Owoce i warzywa mogą obniżać ryzyko
- Niekontrolowane wysokie ciśnienie krwi może powodować powikłania takie jak przewlekła choroba nerek oraz zwiększać ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia.
- Zmiana stylu życia, np. dieta bogata w owoce i warzywa oraz farmakoterapia są skutecznymi metodami kontrolowania wysokiego ciśnienia krwi.
- Nowe badanie wykazało, że zwiększone spożycie owoców i warzyw w połączeniu z konwencjonalną terapią farmakologiczną było skuteczniejsze niż sama farmakoterapia w zachowaniu zdrowia nerek i poprawie zdrowia układu sercowo-naczyniowego u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym i przewlekłą chorobą nerek.
Nadciśnienie, powszechnie znane jako wysokie ciśnienie krwi, jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, którym można zapobiec, takich jak choroby serca i udar. Na podstawie danych z lat 2017–2020,
Niekontrolowane wysokie ciśnienie krwi może również prowadzić do wystąpienia i postępu przewlekłej choroby nerek. Wczesne wprowadzenie zmian w stylu życia, takich jak zmiany w diecie, może zmniejszyć ryzyko powikłań niekontrolowanego nadciśnienia i konieczność stosowania terapii farmakologicznej. Jednak takie interwencje dietetyczne są często niedostatecznie wykorzystywane.
Nowe 5-letnie badanie kontrolne opublikowane w Amerykańskie czasopismo medyczne Badania przeprowadzone na pacjentach z nadciśnieniem tętniczym i przewlekłą chorobą nerek wykazały, że włączenie do codziennej diety od 2 do 4 dodatkowych szklanek owoców i warzyw w połączeniu z farmakoterapią skutkowało obniżeniem ciśnienia krwi, większą redukcją czynników ryzyka sercowo-naczyniowego i lepszą ochroną zdrowia nerek niż w przypadku samej farmakoterapii.
Pacjentom przepisano konkretnie owoce i warzywa, które zwiększają poziom pH krwi po ich metabolizmie. Ochronne działanie na zdrowie nerek w grupie spożywającej dietę bogatą w owoce i warzywa zaobserwowano również u uczestników, którym podawano doustnie tabletki wodorowęglanu sodu codziennie.
Wodorowęglan sodu podwyższa również pH krwi, a wyniki te wskazują, że przywrócenie równowagi pH osocza może potencjalnie pośredniczyć w efektach zwiększonego spożycia owoców i warzyw na zdrowie nerek.
Choć wykazano, że oba te środki poprawiają zdrowie nerek, spożywanie wyłącznie owoców i warzyw, a nie wodorowęglanu sodu, spowodowało obniżenie ciśnienia krwi i poprawę czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Autor badania, dr Donald Wesson, profesor medycyny wewnętrznej na University of Texas w Austin, powiedział: „Badanie popiera podwojenie naszych wysiłków, aby uczynić diety bogate w owoce i warzywa podstawą leczenia nadciśnienia, z lekami dodawanymi w razie potrzeby w celu osiągnięcia docelowych wartości ciśnienia krwi i zapobiegania powikłaniom nerkowym i sercowo-naczyniowym”.
„Dodatkową korzyścią włączenia dodatkowych owoców i warzyw do leczenia nadciśnienia wydaje się być to, że do osiągnięcia tych korzyści zdrowotnych potrzebne będą niższe dawki leków przeciwnadciśnieniowych” – powiedział dr Wesson.
Oprócz chorób układu krążenia, niekontrolowane wysokie ciśnienie krwi jest również czynnikiem ryzyka przewlekłej choroby nerek. Wysokie ciśnienie krwi jest związane ze zwężeniem i usztywnieniem naczyń krwionośnych w organizmie, w tym nerek.
Chociaż organizm posiada mechanizmy ograniczające
Konkretnie, długotrwałe wysokie ciśnienie krwi może powodować uszkodzenie kłębuszków nerkowych, wyspecjalizowanych naczyń krwionośnych w nerkach, które filtrują odpady i wodę z krwi. Wysokie ciśnienie krwi może zatem upośledzać funkcję nerek, utrudniając ich zdolność do filtrowania odpadów z krwi. Ponadto przewlekła choroba nerek charakteryzuje się również wydalaniem białek z moczem.
