Zdrowie

Pasożyt jelitowy Blastocystis: zdrowy czy szkodliwy?

  • 20 lipca, 2024
  • 5 min read
Pasożyt jelitowy Blastocystis: zdrowy czy szkodliwy?


W twoich jelitach roi się od maleńkich jednokomórkowych pasożytów zwanych Blastocystis. Obrzydliwe, prawda? Ale nowe badanie pokazuje, że te pasożyty jelitowe mogą być powiązane ze zdrową dietą. Badanie w czasopiśmie Komórka wykazało, że obecność Blastocystis w jelitach człowieka może wiązać się z lepszymi wynikami zdrowotnymi w badaniu przeprowadzonym na populacji z 32 różnych krajów.

„Odkryliśmy, że obecność Blastocystis w ludzkim jelicie wiąże się z lepszym profilem kardiometabolicznym i niższymi wskaźnikami otyłości” — powiedział współprowadzący badania, Francesco Asnicar z Uniwersytetu w Trento we Włoszech. W badaniu zastosowano również dietę bogatą w Blastocystis, składającą się z mniej przetworzonych i bogatych w błonnik produktów, u 1124 uczestników, co „znacznie poprawiło jakość ich diety i utratę wagi” — powiedział Asnicar.

Co to jest Blastocystis?

Blastocystis to rodzaj mikroskopijnego, jednokomórkowego mikroorganizmu — mikroorganizmów, takich jak bakterie — żyjącego w jelitach ludzi i zwierząt. Oprócz życia w jelitach bakterie te mogą również zakażać skórę i usta. Kiedy są dobre, mogą odgrywać ważną rolę w naszym zdrowiu. Tworzą to, co jest znane jako mikrobiom.

Przeczytaj także | Czy przegrywamy globalną walkę z malarią?

„Dotychczas, [the] badania skupiły się na bakteriach [microbiome] ale rola innych mikroorganizmów, w tym Blastocystis, jest w dużej mierze niedostatecznie zbadana”, powiedziała druga współprowadząca badanie, Elisa Piperni z Uniwersytetu w Trento we Włoszech. Blastocystis to nieco kontrowersyjna grupa mikroorganizmów, ponieważ naukowcy nie byli w stanie się zgodzić, czy pasożyty te są szkodliwe, czy nie.

Warto przeczytać!  Picie dużych ilości kofeiny 5 dni w tygodniu może zwiększać ryzyko chorób serca

„Do tej pory nie było dowodów na bezpośrednią rolę Blastocystis w promowaniu zdrowia. Dla bezpieczeństwa wszystkie Blastocystis zostały sklasyfikowane jako szkodliwy pasożyt jelitowy” – powiedziała Sara Vieira-Silva, mikrobiolog z Uniwersytetu Johannesa Gutenberga w Moguncji w Niemczech.

Vieira-Silva, która nie brała udziału w badaniu Uniwersytetu w Trento, powiedziała, że ​​nowe odkrycia pomogły wyjaśnić debatę: dostarczyły „dodatkowego wsparcia, że ​​niektóre podtypy Blastocystis są częścią zrównoważonego mikrobiomu jelitowego u zdrowych osób”. Zakażenie Blastocystis nazywa się blastocystozą. Może powodować biegunkę, ból brzucha, swędzenie odbytu i gazy, a także inne objawy.

Część pierwsza badania: Blastocystis i ogólny stan zdrowia

Naukowcy przeanalizowali dane od prawie 57 000 osób z 32 krajów. Przyjrzeli się, jak poziom Blastocystis w jelitach wiąże się z dietą, zdrowiem układu sercowo-naczyniowego i czynnikami metabolicznymi, takimi jak otyłość i cukrzyca.

Wyższe poziomy Blastocystis w jelitach wiązano ze wskaźnikami lepszego zdrowia kardiometabolicznego — co oznacza mniejsze ryzyko zawału serca, otyłości i cukrzycy — natomiast niższe poziomy Blastocystis wiązano z długoterminowymi problemami zdrowotnymi, w tym otyłością.

