Gotowanie

Patty Melt | Krytyk receptury

  • 21 kwietnia, 2023
  • 9 min read
Patty Melt |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Nie lekceważ domowego pasztecika! To nie jest przeciętna kanapka – to chrupiący chleb wypełniony po brzegi domowym pasztecikiem i DUŻO sera. Na dodatek ma pikantną i słodką karmelizowaną cebulę, od której ślinka cieknie.

Jeśli nie możesz powiedzieć, jestem kanapkową dziewczyną. Myślę, że wiele można powiedzieć o dobrze zrobionej kanapce. Ciepłe, zimne, prasowane lub tak duże, że ledwo można je włożyć do ust – uwielbiam je wszystkie! Jeśli masz ochotę na naprawdę niesamowitą kanapkę, musisz spróbować tej kanapki z peklowaną wołowiną, tej niesamowitej kanapki z pieczenią i tej klasycznej kanapki Monte Cristo.

Ręka trzymająca roztopiony pasztecik przecięty na pół.

Co to jest Patty Melt?

Można to uznać za burgera z chlebem zamiast bułki lub grillowanego sera z pasztecikiem! Naprawdę, jakkolwiek na to nie spojrzysz, to najlepsza fuzja smaków, jaką będziesz mieć od dłuższego czasu! Jest tak prosty i łatwy do wykonania, że ​​cała rodzina będzie zachwycona, że ​​to tylko kilka prostych składników! Najpierw wybierz swój ulubiony rodzaj chleba. Do tego przepisu wybrałam chleb żytni, ale można użyć brioszki, chleba na zakwasie, starego dobrego białego chleba lub wszystkiego pomiędzy. Następnie robisz pasztecik i karmelizujesz cebulę. Upewnij się, że masz pod ręką dużo swojego ulubionego sera! Użyłem Swiss i Provolone, ale bądź kreatywny z tym, co masz!

Ok, odtąd jest to całkiem proste, ale sztuczką do świetnego topienia pasztecików jest chrupiący chleb. Nie ma nic bardziej rozczarowującego niż chleb, który jest rozbity na płasko, ale wciąż miękki i rozmoczony. Więc postępuj zgodnie z moimi instrukcjami na cudownie chrupiący chleb. Jeśli chcesz, możesz dodać sos do tego przepisu! Uwielbiam sos boom boom czy ten klasyczny sos do frytek. Wyobraź sobie, jaki sos lubisz na swoim burgerze, a ten pasztecik będzie idealnie pasował!

Składniki

Ten przepis to tak naprawdę tylko wołowina, cebula, chleb i ser!! Absolutnie uwielbiam prostą, prostą listę składników, a ta kanapka jest dokładnie taka. Do tej kanapki możesz dodać dosłownie wszystko, na co masz ochotę. Zrób to po swojemu! Mówię więcej o tym, co dodać do tej kanapki poniżej w karcie przepisu. Wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Mielona wołowina: Robisz własne paszteciki! Uwielbiam po prostu prostą przyprawę solą i pieprzem, ale możesz dodać dowolne smaki! Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania, możesz kupić hamburgery w sklepie.
  • Sól i pieprz: Do aromatyzowania mięsa.
  • Masło: Do gotowania cebuli.
  • Cebula: Chcesz, aby były dość cienko pokrojone, aby można je było łatwo ugryźć, gdy znajdą się na kanapce.
  • Woda: Podczas gotowania cebuli będziesz dodawać wodę do garnka. Dzięki temu będą ładnie i karmelizowane!
  • Chleb Żytni lub Wybór Chleba: W tym przepisie wolę chleb żytni, ale możesz użyć dowolnego rodzaju chleba! Mówię więcej o opcjach poniżej w polu wskazówek.
  • Ser szwajcarski: Uwielbiam wyjątkowy smak szwajcarskiego sera i myślę, że idealnie pasuje do karmelizowanej cebuli!
  • Ser Provolone: Provolone to kremowy miękki serek idealny do topienia.
Warto przeczytać!  Młoda kapusta na obiad. Wyborne przepisy Dominiki Wójciak, zwyciężczyni MasterChefa. Zupa pho, kapusta duszona i kimchi
Przetwórz zdjęcia pokazujące, jak karmelizować cebulę, ugotować pasztecik wołowy i złożyć kanapkę.

Przepis na paszteciki

To klasyczny przepis na paszteciki. Bierzesz kilka kawałków chleba, plaster sera, pasztecik wołowy i trochę cebuli. Otóż ​​to! Pokażę ci, jak najlepiej wykorzystać składniki. Całkowity czas przygotowania tego przepisu to około 20 minut. Za to, jak pyszne się okazuje, jest warte każdej sekundy!

Przygotuj składniki

  1. Gotuj Pasztety: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Podziel mieloną wołowinę na pół i uformuj dwa kotleciki tego samego rozmiaru i kształtu co chleb. Dopraw kotlety solą i pieprzem i smaż je na patelni, około 1-2 minuty z każdej strony. Pozwól każdej stronie gotować, aż uzyskają ciemnobrązową skórkę. Zdjąć z ognia i odstawić
  2. Karmelizuj cebulę: Rozpuść 2 łyżki masła na patelni i dodaj przygotowaną cebulę i wrzuć masło. Dodaj t łyżki wody i gotuj cebulę, ciągle mieszając, aby równomiernie się ugotowała. Gdy woda się zagotuje, dodaj kolejne 2 łyżki stołowe i kontynuuj gotowanie. Jeśli cebula potrzebuje jeszcze czasu na podsmażenie i zrumienienie, dodaj kolejne 2 łyżki wody i odparuj wodę. Powinny być miękkie, ale skarmelizowane.
  3. Chleb tostowy: Rozpuść pozostałe masło na patelni i umieść dwa kawałki chleba na patelni, opiekaj jedną stronę każdego kromki przez około 3 minuty. Zdjąć z patelni, a następnie ułożyć 2 plastry sera szwajcarskiego na jednym kawałku po ugotowanej stronie i 2 plastry provolone na drugim kawałku po ugotowanej stronie.

