Zdrowie

Papaja (Carica Papaya): korzyści, odżywianie i ryzyko

  • 22 kwietnia, 2024
  • 9 min read
Papaja (Carica Papaya): korzyści, odżywianie i ryzyko


Papaja lub Carica papaja, to owoc tropikalny, będący trzecią najczęściej uprawianą rośliną tropikalną na świecie. Największymi producentami papai są Brazylia i Indie, choć głównym eksporterem jest Meksyk. Floryda i Hawaje to jedyne stany w USA, które ją uprawiają.

Znana ze słodkiego miąższu i pomarańczowożółtej skórki, papaja jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy A i C. Wspomaga także trawienie. Nasiona są jadalne i mają ostry, pieprzny smak.

Owoce, łodygi, liście i korzenie papai są stosowane w leczeniu wszystkiego, od zaparć i niestrawności po rany, wysypki skórne i pasożyty. Enzym papaina stosowana jest jako środek zmiękczający mięso, środek wspomagający warzenie piwa oraz do leczenia blizn i brodawek.

Włączenie papai do planu posiłków może zapewnić wiele korzyści zdrowotnych. Badania sugerują, że niektóre związki zawarte w papai mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, poprawie, trawieniu i zmniejszeniu ryzyka postępu choroby Alzheimera.

Projekt autorstwa Health / Getty Images


Papaja jest bogata w likopen, pigment zwany karotenoidem (spokrewniony z beta-karotenem), który nadaje owocom i warzywom czerwony kolor. Likopen jest przeciwutleniaczem o szeregu właściwościach przeciwnowotworowych. Może zmniejszać ryzyko nowotworów i spowalniać rozwój nowotworów. Na przykład jedno starsze badanie wykazało, że likopen może odgrywać rolę w zmniejszaniu ryzyka raka prostaty.

Papaja jest również bogata w witaminę C. Inne badanie wykazało, że kobiety, u których w rodzinie występował rak piersi, które przyjmowały 205 miligramów (mg) witaminy C z pożywienia dziennie, miały o 63% niższe ryzyko raka piersi w porównaniu z kobietami, u których w rodzinie występowały przypadki raka piersi. raka piersi, które otrzymywały jedynie około 70 mg witaminy C dziennie.

American Heart Association (AHA) wskazuje, że przeciwutleniacze, takie jak likopen zawarty w papai, mogą również zmniejszać ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Błonnik zawarty w owocach może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu.

Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną. Zostało to powiązane ze stresem oksydacyjnym, który występuje, gdy wolne rodniki przewyższają liczbę przeciwutleniaczy w organizmie. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki, w tym komórki mózgowe. Aby przeciwdziałać temu efektowi, naukowcy badają zastosowanie sfermentowanego proszku z papai w spowalnianiu postępu choroby Alzheimera.

Badania sugerują, że proszek z papai może przeciwdziałać skutkom stresu oksydacyjnego i spowalniać postęp choroby. Po sześciu miesiącach przyjmowania proszku uczestnicy badania doświadczyli 40% redukcji biomarkera wskazującego uszkodzenia oksydacyjne.

To powiedziawszy, ekstrakt z papai jest znacznie bardziej skoncentrowany niż cała papaja. Nie badano wpływu całej papai na osoby cierpiące na chorobę Alzheimera. To badanie było również bardzo małe. Potrzebne są dalsze badania.

Papaje są bogate w błonnik, dzięki czemu mogą wspomagać zdrowe trawienie i powodować uczucie sytości (uczucie sytości), co ogranicza przejadanie się. Dodatkowy błonnik zwiększa objętość stolca (kupy) i pomaga zapobiegać hemoroidom (obrzęk żyłom wokół lub w odbycie i odbytnicy) oraz chorobom uchyłkowym (chorobom żołądkowo-jelitowym lub GI). Badania wykazały, że dieta bogata w błonnik wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem niektórych nowotworów.

