Zdrowie

Owoce i warzywa mogą zmniejszać ryzyko chorób nerek i serca

  • 11 sierpnia, 2024
  • 6 min read
Owoce i warzywa mogą zmniejszać ryzyko chorób nerek i serca


(CNN) — Zjedzenie kilku dodatkowych jabłek (oraz różyczek brokułów, ogórków, bananów czy zielonej fasolki) może naprawdę pomóc trzymać się z daleka od lekarza — zwłaszcza w przypadku osób z wysokim ciśnieniem krwi, narażonych na choroby serca i nerek, zgodnie z nowymi badaniami.

„Pacjenci z wysokim ciśnieniem krwi, dwa główne problemy, z którymi się borykają, to choroby serca i nerek” – powiedział główny badacz dr Donald Wesson, profesor w katedrze medycyny wewnętrznej w Dell Medical School na University of Texas w Austin.

„Badanie miało na celu sprawdzenie, czy zmniejszenie ilości kwasu w diecie zmniejsza powikłania związane z chorobami nerek i serca, czyli nadciśnieniem tętniczym” – powiedział.

Wesson stwierdził, że produkty zwierzęce — zwłaszcza mięso — mają tendencję do wytwarzania kwasów, podczas gdy owoce i warzywa po spożyciu wytwarzają zasady.

Aby zbadać, w jaki sposób rośliny mogą pomóc, naukowcy przeprowadzili randomizowane badanie kontrolne z udziałem 153 osób z nadciśnieniem i wysokim ryzykiem pogorszenia przewlekłej choroby nerek, zgodnie z badaniem opublikowanym we wtorek w American Journal of Medicine.

Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: jedna dodała do swojej diety od 2 do 4 filiżanek owoców i warzyw, druga dodała dwie dawki dziennie (cztery lub pięć tabletek po 650 miligramów) sody oczyszczonej i trzecia kontynuowała standardową opiekę medyczną. Soda oczyszczona redukuje kwas, jak podano w badaniu.

Po pięciu latach badań naukowcy odkryli, że zarówno dieta bogata w rośliny, jak i soda oczyszczona korzystnie wpływają na zdrowie nerek, ale tylko owoce i warzywa korzystnie wpływają także na zdrowie serca – powiedział Wesson.

Warto przeczytać!  Kamuflaż jako martwy enzym VEGFR1 kluczem do rozwiązań medycznych w przypadku raka jelita grubego i nerek

„Nasz wniosek był taki, że dieta bogata w owoce i warzywa powinna stanowić podstawę leczenia pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi lub nadciśnieniem tętniczym” – powiedział.

Badanie jest tylko najnowszym z rosnącej liczby literatury dotyczącej korzyści zdrowotnych wynikających z diety bogatej w rośliny, powiedziała dr Marion Nestle, emerytowana profesor Paulette Goddard z zakresu żywienia, studiów nad żywnością i zdrowia publicznego na Uniwersytecie Nowojorskim. Nie była zaangażowana w badania.

„Wiedzieliśmy o tym od dawna, ale dobrze jest dodać do korzyści mniejszą liczbę chorób nerek” – dodała.

Zasadowe i kwaśne

Dlaczego należy unikać kwasu? Badania laboratoryjne Wessona skupiają się na sposobie, w jaki nerka usuwa kwas z krwi i wydala go z moczem.

Kilka lat temu jego zespół laboratoryjny wykazał, że dieta, która wytwarzała kwas, była szkodliwa dla nerek zwierząt, a dieta, która wytwarzała zasady, była zdrowa dla nerek, powiedział. Późniejsze badania wykazały podobne wyniki u ludzi.

Problem polega na tym, że większość Amerykanów je o wiele więcej mięsa i produktów zwierzęcych – które wytwarzają kwas – niż podstawowych owoców i warzyw – powiedział Wesson.