Badanie wykazało również znaczne różnice w podtypach Blastocystis, w zależności od wieku osoby, geografii (miejsca zamieszkania) i stylu życia. Na przykład noworodki nie mają Blastocystis. Mikroorganizmy te ugruntowują się, gdy się starzejemy i zaczynamy jeść złożone pokarmy.

Warto przeczytać!  Naukowcy są coraz bliżej opracowania długotrwałej, uniwersalnej szczepionki

Luis Pedro Coelho, biolog obliczeniowy z Queensland University of Technology w Australii, powiedział, że geograficzny zasięg badania, obejmujący dane z 32 krajów, dodał wagi odkryciom. „To [shows] skomplikowany obraz”, powiedział Coelho. „Spodziewałem się, że próbki zachodnie będą wyglądać bardzo podobnie do siebie w porównaniu do innych, ale tutaj USA, Europa i Chiny są bardzo różne”.

Część druga badania: Dieta Blastocystis trwająca sześć miesięcy

Podczas badania 1124 zdrowych osób zostało zapisanych do sześciomiesięcznego spersonalizowanego programu dietetycznego, którego podstawą było pobieranie próbek mikrobiomu jelitowego przed i po interwencji. Uczestnicy stosowali się do spersonalizowanych porad dotyczących żywności, opartych zarówno na cechach żywności, jak i cechach specyficznych dla danej osoby.

„Odkryliśmy, że uczestnicy znacząco poprawili jakość swojej diety i stracili na wadze, a także zaobserwowaliśmy znaczący wzrost liczby Blastocystis [to] względna obfitość”, powiedział Asnicar. Średnia utrata wagi na poziomie 1 punktu wskaźnika masy ciała (BMI). BMI to sposób kategoryzowania wagi osoby i potencjalnych problemów zdrowotnych.

Przeczytaj także | Czy Indiom nie uda się dotrzymać terminu wyeliminowania malarii do 2030 roku?

Nie udało się dokładnie określić, które konkretne produkty spożywcze zwiększyły liczebność Blastocystis w jelitach. Jednak ogólnie rzecz biorąc, osoby spożywające większe ilości nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak awokado, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe i zielone warzywa, miały większe prawdopodobieństwo posiadania mikrobiomu bogatego w Blastocystis.

Warto przeczytać!  Dlaczego młodzi ludzie w Indiach są bardziej podatni na raka okrężnicy?

Maria Vehreschild, lekarka-naukowczyni z Frankfurt University Hospital, nie była zaskoczona, że ​​dieta poprawiła wyniki zdrowotne. „To jest powszechnie znane od dawna. Najtrudniejszą częścią jest zmiana nawyków żywieniowych ludzi. Większość z nas wie, co jest zdrowe, ale to nie oznacza, że ​​odpowiednio zmieniamy naszą dietę” — powiedziała Vehreschild, która nie była zaangażowana w badanie.

Czy Blastocystis jest przyczyną zdrowszego trybu życia?

Z badania nie wynika jasno, czy obecność Blastocystis prowadzi bezpośrednio do lepszego zdrowia, czy też wskazuje na zdrowy styl życia w ogóle, powiedział Coelho. „Nie ma dowodów przyczynowych, że mają one pozytywny wpływ na zdrowie. W szczególności, biorąc pod uwagę, że można je przewidzieć na podstawie reszty mikrobiomu (bakteryjnego), mogą być one jedynie wskaźnikami ogólnego dobrego zdrowia”, powiedział.

Asnicar poruszył tę samą kwestię, mówiąc, że zespół badawczy nie wie jeszcze, jaki „potencjalny wpływ” obecność Blastocystis ma na zdrowie człowieka: „Kilka aspektów genetycznych, genomicznych i funkcjonalnych Blastocystis pozostaje do wyjaśnienia” – powiedział, dodając, że potrzebne są dalsze badania eksperymentalne.


Źródło