Papaje również składają się w 88% z wody. Połączenie wody i błonnika może powodować ruch w przewodzie pokarmowym. Ponadto dieta bogata w błonnik została powiązana ze zdrowym poziomem cukru we krwi i niższym poziomem cholesterolu.

Witamina C zawarta w payapie wspiera również zdrowie układu odpornościowego. Odpowiednie spożycie witaminy C jest ważne dla zdrowia układu odpornościowego. Może pomóc w walce z chorobami i infekcjami, a także może pomóc w gojeniu się ran.

Witamina C może również:

  • Pomóż zapobiegać lub opóźniać niektóre nowotwory i choroby serca
  • Promuj zdrowe starzenie się
  • Pomóż zmniejszyć długość i nasilenie objawów przeziębienia

Jedna filiżanka papai zawiera 88,3 mg witaminy C — ilość, która pomaga osiągnąć (lub bardzo blisko osiągnięcia) dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zalecenia dotyczące wartości dziennej (DV) wynoszą 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn.

Większość ludzi myśli o marchewce, jeśli chodzi o dobre źródła beta-karotenu i witaminy A. Jednak lepszym źródłem są papaje. Mają trzy razy więcej biodostępnego beta-karotenu niż marchew i pomidory.

Jest to ważne dla wzroku i zdrowia oczu, zwłaszcza że beta-karoten może pomóc spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (najczęstsza forma utraty wzroku u osób starszych).

Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które mogą wywołać proces, który może prowadzić do uszkodzenia komórek. Stres oksydacyjny ma miejsce, gdy w organizmie jest więcej wolnych rodników, ale dostępnych jest mniej przeciwutleniaczy, które mogą je usunąć. Może prowadzić do stanów zapalnych i chorób przewlekłych.

Jeden z ostatnich przeglądów wskazuje, że ekstrakty z papai mogą chronić przed stanami zapalnymi, starzeniem się i chorobami przewlekłymi, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym. Konieczne są dalsze badania, aby określić bezpieczeństwo stosowania ekstraktów z papai w leczeniu schorzeń.

Bogata w witaminy A i C, papaja jest również pełna korzystnych składników odżywczych, takich jak potas, beta-karoten i likopen. Jedna filiżanka świeżych kawałków papai, pokrojonych w centymetrową kostkę, zawiera zaledwie 62 kalorie i 2,5 grama (g) błonnika. Ma również wysoką zawartość wody, co czyni go doskonałym wyborem dla każdego, kto chce włączyć więcej owoców i warzyw lub zwiększyć ich nawodnienie. Oto zestawienie profilu odżywczego papai:

  • Kalorie: 62
  • Tłuszcz: 0,4 g
  • Sód: 11,6 mg
  • Węglowodany: 16 gr
  • Błonnik: 2,5 g
  • Cukry: 11 gr
  • Białko: 0,7 g
  • Witamina A: 68,2 mikrogramów (mcg) lub 7% dziennej wartości (DV)
  • Witamina C: 88,3 mg, czyli 98% DV
  • Potas: 263,9 mg, czyli 5% DV
  • Kwas foliowy: 53,7 mcg, czyli 13% DV
  • Beta karoten: 397,3 mcg
  • Likopen: 2650,6 mcg

W większości przypadków jedzenie dojrzałej papai nie powoduje zbyt wielu skutków ubocznych – chyba że masz alergię. U osób uczulonych na lateks może wystąpić reakcja na jedzenie papai. Możesz także mieć alergię pokarmową na papaję lub doświadczyć zespołu alergii jamy ustnej (OAS), jeśli owoc zapyli krzyżowo z czymś, na co jesteś uczulony. OAS to reakcja występująca, gdy jama ustna i gardło wchodzą w kontakt z żywnością, taką jak surowe owoce i warzywa.

