Zdrowie

Oto, jak ultraprzetworzona żywność faktycznie zmienia długość życia – nowe ważne badanie

  • 8 maja, 2024
  • 4 min read
Oto, jak ultraprzetworzona żywność faktycznie zmienia długość życia – nowe ważne badanie


Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda wykazały, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności (UPF) może mieć mniejsze znaczenie dla długości życia niż jakość całej diety.

Z badania wynika, że ​​spożywanie dużej ilości ultraprzetworzonej żywności wiąże się z czteroprocentowym wyższym ryzykiem śmierci ze wszystkich przyczyn. Jednak niektóre filtry UPF mogą mieć bardziej negatywny wpływ na zdrowie niż inne. UPF często zawierają dodatki, takie jak barwniki i aromaty, i zazwyczaj zawierają dużo energii, cukru, tłuszczu i soli – bez korzyści płynących z witamin i błonnika.

Według badania najgorszy z nich? Gotowe do spożycia produkty mięsne, drobiowe i owoce morza – a także napoje gazowane, desery na bazie nabiału i wysoko przetworzone produkty śniadaniowe (np. słodkie płatki zbożowe). Naukowcy twierdzą, że nie musisz ograniczać wszystkich UPF ze swojej diety, ale ograniczenie tych może poprawić Twoje zdrowie w dłuższej perspektywie.

Czy ultraprzetworzona żywność zwiększa ryzyko śmierci?

Chociaż wiemy, że UPF mogą zwiększać ryzyko otyłości, chorób serca, w tym zawałów serca, i cukrzycy, wcześniej nie było jasne, w jaki sposób UPF zwiększają ryzyko śmierci.

Warto przeczytać!  WHO uruchamia empatycznego, cyfrowego promotora zdrowia opartego na sztucznej inteligencji

Aby się tego dowiedzieć, badania – opublikowane w Brytyjski dziennik medyczny – monitorował stan zdrowia prawie 75 000 kobiet i prawie 40 000 mężczyzn w USA przez ponad 34 lata. Wszyscy uczestnicy byli pracownikami służby zdrowia i na początku badania nie chorowali na raka, choroby układu krążenia ani cukrzycę.


nieokreślony


Co dwa lata osoby te składały raporty na temat swojego stanu zdrowia, a co cztery lata wypełniały szczegółową ankietę dietetyczną. Następnie zespół podzielił uczestników na cztery ćwiartki w zależności od spożycia UPF: najniższa ćwiartka spożywała około trzech porcji UPF dziennie, podczas gdy najwyższa ćwiartka zjadała siedem UPF dziennie.

Wyniki? W przypadku osób z górnej ćwiartki ryzyko wszystkich zgonów było o cztery procent wyższe. Wystąpiło również o 9% wyższe ryzyko śmierci z określonych przyczyn, na przykład o 8% wyższe ryzyko śmierci spowodowanej chorobami neurodegeneracyjnymi (takimi jak demencja).

Co najważniejsze, badanie wykazało, że związek między spożyciem UPF a śmiercią został osłabiony, gdy uwzględniono je w ogólnej diecie. Oznacza to, że wyższa jakość diety (na przykład zawierająca dużo warzyw, owoców, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych) może być ważniejsza niż ilość spożywanych UPF.

Warto przeczytać!  Dodaj te produkty do obiadu, aby zmniejszyć ryzyko stłuszczenia wątroby

Dietetyk dr Duane Mellor, który nie był zaangażowany w badanie, stwierdził, że wydaje się to sugerować, że „może nie być tak proste, jak to, że w przypadku osób, które jedzą więcej ultraprzetworzonej żywności, ryzyko wcześniejszej śmierci było większe – jest całkiem możliwe, że te żywność może wyprzeć zdrowszą żywność z diety.”

Co zaskakujące, w badaniu nie znaleziono również żadnego związku między UPF a zgonami spowodowanymi chorobami układu krążenia, nowotworami lub chorobami układu oddechowego o określonej przyczynie.

„Wyniki badania są interesujące i pokazują, że wysokie spożycie UPF nie zawsze wiąże się z większym ryzykiem chorób” – powiedział Gunter Kuhnle, profesor żywienia i nauk o żywności na Uniwersytecie w Reading, który również nie był zaangażowany w badanie.

Naukowcy przyznali, że jako badanie obserwacyjne nie można wyciągnąć jednoznacznych wniosków, zwłaszcza że grupa uczestników składała się głównie z osób rasy białej i ograniczała się do tego samego zawodu.

Kuhnle dodał, że „wyniki tego badania należy traktować z dużą ostrożnością”.

Czytaj więcej:


Źródło