Postęp przewlekłej choroby nerek dodatkowo zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, a choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną
Zmiana stylu życia, w tym przyjęcie zdrowszych wzorców żywieniowych, to zalecana pierwsza linia leczenia w celu opanowania wysokiego ciśnienia krwi. Na przykład
Ponadto dieta DASH może zmniejszyć ogólne ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zapobiec lub spowolnić postęp przewlekłej choroby nerek. Ponadto leki, takie jak blokery receptora angiotensyny, są zazwyczaj przepisywane pacjentom z wysokim ciśnieniem krwi i innymi schorzeniami, takimi jak przewlekła choroba nerek lub niewydolność serca.
Badania wskazują, że diety bogate w owoce i warzywa, np. dieta DASH, wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia i rozwoju przewlekłej choroby nerek, a także z niższym ryzykiem chorób układu krążenia.
W niniejszym badaniu naukowcy zbadali ponadto ochronną rolę owoców i warzyw u osób z nadciśnieniem i przewlekłą chorobą nerek.
Większość produktów pochodzenia roślinnego, w tym owoce i warzywa, wytwarzają związki zasadowe (alkaliczne) po strawieniu, co prowadzi do wzrostu pH krwi. Dlatego te produkty są określane jako produkty zasadowe.
Natomiast większość produktów zwierzęcych i zbóż, spożywanych w dużych ilościach w dietach zachodnich, ma tendencję do wytwarzania kwasu i obniżania poziomu pH krwi po ich metabolizmie. Są one określane jako kwaśne pokarmy.
Nerki przyczyniają się do utrzymania poziomu pH krwi poprzez wydalanie kwasów i wchłanianie zasad. Jednak nerki mogą wydalać tylko ograniczoną ilość kwasu, aby utrzymać pH organizmu, a większe spożycie produktów wytwarzających kwas może potencjalnie upośledzać funkcję nerek.
„Nasze badania na zwierzętach wykazały lata temu, że mechanizmy wykorzystywane przez nerki do usuwania kwasu z krwi mogą powodować uszkodzenie nerek, jeśli zwierzęta były przewlekle narażone na dietę produkującą kwasy. Nasze badania na pacjentach wykazały podobne wyniki: to znaczy, że dieta produkująca kwasy (bogata w produkty zwierzęce) była szkodliwa dla nerek, a dieta produkująca zasady (bogata w owoce i warzywa) była zdrowa dla nerek” – wyjaśnił dr Wesson.
Badania obserwacyjne wskazują również, że dieta bogata w kwaśne pokarmy wiąże się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi, w tym ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
„Inni badacze wykazali, że dieta bogata w owoce i warzywa jest zdrowa dla serca. Postawiliśmy hipotezę, że jednym ze sposobów, w jaki owoce i warzywa są zdrowe zarówno dla nerek, jak i serca, jest to, że zmniejszają ilość kwasu w diecie, a zatem ilość kwasu, którą nerki muszą usunąć z organizmu” – zauważył dalej dr Wesson.
Zgodnie z tą hipotezą niektóre badania sugerują, że redukcja kwasu w diecie za pomocą doustnego wodorowęglanu sodu (sody oczyszczonej) może
W niniejszym badaniu naukowcy porównali skuteczność zwiększonego spożycia owoców i warzyw z wodorowęglanem sodu w spowalnianiu postępu przewlekłej choroby nerek, kontrolowaniu ciśnienia krwi i poprawie zdrowia układu sercowo-naczyniowego u pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi i rozpoznaną chorobą nerek.
Niniejsze randomizowane badanie kontrolowane objęło 153 osoby z wysokim ciśnieniem krwi i przewlekłą chorobą nerek. Badanie obejmowało tylko uczestników z podwyższonym stosunkiem albuminy do kreatyniny w moczu (200 mg/g).