Poskładać wszystko do kupy

  1. Złóż Patty Melt: Umieść ugotowany pasztecik na jednym z chlebów pokrytych serem, a następnie przykryj pasztecik połową ugotowanej cebuli. Połóż drugi plaster sera pokryty serem na wierzchu kanapki, a następnie umieść całą kanapkę z powrotem na patelni.
  2. Tostowa Kanapka: Smaż każdą stronę przez 2-3 minuty, aż zewnętrzna strona kanapki się zarumieni. Następnie powtórz montaż kanapki z kolejnymi dwiema kromkami chleba, serem, pasztecikiem i pozostałą cebulą.
  3. Cieszyć się: Ciesz się świeżym!
Warto przeczytać!  Blondies z brązowym masłem do żucia | Krytyk receptury
Kanapki Patty Melt przekrojone na pół z chipsami ziemniaczanymi wokół nich.

Wskazówki dotyczące robienia Patty Melts

To taka prosta kanapka! Patty melt jest wspaniały na więcej niż jeden sposób, a możesz uczynić go jeszcze bardziej wyjątkowym, dostosowując składniki. Jeśli kochasz musztardę Dijon, posmaruj ją. Jeśli chcesz trochę warzyw, takich jak sałata lub pomidory, idź na całość! Ketchup, smak marynaty i sos Worcestershire również mają swoje miejsce na tej kanapce.

  • Dopraw swój pasztecik: Piękno domowych burgerów polega na tym, że możesz dodać wszystko, co chcesz! Rzeczy takie jak czosnek w proszku, papryka i cebula w proszku byłyby świetnymi dodatkami. Jeśli masz ulubioną przyprawę do pasztecików z mielonej wołowiny, możesz ją zamiast tego wrzucić!
  • Rodzaje chleba: Kiedy ponownie zrobię ten przepis, zrobię to na dużych, tłustych kawałkach tostów teksańskich. Czy to nie brzmi niesamowicie? Ze swoim chlebem mogłeś iść w dowolnym kierunku. Wszystko, co jest domowej roboty, kupione w sklepie, puszyste lub cienkie, będzie działać w tym przepisie.
  • Inne sery do spróbowania: Tam jest świat serów! Jeśli chcesz po prostu zachować prostotę, wybierz ser cheddar. Uwielbiam to połączenie Swiss i Provolone, ale możesz po prostu użyć jednego lub drugiego rodzaju. Możesz dodać tyle serów, ile chcesz! Tylko upewnij się, że jest więcej niż jeden plasterek sera, aby uzyskać prawdziwy efekt topienia pasztecików.

Przechowywanie resztek

Jak każda dobra kanapka, od razu będziesz chciał ją pożreć! Jeśli zdarzy ci się mieć jakieś resztki, oto jak je przechowywać.

  • W lodówce: Możesz przechowywać swój pasztecik w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni.


  • Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Podziel mieloną wołowinę na pół i uformuj dwa kotleciki tego samego rozmiaru i kształtu co chleb. Dopraw kotlety solą i pieprzem i smaż je na patelni, około 1-2 minuty z każdej strony. Pozwól każdej stronie gotować, aż uzyskają ciemnobrązową skórkę. Zdjąć z ognia i odstawić

  • Rozpuść 2 łyżki masła na patelni i dodaj przygotowaną cebulę i wrzuć masło. Dodaj t łyżki wody i gotuj cebulę, ciągle mieszając, aby równomiernie się ugotowała. Gdy woda się zagotuje, dodaj kolejne 2 łyżki stołowe i kontynuuj gotowanie. Jeśli cebula potrzebuje jeszcze czasu na podsmażenie i zrumienienie, dodaj kolejne 2 łyżki wody i odparuj wodę. Powinny być miękkie, ale skarmelizowane.

  • Rozpuść pozostałe masło na patelni i umieść dwa kawałki chleba na patelni, opiekaj jedną stronę każdego kromki przez około 3 minuty. Zdjąć z patelni i położyć 2 plastry sera szwajcarskiego na jednym kawałku po ugotowanej stronie i 2 plastry provolone na drugim kawałku po ugotowanej stronie.

  • Umieść ugotowany pasztecik na jednym z chlebów pokrytych serem i przykryj go połową ugotowanej cebuli. Połóż drugi plaster sera pokryty serem na wierzchu kanapki i umieść całą kanapkę z powrotem na patelni.

  • Smaż każdą stronę przez 2-3 minuty, aż zewnętrzna strona kanapki się zarumieni. Powtórz montaż kanapki z kolejnymi dwiema kromkami chleba, serem, pasztecikiem i pozostałą cebulą.

  • Ciesz się świeżym!



Serwuje: 2

Kalorie884kcal (44%)Węglowodany35G (12%)Białko44G (88%)Tłuszcz63G (97%)Tłuszcz nasycony33G (165%)Tłuszcz wielonienasycony2GTłuszcze jednonienasycone20GTłuszcze trans2Gcholesterol184mg (61%)Sód2102mg (88%)Potas541mg (15%)Błonnik4G (16%)Cukier4G (4%)Witamina A1149j.m (23%)Witamina C2mg (2%)Wapń673mg (67%)Żelazo4mg (22%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs śniadanie, obiad, obiad

Kuchnia jako sposób gotowania amerykański

Słowo kluczowe topi się pasztet


Źródło