„Prawdziwym pytaniem na przyszłość nie jest to, czy owoce i warzywa działają u pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi” – ​​powiedział. „Pytanie brzmi, jak sprawić, aby większość pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi mogła stosować i stosować takie diety”.

Warto przeczytać!  Do przeszczepienia nerek kwalifikują się pacjenci z otyłością i dysfunkcją nerek | Zdrowie

Jak zdobyć wszystkie owoce i warzywa

Nawet jeśli nie masz wysokiego ciśnienia krwi, im więcej owoców i warzyw możesz jeść, tym lepiej – mówi Wesson.

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca spożywanie od czterech do pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, a jedna porcja to odpowiednio od pięciu do ośmiu różyczek brokułów, jeden banan, 1 szklanka surowych liściastych warzyw lub cztery duże truskawki.

Szczególnie pomocna dla zdrowia serca jest dieta DASH, czyli Dietary Approaches to Stop Hypertension (Dietystyczne Podejścia Zapobiegające Nadciśnieniu).

Plan posiłków DASH obejmuje cztery do sześciu porcji warzyw i kolejne cztery do sześciu porcji owoców; trzy porcje produktów pełnoziarnistych; dwie do czterech porcji beztłuszczowych lub niskotłuszczowych produktów mlecznych; a także kilka porcji chudego mięsa oraz orzechów, nasion i roślin strączkowych każdego dnia.

Jak twierdzi Wesson, zmiany w odżywianiu mogą być bardzo korzystne dla zdrowia, jednak rzadko kiedy traktuje się je priorytetowo.

„W naszym społeczeństwie, w którym dostępność owoców i warzyw w diecie jest ograniczona lub nie są one zbyt atrakcyjne, pacjentom zawsze było bardzo trudno stosować takie diety” – powiedział.

Aby rozwiązać problem ograniczonej atrakcyjności, kardiolog dr Andrew Freeman zaleca eksperymentowanie z tym, jak się odżywiasz. Nie brał udziału w badaniach.

Kiedy owoce są w sezonie, mogą być niesamowicie słodkie i pyszne. A dodawanie przypraw i sosów — szczególnie tych, które nawiązują do twojego dziedzictwa — może być zabawnym sposobem na dodanie smaku, który lubisz do warzyw, powiedział Freeman, dyrektor ds. profilaktyki sercowo-naczyniowej i dobrego samopoczucia w National Jewish Health w Denver.

Warto przeczytać!  Czy bliźnięta jednojajowe mają takie same odciski palców?

„W świecie kulinarnym rośnie (ruch), w którym szefowie kuchni i kucharze kładą większy nacisk na przygotowywanie warzyw „bezkompromisowo pysznych” (sprawdź stronę internetową Edgy Veggie Toolkit na Uniwersytecie Stanforda)” — powiedział dr Christopher Gardner, profesor medycyny w Stanford Prevention Research Center w Kalifornii, w e-mailu. Gardner, który kieruje Nutrition Studies Research Group w ośrodku, nie był zaangażowany w badania.

„Zamiast jeść tylko surowe lub gotowane na parze warzywa, istnieje wiele prostych sposobów ich przyrządzania, dzięki którym ich spożywanie stanie się coraz przyjemniejsze” – powiedział.

Leczenie chorób przewlekłych za pomocą odżywiania

Czasem jednak społeczności mają ograniczony dostęp do świeżych produktów – dodał Wesson.

Interwencja lekowa jest nadal ważną częścią leczenia ciśnienia krwi, chorób nerek i chorób serca, powiedział Wesson. To badanie pokazuje, że systemy opieki zdrowotnej powinny podwoić wysiłki, aby uczynić odżywianie częścią leczenia tych schorzeń.

„Dieta oparta głównie na roślinach, ale niekoniecznie wyłącznie, jest udowodnionym związkiem z ogólnym dobrym stanem zdrowia, zmniejszoną częstością występowania chorób przewlekłych — w tym chorób nerek — i przedwczesną śmiertelnością” — stwierdziła firma Nestle.


Źródło