Albumina to białko obecne we krwi, podczas gdy kreatynina to produkt uboczny metabolizmu mięśni, który jest normalnie wydalany z moczem. Wysokie poziomy albuminy w moczu mogą wskazywać na przewlekłą chorobę nerek, a u tych pacjentów występuje zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i dalszego postępu choroby nerek.
Chociaż u tych pacjentów występowała choroba nerek, nadal wykazywali oni prawidłowe wskaźniki filtracji kłębuszkowej, co umieszcza ich w kategorii, która prawdopodobnie odniesie największe korzyści z interwencji chroniących nerki. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do interwencji z owocami i warzywami, doustnego leczenia wodorowęglanem sodu lub do zwykłych grup leczenia.
Uczestnicy grupy owoców i warzyw spożywali od 2 do 4 dodatkowych filiżanek owoców i warzyw produkujących zasady dziennie, oprócz swojej regularnej codziennej diety. Osobom z grupy wodorowęglanu sodu podawano doustnie dawkę, która miałaby podobny wpływ na poziom pH krwi, jak ten obserwowany po strawieniu od 2 do 4 filiżanek owoców i warzyw.
Wszyscy uczestnicy otrzymali standardową opiekę, która obejmowała statyny w celu ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego i
W pięcioletnim okresie obserwacji naukowcy śledzili zmiany w szybkości filtracji kłębuszkowej, aby ocenić funkcję nerek, oraz w stosunku albuminy do kreatyniny w moczu, aby monitorować postęp choroby nerek. Przyjrzeli się również markerom chorób sercowo-naczyniowych.
Naukowcy odkryli, że u osób w standardowej grupie leczonej zaobserwowano większy spadek czynności nerek oraz większy wzrost stosunku albumin do kreatyniny w moczu niż w grupie otrzymującej owoce i warzywa oraz wodorowęglan sodu.
Naukowcy nie zaobserwowali różnicy w funkcjonowaniu nerek ani poziomie albuminy w moczu między grupą interwencji z owocami i warzywami a grupą wodorowęglanu sodu. Wyniki te sugerują, że zarówno zwiększone spożycie owoców i warzyw, jak i doustne przyjmowanie wodorowęglanu sodu, miały większy efekt ochronny na zdrowie i funkcjonowanie nerek niż sama terapia lekowa.
Co więcej, zarówno grupa z interwencją w postaci owoców i warzyw, jak i grupa z wodorowęglanem sodu wykazały wyższy poziom wodorowęglanu w osoczu niż grupa leczona standardowo, co może wskazywać na lepszą równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Sugeruje to, że zarówno zwiększone spożycie owoców i warzyw, jak i doustne przyjmowanie wodorowęglanu sodu może potencjalnie wywierają działanie ochronne na zdrowie nerek poprzez zmiany w równowadze kwasowo-zasadowej.
Uczestnicy wszystkich trzech grup wykazali spadek ciśnienia skurczowego w okresie obserwacji, ale grupa interwencyjna z owocami i warzywami wykazała największą redukcję. Ponadto grupa interwencyjna z owocami i warzywami wykazała większą poprawę innych markerów sercowo-naczyniowych, w tym wskaźnika masy ciała i cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), niż grupa otrzymująca doustnie wodorowęglan sodu i grupa leczona standardowo.
Wreszcie uczestnicy grupy interwencyjnej spożywającej owoce i warzywa osiągnęli lepsze wyniki zdrowotne, pomimo przyjmowania niższych dawek leków na ciśnienie krwi niż grupa otrzymująca wodorowęglan sodu i grupa otrzymująca standardowe leczenie.
„Badanie to wykazało, że dieta bogata w owoce i warzywa może znacząco obniżyć ważne wskaźniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takie jak wysokie ciśnienie krwi, cholesterol LDL i BMI. Wyniki te dodatkowo potwierdzają nasze zalecenia dotyczące spożywania diety bogatej w owoce i warzywa jako części „diety zdrowej dla serca”.
— Dr Cheng-Han Chen, lekarz, dyplomowany kardiolog interwencyjny i dyrektor medyczny programu Structural Heart Program w MemorialCare Saddleback Medical Center w Laguna Hills w Kalifornii