Niedojrzała papaja jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Niektóre badania wykazały, że enzym papaina – występujący częściej w niedojrzałej papai – może zatruć nienarodzone dziecko lub spowodować wady wrodzone. Z tego powodu upewnij się, że jesz dojrzałą papaję lub rozważ poczekanie z dodaniem owoców do swojej diety do czasu narodzin dziecka.

Papaina zawarta w niedojrzałej papai może również uszkodzić przełyk, niezależnie od tego, czy jesteś w ciąży, czy nie.

Aby wybrać dojrzałą papaję, poszukaj takiej, która jest przeważnie żółta lub pomarańczowa z kilkoma zielonymi plamkami. Papaje, które są w większości zielone, nie są dojrzałe, natomiast te z dużą ilością miękkich plam lub ciemniejszą, pomarszczoną skórką są przejrzałe lub zepsute. Możesz także nacisnąć skórkę papai, aby sprawdzić jej dojrzałość. Jeśli wyjdzie trochę jak dojrzałe awokado, prawdopodobnie jest gotowe do spożycia.

Papaje są często porównywane do melonów, ale nie są tak słodkie. Mają też zazwyczaj bardziej miękką konsystencję. Oto kilka pomysłów, jeśli chcesz dodać papaję do swojej diety:

  • Jedz prosto: Papaję pokroić na kawałki i jeść samodzielnie lub z posiłkiem lub przekąską
  • Zmiksuj na smoothie: Papaję pokrój w kostkę lub użyj mrożonych kostek i zmiksuj z bananami, jogurtem greckim lub jogurtem bezmlecznym, mlekiem kokosowym, kostkami lodu i ekstraktem waniliowym
  • Przygotuj salsę z papai: Połącz pokrojoną w kostkę papaję z mango, jalapeno, czerwoną papryką, kolendrą, awokado i sokiem z limonki i podawaj z ulubioną rybą lub jako część taco
  • Dodaj do sałatki owocowej: Zrób sałatkę z owoców tropikalnych z papai, mango, ananasa, owoców gwiaździstych i banana
  • Przygotuj sos lub zupę: Z papai przygotuj sos barbecue, sos słodko-kwaśny, chutney, pikantną marynatę, a nawet schłodzoną zupę
  • Użyj go jako polewy: Jeśli chcesz dodać odrobinę pizzy do jogurtu greckiego, rozważ użycie papai jako polewy lub spróbuj z bitą śmietaną i orzechami
  • Grilluj: Grilluj papaję jako dodatek lub deser, ewentualnie posypując imbirem, odrobiną miodu i bitą śmietaną
  • Jedz nasiona: Nasiona mają pieprzny smak, więc spróbuj je dodać do sałatki lub upiec i zjeść jako przekąskę lub dodatek do innego dania
  • Zrób lody, sorbet lub koktajle mleczne: Zmieszaj papaję z kremem kokosowym, ekstraktem waniliowym i cukrem, a następnie zamroź (lub użyj maszynki do lodów) – lub przygotuj sorbet z papai lub koktajle mleczne
  • Piec chleb: Skorzystaj z przepisu na chleb z cukinią lub bananem i zastąp go papają

Papaja to tropikalny owoc bogaty w witaminy A i C, a także inne ważne składniki odżywcze, takie jak potas, beta-karoten i likopen. Jest to pożywny wybór w ramach każdego planu posiłków i może oferować korzyści zdrowotne, takie jak zmniejszenie stanu zapalnego, spowolnienie postępu choroby Alzheimera, zdrowe trawienie i zapobieganie nowotworom.

Większość ludzi może cieszyć się dojrzałą papają, chyba że ma alergię, ale niedojrzała papaja może być niebezpieczna w czasie ciąży i szkodliwa dla przełyku. Koniecznie wybierajcie dojrzałą papaję i jedzcie ją na świeżo, grillowaną, w sosach i koktajlach, a nawet zapiekaną w chlebie.


Źródło

Warto przeczytać!  FDA zatwierdza chlorowodorek klonidyny do leczenia ADHD u pacjentów w wieku 6 lat i starszych