Gotowanie

Papryka Faszerowana Kurczakiem Z Białą Fasolą

  • 12 stycznia, 2023
  • 4 min read
Papryka Faszerowana Kurczakiem Z Białą Fasolą

Ten post może zawierać linki partnerskie. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Te łatwe papryczki faszerowane kurczakiem i białą fasolą to świetny sposób na wykorzystanie resztek piersi z kurczaka na obiad!

Papryka Faszerowana Kurczakiem
Papryka Faszerowana Kurczakiem Z Białą Fasolą

Faszerowana papryka to u mnie w domu ulubieniec! Niektóre z moich najbardziej popularnych to papryka faszerowana indykiem i papryka faszerowana indykiem Sante Fe. Ten prosty przepis wymyśliłam, gdy zostało mi trochę piersi z kurczaka. Możesz również użyć piersi z kurczaka z rożna lub dodać kilka piersi do powolnej kuchenki i gotować przez 4 godziny, aż łatwo się rozdrabnia za pomocą dwóch widelców. Niektóre z moich ulubionych to kurczak Taco Chili nadziewane papryki i oczywiście popularna zupa z faszerowanej papryki!

Papryka faszerowana kurczakiem i białą fasolą

Od czasu do czasu lubię przeglądać archiwa i ponownie udostępniać starsze przepisy, które stworzyłem, zanim jeszcze miałem książki kucharskie. To jeden z nich, to prosty i świetny sposób na wykorzystanie resztek piersi z kurczaka. Z kurczakiem, białą fasolą, papryką zapiekaną z serem. Są bogate w białko i błonnik i są pyszne na obiad.

Składniki na faszerowaną paprykę z kurczaka

  • cebula i czosnek dla smaku
  • czerwona, pomarańczowa, żółta lub zielona papryka
  • kolendra lub pietruszka
  • rozdrobniona gotowana pierś z kurczaka, z kurczaka z rożna lub resztki
  • kminek, sól przyprawowa adobo lub sól do smaku
  • biała fasola w puszce, na błonnik
  • tarty ser cheddar
Warto przeczytać!  Kurczak generała Tso z wolnowaru

Jak zrobić paprykę faszerowaną kurczakiem

  1. Podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, kolendrę lub pietruszkę i czerwoną paprykę, aż będą miękkie.
  2. Dodaj posiekaną pierś z kurczaka i dopraw kminkiem i adobo.
  3. Dodaj nieodsączoną fasolę i 1 do 1-1/2 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, aż zgęstnieje.
  4. Papryki przekrój na pół usuwając nasiona i łodygę.
  5. Umieść papryki w naczyniu żaroodpornym. Napełnij każdą paprykę 1/3 szklanki mieszanki kurczaka i fasoli.
  6. Wlej około 1/3 szklanki wody lub bulionu z kurczaka na dno naczynia do zapiekania. (Pomoże im to zaparować i zmiękczyć.)
  7. Przykryj szczelnie folią. Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku, aż papryka będzie miękka.
  8. Zdejmij folię, posyp serem i piecz bez przykrycia jeszcze 5 minut, aż ser się roztopi.

Wariacje

  • Zamień białą fasolę na czarną
  • Użyj papryczek Poblano zamiast papryki

Jak zrobić piersi z kurczaka w powolnej kuchence

Aby zrobić rozdrobnionego kurczaka w powolnej kuchence, weź 16 uncji piersi z kurczaka i umieść je w powolnej kuchence z wystarczającą ilością wody lub bulionu z kurczaka do pokrycia. Przykryj i gotuj przez 4 godziny, a następnie rozdrobnij 2 widelcami.

Warto przeczytać!  Warstwowa sałatka na Boże Narodzenie. Efektowne sałatki na świąteczny stół [PRZEPISY]

Pomysły na przystawkę z papryką faszerowaną kurczakiem

Papryka faszerowana kurczakiem i białą fasoląPapryka faszerowana kurczakiem i białą fasolą

Więcej przepisów na faszerowaną paprykę

Papryka faszerowana kurczakiem i białą fasolą

2

304 kal
30 Białko
35 Węglowodany
6 Tłuszcze

Czas przygotowania: 5 min

Czas gotowania: 40 min

Czas całkowity: 45 min

Te łatwe papryczki faszerowane kurczakiem i białą fasolą to świetny sposób na wykorzystanie resztek piersi z kurczaka na obiad!

  • 2 łyżeczka Oliwa z oliwek
  • 1 cebula, posiekane
  • 4 goździki czosnek, posiekane
  • 1/2 czerwona papryka, mielony
  • 1/4 Puchar kolendra, lub pietruszka
  • 5 papryka, czerwony, pomarańczowy, żółty lub zielony
  • 14 uncja posiekana gotowana pierś z kurczaka*, z kurczaka z rożna lub resztek
  • 3/4 łyżeczka kminek
  • 1/2 łyżeczka sól przyprawowa adobo, lub sól do smaku
  • 15,5 uncja puszka białej fasoli, nie osuszony
  • 1/2 Puchar rozdrobniony cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Rozgrzej piekarnik do 350F.

  • Na średniej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, kolendrę lub natkę pietruszki i czerwoną paprykę, smaż do miękkości, około minuty.

  • Dodaj kurczaka i dopraw kminkiem i adobo. Dodaj fasolę i 1 do 1-1/2 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, aż zgęstnieje, a płyn się zredukuje.

  • Papryki przekrój na pół usuwając nasiona i łodygę.

  • Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Napełnij każdą paprykę 1/3 szklanki mieszanki kurczaka i fasoli.

  • Wlej około 1/3 szklanki wody lub bulionu z kurczaka na dno naczynia do zapiekania. (Pomoże im to zaparować i zmiękczyć.)

  • Przykryj szczelnie folią. Piecz 30 minut, aż papryka będzie miękka.

  • Zdejmij folię, posyp serem i piecz bez przykrycia jeszcze 5 minut, aż ser się roztopi.

Warto przeczytać!  Kurczak i makaron w powolnej kuchence

Jak zrobić pierś z kurczaka w powolnej kuchence: Aby zrobić rozdrobnionego kurczaka w powolnej kuchence, weź 16 uncji piersi z kurczaka i umieść je w powolnej kuchence z wystarczającą ilością wody lub bulionu z kurczaka do pokrycia. Przykryj i gotuj przez 4 godziny, a następnie rozdrobnij 2 widelcami.

Porcja: 2połówki, Kalorie: 304kcal, Węglowodany: 35g, Białko: 30g, Tłuszcz: 6g, Tłuszcz nasycony: 2g, Włókno: 6.5g

Słowa kluczowe: papryka faszerowana kurczakiem, dania mrożone, bezglutenowe, papryka faszerowana

Źródło