Zdrowie

Pamiętaj o „kontroli porcji” podczas spożywania tych owoców w celu utraty wagi: Oto dlaczego | Zdrowie

  • 4 lipca, 2024
  • 4 min read
Pamiętaj o „kontroli porcji” podczas spożywania tych owoców w celu utraty wagi: Oto dlaczego | Zdrowie


Owoce są często uważane za najzdrowsze produkty spożywcze, które muszą być ściśle uwzględnione w naszej codziennej diecie. Pełne witamin i przeciwutleniaczy, są również częścią diety odchudzającej dla wielu osób. Jednak ważne jest, aby pamiętać o praktyce „kontroli porcji” podczas spożywania niektórych owoców, które są bogate w witaminy i minerały, ponieważ nadmierne spożycie może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Oto pięć owoców, które należy spożywać minimalnie regularnie:

Pomarańczowy
Pomarańcza jest świetnym źródłem witaminy C, która może wzmocnić odporność. Jednak pomarańcza jest kwaśnym owocem, który może prowadzić do refluksu kwasu. Jest to choroba układu trawiennego, w której płynna substancja w układzie trawiennym cofa się do przełyku, powodując zgagę i dyskomfort. Badanie opublikowane w czasopiśmie Gastroenterology and Hepatology zauważa, że ​​kwaśne owoce, takie jak pomarańcze, mogą wywoływać objawy choroby refluksowej przełyku lub GERD. Cofanie się płynu jelitowego może podrażniać wyściółkę przełyku, powodując stan zapalny. Należy zauważyć, że nie dostaniesz GERD, jedząc pomarańcze od czasu do czasu. Osoby cierpiące na ciągłe podrażnienie jelit powinny jeść pomarańcze w minimalnym stopniu; zamiast tego mogą dodać do swojej diety owoce, które są mniej kwaśne, takie jak banany i melony.

Warto przeczytać!  Letnie wskazówki dietetyczne dla promiennej skóry

Liczi
Liczi to słodki i pyszny owoc, który jest bogaty w witaminy i przeciwutleniacze. Jednak liczi zawiera również toksynę zwaną hipoglicyną. Poziom cukru we krwi może spaść do niebezpiecznego poziomu, jeśli zjesz ten owoc na pusty żołądek. Badanie opublikowane w Investigative Medicine mówi, że dzieci, które spożywały zbyt dużo liczi na pusty żołądek, cierpiały na ostrą hipoglikemię. W niektórych przypadkach prowadziło to nawet do śmierci. Dlatego osoby cierpiące na hipoglikemię lub częste wahania poziomu cukru we krwi nie powinny jeść liczi. Należy pamiętać, że liczi to owoc, który należy spożywać w minimalnych ilościach, wraz z dobrze zbilansowaną i odżywczą dietą.

Daktyle
Daktyle są świetnym źródłem energii i naturalnym słodzikiem. Zawierają duże ilości cukru, a także minerałów, takich jak potas i magnez. Pojedynczy daktyl zawiera do 16 gramów cukru. American Diabetes Association ostrzega, że ​​owoce takie jak daktyle, które zawierają duże ilości cukru, mogą szybko zwiększyć poziom cukru we krwi. Dlatego daktyle mogą nie być idealnym owocem dla pacjentów z cukrzycą. Niemniej jednak bezpieczniej jest spożywać daktyle w minimalnych ilościach, aby zachować zdrowie i dobrą formę.

Warto przeczytać!  Skutki raka piersi można przewidzieć dokładniej, jeśli TIL posłużą jako biomarkery

Kopra
Kokos jest znany ze swoich niesamowitych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Jednak kopra lub suszone pestki kokosa są pełne kalorii. Nawet małe pestki kopry zawierają dużo kalorii i nienasyconych tłuszczów, co prowadzi do przybierania na wadze. Ponadto, nadmierne spożycie lub regularne spożywanie kopry może narazić Twoje serce na ryzyko. Zgodnie z badaniem opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition, nienasycone tłuszcze, zwłaszcza te, które znajdują się w suszonych pestkach kokosa, zwiększają ryzyko chorób serca. Można jeść koprę w małych porcjach lub od czasu do czasu cieszyć się kilkoma kawałkami. Jednak produkty spożywcze, które mają mniej kalorii i zwykły kokos, są zdrowsze niż kopra.

Przetwory owocowe
Owoce naturalnie zawierają cukier. Jednak dodany cukier w konserwowanych produktach owocowych może nie być tak zdrowy. Syropy owocowe i suszone owoce pokryte cukrem szybko zwiększają ilość cukru docierającego do organizmu. W swoich wytycznych dietetycznych Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie dodanego cukru do mniej niż 10% dziennego spożycia kalorii, aby zmniejszyć ryzyko otyłości i cukrzycy.


Źródło