Świat

Owady w menu, ponieważ UE zatwierdziła dwa do spożycia przez ludzi – DW – 24.01.2023

  • 25 stycznia, 2023
  • 6 min read
Owady w menu, ponieważ UE zatwierdziła dwa do spożycia przez ludzi – DW – 24.01.2023


Robacze larwy mniejszych mączników — rodzaju lśniącego czarnego chrząszcza — oraz świerszcze domowe staną się trzecim i czwartym owadem, który będzie można sprzedawać ludziom w Unii Europejskiej jako żywność. Osiem kolejnych wniosków czeka na akceptację.

We wtorek UE dała zielone światło na sprzedaż larw w proszku, mrożonkach, pastach i suszu. Świerszcze mogą być sprzedawane jako częściowo odtłuszczony proszek.

Dla wielu Europejczyków myśl o jedzeniu wijących się lub pełzających stworzeń w jakiejkolwiek formie nie jest zbyt pociągająca. Ale owady, już przysmak w ekskluzywnych restauracjach na całym świecie, są normalną i zdrową częścią diety w krajach od Meksyku po Tajlandię. Przyciągnęły również uwagę naukowców i firm, które chcą oczyścić rolnictwo i wyżywić rosnącą populację planety.

Japończyk jedzący szarańczę na kanapce
Owady są częściej spożywane w Azji, Afryce i Ameryce Południowej niż w Europie i Ameryce PółnocnejObraz: obrazy AFLO/imago

Ograniczenie emisji mięsa „ogromnym wyzwaniem”

Większość zanieczyszczenia cieplnego planety z żywności, które odpowiada za około jedną czwartą globalnego ocieplenia, pochodzi z mięsa i nabiału. Krowy i owce bekają metanem, silnym, ale krótkotrwałym gazem cieplarnianym, a rolnicy niszczą lasy, aby zrobić pastwiska i uprawiać soję, z której trzy czwarte jest przeznaczone na paszę dla zwierząt gospodarskich.

Jeśli smażone świerszcze i sałatki z mącznika zastąpią niektóre steki i hamburgery, mogą odegrać niewielką rolę w powstrzymywaniu wymierania gatunków i ograniczaniu zmian klimatycznych.

„To ogromne wyzwanie, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na produkty pochodzenia zwierzęcego” – powiedział Tim Searchinger, dyrektor techniczny programu żywnościowego w World Resources Institute, amerykańskiej organizacji zajmującej się badaniami środowiskowymi. „Praktycznie musimy podążać każdą drogą rozwiązania”.

Warto przeczytać!  USA, Rosja ścierają się w sprawie Izraela, wojna w Gazie w Radzie Bezpieczeństwa ONZ
Krowy dojone w dojarni obrotowej
Przemysł mięsny i mleczarski jest odpowiedzialny za większość zanieczyszczeń gazami cieplarnianymi pochodzącymi z żywnościZdjęcie: Mark Baker/AP/sojusz zdjęciowy

„Nikt nie będzie zmuszany do jedzenia owadów”

Decyzja Komisji Europejskiej o zatwierdzeniu dwóch nowych owadów jako żywności nie wydaje się być częścią nacisku na zmianę diety, chociaż stwierdzono, że spożywanie owadów „przyczynia się pozytywnie do środowiska, zdrowia i źródeł utrzymania”.

Zamiast tego nowe zasady wyjaśniają, że mniejsze larwy mącznika młynarza i świerszcze domowe są bezpieczne dla osób bez alergii. Orzekły również, że zawierająca je żywność musi być etykietowana.

„Nikt nie będzie zmuszany do jedzenia owadów” – napisała Komisja Europejska w tweecie z zeszłego tygodnia.

Mimo to ruch ten może przyspieszyć przejście na diety mniej destrukcyjne dla środowiska. Na przykład w Niemczech około połowa populacji planuje jeść mniej mięsa, podczas gdy w Stanach Zjednoczonych ludzie jedzą więcej mięsa, ale zamieniają wołowinę na mięso mniej zanieczyszczające środowisko, takie jak kurczak. Białko owadów może stanowić tanią alternatywę – szczególnie w przetworzonej żywności.

