetworzoną żywność prowadziła do większego spożycia kalorii i przyrostu masy ciała w porównaniu z dietą niezawierającą ultraprzetworzonej żywności, która była dobrana pod względem kalorii i poziomu sodu. Z biegiem czasu dieta wysokoprzetworzona może przyczyniać się do otyłości i przewlekłych stanów zapalnych. Obydwa czynniki są ściśle powiązane ze zmianami w mikrobiomie jelitowym – w tym zmniejszoną różnorodnością drobnoustrojów i zwiększoną przepuszczalnością jelit – które mogą następnie wpływać na funkcje odpornościowe.

Inne badania wykazały, że spożywanie dużej ilości soli – powszechnej w żywności ultraprzetworzonej – może zwiększyć liczbę komórek T wytwarzanych przez organizm, co może nasilić stan zapalny. Dieta bogata w sól została również powiązana z niższym poziomem korzystnych składników Lactobacillus bakterie w jelitach. Bakterie te pomagają utrzymać dobre zdrowie jelit, hamując szkodliwe bakterie i wspierając barierę jelitową.



Przeczytaj więcej: Mikrobiom jelitowy: poznaj Lactobacillus acidophilus – superbohatera zdrowia jelit


Inne badanie wykazało, że osoby unikające ultraprzetworzonej żywności miały znacznie niższy poziom ogólnoustrojowego stanu zapalnego i zdrowszy mikrobiom jelitowy w porównaniu do osób stosujących zwykłą dietę. Nie jest jednak jasne, ile ultraprzetworzonej żywności obejmowało ich normalna dieta.

Należy zauważyć, że są to badania obserwacyjne, które mogą wykazać jedynie korelację i nie mogą udowodnić związku przyczynowego. Równie dobrze mogą istnieć inne czynniki (oprócz diety) wpływające na te wyniki.

Potrzebne są dalsze badania, aby w pełni wyjaśnić, dlaczego ultraprzetworzona żywność jest tak szkodliwa. Jednak obecne dowody łączące ultraprzetworzoną żywność ze złym stanem zdrowia, szczególnie jeśli chodzi o zdrowie jelit i funkcjonowanie układu odpornościowego, są przekonujące. Ponieważ żywność ultraprzetworzona staje się coraz ważniejszą częścią światowej diety, zrozumienie jej wpływu na nasze zdrowie ma kluczowe znaczenie.


Źródło