Od 35% do 60% suchej masy owadów składa się z białka. Dolna granica zakresu jest większa niż większość źródeł białka roślinnego, a górna granica jest wyższa niż mięso i jaja. Owady są lepsze niż zwierzęta gospodarskie w przekształcaniu kalorii w paszy w kalorie w organizmie. Szybko się rozmnażają i szybko przybierają na wadze.

Tylko kilka badań próbowało oszacować szkody środowiskowe spowodowane jedzeniem owadów. Ocena cyklu życia opublikowana w 2021 roku wykazała, że ​​białko z żółtych mączników zużywa 70% mniej gruntów i pompuje o 23% mniej gazów cieplarnianych do atmosfery niż pozyskiwanie takiej samej ilości białka z kurcząt brojlerów.

Wcześniejsze badania wykazały również, że owady są lepsze dla środowiska niż mięso, ale gorsze niż rośliny.

Wstręt pozostaje „największą przeszkodą”

Mimo to przekonanie ludzi w UE i USA do jedzenia większej ilości owadów może być trudne.

Według raportu z 2020 r. trzy czwarte europejskich konsumentów nie chce zamienić mięsa na owady, a kolejne 13% nie jest tego pewnych z Europejskiej Organizacji Konsumentów, grupy patronackiej częściowo finansowanej przez UE. Według raportu z 2022 roku w Niemczech 80% ludzi jest zniesmaczonych pomysłem jedzenia owadów z niemieckiej agencji ochrony środowiska UBA.

„Wstręt jest postrzegany jako największa przeszkoda we wprowadzaniu owadów na zachodni rynek żywności” – napisali autorzy.

Chociaż zachodnia dieta obejmuje inne pokarmy związane z rozkładem, takie jak spleśniały ser i grzyby, badania nad tym, czy można pokonać te bariery, są wciąż na wczesnym etapie.

Badanie opublikowane w grudniu wykazało, że ludzie byli bardziej skłonni do jedzenia owadów po tym, jak im powiedziano o korzyściach dla środowiska.

Osobne badanie w 2020 roku wskazane normy społeczne zmieniły otwartość ludzi na jedzenie szarańczy.

Warto przeczytać!  W miarę jak rośnie liczba ofiar śmiertelnych wśród cywilów w Gazie, izraelski proces namierzania owiany jest tajemnicą

„Ponieważ ludzie są gatunkiem szczególnie społecznym, wykorzystanie natury społecznej może okazać się szczególnie przydatne” – napisali autorzy.

Pasza dla owadów jako alternatywa dla zboża dla zwierząt gospodarskich

Bardziej prawdopodobną rolą białka owadów może być podawanie go zwierzętom. Pominęłoby to normy kulturowe, które uniemożliwiają niektórym ludziom jedzenie owadów. Gdyby owady były hodowane na odpadach organicznych – do czego dobrze nadają się niektóre larwy mącznika młynarka i muchy – proces ten mógłby skutecznie poddać recyklingowi niektóre z ogromnych ilości żywności marnowanej każdego roku.

Ale hodowanie owadów w celu karmienia nimi zwierząt stanowi dodatkowy krok w procesie produkcji żywności, co oznacza, że ​​więcej energii jest tracone z powodu nieefektywności. Tylko część kalorii zjedzonych przez owada trafi do kurczaka hodowanego na paszy dla owadów – i tylko część z tych kalorii trafi do osoby jedzącej skrzydełko kurczaka.

Jeśli owady były karmione zbożami, takimi jak soja lub kukurydza, a owady te są następnie wykorzystywane jako pasza dla zwierząt gospodarskich, planeta może być w gorszej sytuacji, niż gdyby zwierzęta jadły zboże bezpośrednio.

„Problem polega na tym, że musisz przejść przez dwie konwersje” – powiedział Searchinger. „Jest pewien potencjał [for feeding insects manure] ale ostatecznie nie jest to tak skuteczne, jak bezpośrednie wytwarzanie paszy”.

Edytowany przez: Jennifer Collins


Źródło